Студенти Учитељског факултета у Београду најбољи на СВЕТСКОМ такмичењу у креирању будућности образовања

Тим студената докторских студија Учитељског факултета Универзитета у Београду освојио је прво место у конкуренцији 137 тимова на Светском такмичењу у креирању будућности образовања које је одржано у Kини, саопштио је тај факултет.

Циљ такмичења био је усмерен на проналажење иновативних методичких поступака за примену најсавременијих достигнућа технологије вештачке интелигенције и метаверса, из перспективе студената универзитета и наставника. Тим докторанада The Empowered Teachers са Учитељског факултета Универзитета у Београду су чиниле:

Јелица Ристић (Методика наставе информатике и рачунарства)
Марија Воркапић (Методика наставе математике)
Сања Чомић (Методика настве физичке културе)
Љиљана Бојанић (Методика наставе природе и друштва)
Дуња Богићевић (Методика наставе српског језика и књижевности).

Светско такмичење у креирању будућности образовања (5th Global Competition on Design for Future Education) организовано је у сарадњи Унесковог института за информационе технологије у образовању (UNESCO Institute for Information Technologies in Education) и Универзитета у Пекингу (Beijing Normal University) који се рангира као један од најбољих педагошких универзитета у Кини, а према Шангајској листи и међу првих 100 најбољих универзитета у свету.

У заједничком подухвату Учитељског факултета Универзитета у Београду, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, компаније NetDragon, Beijing Normal University и Smart Learning Institute of Beijing Normal University од 2020. године опремљен је Центар за роботику и вештачку интелигенцију у образовању. Захваљујући најсавременим софтверима вештачке интелигенције, виртуелне и мешовите реалности којима Центар располаже створили су се први услови за промишљање о примени метаверса у образовању.

Метаверс има потенцијал да пружи потпуно имерзивно искуство учења кроз игру и решавање проблема у онлајн тродимедзионалним виртуелним световима, са могућношћу диференцијације и индивидуализације наставних садржаја према способностима сваког детета. Уједно, метаверс може обезбедити учитељу и наставнику квалитетније вредновање знања, вештина и интересовања ученика, као и више времена за васпитни рад.