Стручњаци упозоравају: Не претерујте с облачењем деце, то може бити опасно

Поткошуља, памучна мајица дугих рукава, пелене, гаћице, хулахопке, панталоне, па дукс с капуљачом, а онда јакна или скафандер. Замислите да у свему томе изађете напоље?! Па прокували бисте, као што се кувају и ваша деца

suvi-kasalj-kod-dece
Када дође зима, основна ствар о којој брину и родитељи и бабе и деде јесте да дете ушушкају, да му буде толпо, да се не прехлади.

Зато понекад на минусу деца изгледају као роботи које успорава бар пет слојева одеће. Зато родитељи на уму морају да имају следеће: прекомерна топлота није ништа мање опасна од хладноће.

Овде ћемо само да споменемо то да су родитељима пошто скину све са детета и оставе га у вртићу потребни и хлађење и дезодоранс. А пре тога им је потребна ова лекција.

Професор Коњи Рахми Орс са Медицинског факултета Универзитета “Nedžmetin Erbakan” у Турској упозорава да су бебе и мала деца веома осетљиви и да се са њима мора пажљиво поступати.

Он је нагласио да многи родитељи из најбоље намере чине неке ствари тотално несвесни да оне могу веома лоше, чак опасно, утицати на здравље детета.

Једна од тих њих везана је за претерано утопљавање деце прекомерном одећом.

Детету је сасвим довољно да напољу, чак и на цичи зими, буде загрејано до просечне собне температуре од око двадесетак степени, те да нема потребе утопљавати га до те мере да се зноји као да је на улици плус 40.

– Деца која се прекомерно обуку изложена су ризику од дехидратације, односно губљења течности у организму. То може да има негативне последице по рад бубрега, а дешава се у екстремним случајевима да доведе и до трагичних последица. Нагло загревање организма повећава и количину штетних супстанци у крви, а то такође може негативно да се одрази на организам – поручио је професор Орс.

Такође, он упозорава родитеље да своје малишане претерано не покривају ни када иду на спавање, јер се тиме угрожава квалитет сна детета.

– Прекомерна топлота није ништа мање опасна од хладноће и то би сви требало да имају на уму. Битно је одржавати оптималну температуру, али не претеривати – закључује професор Орс.

Извор: Телеграф