Метод „14 дана” за окончање избирљивости код деце

7 јула, 2018

Чула сам да постоје (али док не видим не верујем) деца која једу буквално све што им се стави у тањир. То, нажалост, није случај код моје деце, а ако није ни код ваше, не будите очајни. Избирљивост, иако је јако напорна за родитеље, потпуно је нормална ствар код деце.

‘… деца вртићког узраста по природи ствари пролазе кроз фазе када су избирљива и одбијају да пробају нову храну. Нарочито поврће. Ово је потпуно нормална развојна фаза, али може довести до проблема ако деца постају све више избирљива.’ – Dr Claire Farrow, Aston Research Centre for Child Health.

Иако вам сад можда делује утешно то што нисте једини на свету који имају овај проблем, то олакшање траје кратко, тек док први следећи пут не послужите броколи. Али, наука је коначно пронашла начин да вам помогне. Нова истраживања показала су да, пратећи ова три корака, родитељи могу променити став детета према храни.

Пре него што кажемо који су то кораци, морамо да напоменемо – истрајност је најважнија. Морате бити упорни. И увек имати на уму да су деца одлични преговарачи. А да бисте досегли њихов ниво преговарачких моћи, ево шта треба да урадите.

Корак 1 – понављање: Нудите храну коју дете одбија. Нудите исто поврће најмање 14 дана за редом. И будите стрпљиви. Идеја је да дете „упозна” храну, да престане да му буде нова. Нека деца можда ће одређену храну морати да пробају 10-20 пута док је не прихвате.

Корак 2 – дајте пример: Једите поврће које нудите детету и сами за ручак и покажите колико вам се допада.

Корак 3 – награде: Наградите их за труд, чак и ако су појели само залогај. Или само лизнули. Све се рачуна. Велике ствари почињу малим корацима.

Све ово са истим поврћем понављајте најмање 14 дана!

‘Наша истраживања показала су да понављајуће излагање детета одређеној храни, награђивање сваког покушаја пробања хране и лични пример који родитељ даје једући и сам храну коју дете одбија, могу битно променити однос детета према храни.’ – Dr Claire Farrow.

Поред тога, навике у исхрани које деца усвоје у детињству пратиће их и кад одрасту и сигурно желите да изграде здрав однос према храни.

А. Ц.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама