Стручњаци упозоравају: Родитељи, опрезно са бруфеном!

Сируп за децу и одрасле, “обогаћен” је опасним емулгаторима, од којих су неки и канцерогени, па треба бити јако пажљив са његовим коришћењем, саветују стручњаци…

Бруфен је најчешће коришћени лек за скидање високе температуре код малих беба и деце, али га једнако узимају одрасли против разних врста болова, а стручњаци саветују да са конзумирањем овог лека треба бити и више него опрезан.
“Тај сируп садржи Е216 и Е218, изазиваче кожних алрегија, Е211, који може да изазове астму, једињење сорбитол, које може да оштети желудац и није препоручљиво за децу, као и Е110 или жуту боју, која може да буде канцерогена.
Сваки лек сам по себи може да изазове нежељене ефекте, на које би одмах требало реаговати. Ипак, ови емулгатори додатно оптерећују ту особину лекова и могу да маскирају клиничку слику, односно да лекар помисли да је у питању нека нежељена последица узимања лека, а не да је реч о реакцији на емулгаторе”, објашњава за „Ало!” један од фармацеута који је желео да остане анониман.
У Агенцији за лекове и медицинска средства кажу да се састав „бруфена“ одобрава при издавању дозволе, а да се за сируп у упутству налази део који се односи на помоћне супсатнце: Метил-парахидроксибензоат (Е218) и пропил-парахидроксибензоат (Е216) могу изазвати алергијске реакције. Боја (Е110) може изазвати алергију – кажу у АЛИМС-у.
Са њим се у потпуности слаже др Невенка Димитријевић, која својим пацијентима уопште не даје бруфен уколико немају болове од оштећења коштаног и зглобног ткива.
“Ибупрофен спада у антиреуматике и даје се искључуво за лечење тих проблема. Снижава температуру и делује на друге болове, али то није његово примарно дејство. С друге стране, тај антиреуматик чешће од свих других изазива крварење у желуцу и цревима. Уопште ми није јасна толико раширена употреба тог лека, нарочите код малих беба и деце”, каже она  и додаје да ако беба реагује нико не може да зна да ли се испољило неко нежељено дејство лека или је то реакција на адитиве.
“Органи за варење код деце су неразвијени и специфични. Ти емулгатори, као и сам „ибупрофен“, могу на њих да делују врло агресивно”, каже др Димитријевић.
Извор: yumama.com