Студенти из Србије у самом врху

На Светском универзитетском дебатном првенству у Малезији студенти који су представљали Србију остварили су велики успех пласманом у завршницу највећег академског такмичења за на свету.

  • Хелена Иванов и Стефан Сириџански на полуфиналној дебате
Хелена Иванов и Стефан Сириџански на полуфиналној дебате

Хелена Иванов и Стефан Сириyански, студенти Факултета политичких наука Универзитета у Београду, успели су да се изборе за полуфинале у отвореној категорији, проглашени су за трећег и четвртог најбољег говорника света у категорији енглески као други језик, док је Виктор Прља, студент Факултета организациоих наука, био седми говорник света.
На овом такмичењу учествовало је преко 800 студената из 93 земље света, а Србију су представљала, поред Хелене и Стефана, још два тима: Марија Симић и Виктор Прља у име Факултета организационих наука и тим Ђорђе Јовићевић, студент Факултета политичких наука, и Јован Петронијевић из Високе школе за пословну економију и предузетништво. Као судија на такмичењу је учествовао и Марко Ћировић, асистент на Факултету организационих наука.
Хелена и Стефан остварили су историјски успех пласиравши се у полуфинале отворене катерогије, где су били једини тим из континенталне Европе који се такмичио против студената са универзитета Харвард, Сиднеј и Мелбурн. Они су ово такмичење започели у нижој категорији, енглески као други језик, али су победама над тимовимс с Оксфорда, Колумбије, Харвард и других, по први пут у историји овог такмичења ушли у полуфинале отворене категорје.
Иако нису дошли до финала, овај успех представља значајан подстицај за све дебатере широм света којима енглески није матерњи језик да могу равноправно да се боре са студентима најбољих универзитета.
Подсећамо да наши дебатери нижу успехе од прошлог светског првенства, када су Хелена и Стефан дошли до финала, а Хелена проглашена за најбољу у категорији енглески као страни језик. Они су такође и актуелни прваци Европског универзитетског дебатног првенства у категорији енглески као други језик. Виктор Прља је био најбољи говорник европског првенства 2013. године, а Ђорђе Јовићевић, Марија Симић и Јован Петронијевић су освајачи неколико међународних дебатних турнира.
Светско универзитетско дебатно првенство које се одржава сваке зиме у другој земљи света од 1981. године, је такмичење у форми британске парламентарне дебате, подељено је у три такмичарске категорије (отворена категорија, енглески као други језик и енглески као страни језик) и највеће је годишње окупљање студената на свету. Следеће светско првенство биће одржано у Грчкој. Њихов пласман сврстао је Београдски универзитет на десето место у 2014. години, и на прво међу земљама у којима енглески језик није званични.
В. Црњански