Тајна паметне деце је у речима које чују од својих родитеља

Што више разговарате са својом децом, они ће бити паметнији.

То је резултат научника са Универзитета у Јорк-у, који тврде да деца родитеља који више разговарају са својом децом и додељују им разне задатке за обављање, тренирање њихових невербалних способности, као и њихове способности расуђивања, решавања проблема и развоја просторног  размишљањa, постају интелигентнији зрели људи, обдарени богатим вокабуларом и маштом.

Према истраживачима, предшколска деца која активно комуницирају са родитељима и старатељима имају бољи почетак у животу, поготово ако у свом свакодневном животу користе богат и разноврстан вокабулар.

Открића научника су следећа:

  • Чланови породице су први учитељи деце.
  • Количина речи које старији говоре у дететовој околини позитивно се односи на његове когнитивне способности.
  • Истраживачи су открили да је висококвалитетан говор одраслих користан за развој језика деце. Деца која комуницирају са одраслима користећи богат и разноврстан вокабулар, гомилају добар речник и вешто га користе у свакодневном животу.
  • Када родитељи позитивно реагују на интересе детета и подстичу самоизражавање у истраживању, подстичу логичко размишљање… дете обично показује мање знакова анксиозности, агресије и / или непослушног понашања.
  • Количина изговорених речи  je различита  за различите породице и заједнице. Нека деца чују двоструко више речи од одраслих око себе од осталих вршњака. Стога истраживачи наглашавају да је накупљање вештина у најранијем периоду живота код различите деце променљиво и динамично, а не апсолутна константа, отуда и разлике у развоју деце.