Stručnjaci upozoravaju: Ne preterujte s oblačenjem dece, to može biti opasno

19 decembra, 2016

Potkošulja, pamučna majica dugih rukava, pelene, gaćice, hulahopke, pantalone, pa duks s kapuljačom, a onda jakna ili skafander. Zamislite da u svemu tome izađete napolje?! Pa prokuvali biste, kao što se kuvaju i vaša deca

suvi-kasalj-kod-dece
Kada dođe zima, osnovna stvar o kojoj brinu i roditelji i babe i dede jeste da dete ušuškaju, da mu bude tolpo, da se ne prehladi.

Zato ponekad na minusu deca izgledaju kao roboti koje usporava bar pet slojeva odeće. Zato roditelji na umu moraju da imaju sledeće: prekomerna toplota nije ništa manje opasna od hladnoće.

Ovde ćemo samo da spomenemo to da su roditeljima pošto skinu sve sa deteta i ostave ga u vrtiću potrebni i hlađenje i dezodorans. A pre toga im je potrebna ova lekcija.

Profesor Konji Rahmi Ors sa Medicinskog fakulteta Univerziteta “Nedžmetin Erbakan” u Turskoj upozorava da su bebe i mala deca veoma osetljivi i da se sa njima mora pažljivo postupati.

On je naglasio da mnogi roditelji iz najbolje namere čine neke stvari totalno nesvesni da one mogu veoma loše, čak opasno, uticati na zdravlje deteta.

Jedna od tih njih vezana je za preterano utopljavanje dece prekomernom odećom.

Detetu je sasvim dovoljno da napolju, čak i na ciči zimi, bude zagrejano do prosečne sobne temperature od oko dvadesetak stepeni, te da nema potrebe utopljavati ga do te mere da se znoji kao da je na ulici plus 40.

– Deca koja se prekomerno obuku izložena su riziku od dehidratacije, odnosno gubljenja tečnosti u organizmu. To može da ima negativne posledice po rad bubrega, a dešava se u ekstremnim slučajevima da dovede i do tragičnih posledica. Naglo zagrevanje organizma povećava i količinu štetnih supstanci u krvi, a to takođe može negativno da se odrazi na organizam – poručio je profesor Ors.

Takođe, on upozorava roditelje da svoje mališane preterano ne pokrivaju ni kada idu na spavanje, jer se time ugrožava kvalitet sna deteta.

– Prekomerna toplota nije ništa manje opasna od hladnoće i to bi svi trebalo da imaju na umu. Bitno je održavati optimalnu temperaturu, ali ne preterivati – zaključuje profesor Ors.

Izvor: Telegraf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama