Supruga Zorana Milanovića vršila pritisak na školu da se njenom sinu poprave ocene kako bi imao prosek 5,00

6 jula, 2022

Hrvatsko Ministarstvo nauke i prosvete pokrenulo je inspekcijski postupak u školi koju pohađa sin predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, a nakon što je njegova supruga, kako tvrdi „Jutarnji list” vršila pritisak na direktora da se njihovom sinu dve, već zaključene ocene iz četvorki promene u petice, kako bi ukupan prosek bio 5,00.

Kako navodi list, Sanja Musić Milanović je uputila 24. juna mejl direktorki škole svoga sina, razrednom starešini i školskom psihologu, u kome kao razlog za promenu ocena navodi nepravilnosti u nastavi matematike.

Kako navodi Hina, Milanović je danas rekao da nije znao za suprugino pismo školi, dodao da ga on ne bi pisao, a napao je i kompaniju Hanza mediju, vlasnika Jutarnjeg lista, zbog objave članka na tu temu.

„Nisam znao. I ne bih branio nešto samo zato što je to napravila moja supruga.”, rekao je Milanović, prenosi Tanjug.

Dodao je i da je tim pismom njegova supruga ostavila „brazdu duboku tri metra”.

„Da je meni to mama napravila kad sam imao 17,5 godina ja bih poludeo, rekao je Milanović. „Ali mama je mama. E sad, mama je ostavila pisani trag”, rekao je Milanović.

Hrvatski predsednik smatra i da meta novinskog članka nije njegova supruga nego on lično.

Sadržaj pisma koji je Musić Milanović uputila školi, objavio je Večernji list. Pročitajte ga u nastavku.

“Poštovana gospođo Martinić-Jerčić, ovime Vas i pisano obavještavam o mnoštvu nepravilnosti koje su vezane uz rad predmetne nastavnice matematike, a koje su uzrokovale zakidanje djece za nastavno gradivo, a potom i za ocjene.

Ukratko ću ih pobrojati:

– Izostanak predmetne nastavnice matematike zbog pripreme za stručni ispit u trajanju od nekoliko tjedna, bez osigurane zamjene.

– Pisana provjera po njezinom povratku na nastavu za neodržano gradivo, odnosno za oko 20% održanoga nastavnog gradiva.

– Greška pri postavljanju zadatka u pisanoj provjeri, koju rješava davanjem novog zadatka (za koji mi Vi ravnateljice kažete da nastavna profesorica matematike kaže da nije novi, nego da su samo nove brojke u zadatku, što je naravno novi računski zadatak), a čime oduzima oko 10 minuta od ukupnog vremena i diskriminira učenike koji su pisali tu grupu (5-7 minuta trebalo je mojem sinu da bude siguran da je zadatak krivo postavljen i postavi upit predmetnoj nastavnici matematike, 1-2 minute trebalo je predmetnoj nastavnici matematike da ustanovi grešku i zada nove brojke koje će biti moguće izračunati i dodatne 2-3 minute učenicima za novi izračun, što je raspon od 8 do 12 minuta). Navodi da su mogli dodatno pisati provjeru pod velikim odmorom, učenici to nisu naveli. Treća strana nije bila prisutna.

– Odlazak na godišnji odmor dana 17. lipnja 2022., na dan kada imaju predzadnji sat matematike – Neodržani puni zadnji sat nastave na kojem samo zaključuje ocjene i pušta ih doma nakon 20 minuta, o čemu postoji zapis kod osiguranja o vremenu ulaska u automobil, a to mogu i osobno potvrditi jer sam u 13:40 bila doma kad je moj sin došao iz škole koja mu je trebala trajati do 14 sati. Napominjem da to radi, odnosno ne pruža mogućnost ispravka zadnji sat i čak ih na pola nastavnog sata pusta doma usprkos činjenici da na predzadnji sat na kojemu bi možda dozvolila ispravak nije došla jer je bila na godišnjem odmoru.

– Ponudila je trima učenicima da pišu za odličnu ocjenu test iz cjelokupnog gradiva matematike, koje uključuje i gradivo koje nije ispredavala ni ona, niti zamjena, jer škola nije uspjela osigurati zamjenu. Neispredavano gradivo kojega je pismeno provjerila i zbog čega je i nastala ova situacija, odnosno, čisto matematički gledano, aritmetički prosjek za vrlo dobar.

I dalje ostaje potpuno nejasno kako je moguće dozvoliti pisanu provjeru gradiva za koje nije održana nastava, odnosno kako je moguće tu ocjenu računati u prosjek na isti način kao i ocjene za koje je nastava održana u punom obimu. Neuzimanjem ocjene iz provjere u izračun zaključne ocjene, ocjene za gradivo koje nije održano zbog višetjednog izostanka predmetne nastavnice matematike i nepronalaženja zamjene za vrijeme njezina izbivanja kod mojega bi sina dovelo do aritmetičkog prosjeka ocjena za odličan. Dakle, osim što je zakinut za znanje, zakinut je i za ukupnu ocjenu iz istoga razloga, višetjednog izostanka predmetne nastavnice matematike s nastave bez osigurane zamjene. Uz to, predmetna nastavnica matematike nije dala tijekom cijele godine niti jednu ocjenu iz zalaganja, čime šalje jasnu poruku da se ne treba truditi i raditi.

Razredniku, prof. Gjurašinu je, kako mi je sam rekao, rekla da bi trebala dati ocjenu ili ocjene iz zalaganja jer se Marko, kao jedan od rijetkih, zalaže. Ali nije. Ravnateljica mi je rekla da taj element ocjenjivanja više nije nužan. Iako ocjena iz zalaganja nije nužna, nego preporučljiva, jasno govori o odnosu prema trudu i zalaganju učenika.

Uz sve gore navedeno, a svjesna da se brojnim učenicima dižu ocjene, nije mi jasan ovakav stav ne samo predmetne nastavnice matematike nego i cijele stručne službe koja svjesna svih nepravilnosti ne čini ništa osim daljnjeg zakidanja učenika. Zašto postoje dvostruki kriteriji u istoj školi, zašto se nekima izlazi u susret dizanjem ocjena, a u ovom slučaju se svjesno grubih pedagoških propusta i dalje zakida i kažnjava učenike!? Želim biti jasna da niti jednom nisam ni usmeno, a niti sada pismeno zatražila da se ocjena zaokruži na odličan, samo tražim objašnjenje za sve uočene nepravilnosti koje učenike zakidaju kako u znanju, tako i ocjenama, a za što nisu krivi i na što nisu mogli utjecati ni oni, niti mi roditelji.

Napominjem da nisam išla na razgovor s predmetnom nastavnicom matematike jer je razrednik rekao da za time nema potrebe u ovom trenutku i da će on razgovarati. Na brojne pedagoške propuste predmetne nastavnice matematike, pravodobno i u više navrata, upozoravala sam usmeno od listopada 2021. godine i razrednika i stručnu suradnicu pedagoginju.

U iščekivanju Vašeg pisanog odgovora kao odgovorne osobe kako za zakonitost rada škole u cjelini, tako i za rad nastavnika koji u njoj rade, srdačno Vas pozdravljam.

Sanja Musić Milanović”

Izvor: Politika/Večernji list

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Supruga Zorana Milanovića vršila pritisak na školu da se njenom sinu poprave ocene kako bi imao prosek 5,00

  1. Mama kaže:

    Tek kad se pročita celo pismo, jasno se vidi suština: državno školstvo je i tamo, kao i u Srbiji, daleko od izvršavanja zadatka koji ima – da deci prenese znanje. Ima fosta nastavnika koji rade slično kao pomenuta nastavnica matematike, ali, za njih nd postoje nikakve sankcije.
    Ovde je najveći problem to ko je pisao pismo. Mogla je iskreno da ga napiše bilo koja mama iz regiona i iz bilo koje škole. Ne bi se digla prašina. A, digla se iz pogrešnog razloga! Suština nije u završnoj oceni. Problem je neznanje sa kojim naša deca izađu iz škole.

  2. Taca kaže:

    Meni je u startu sporno to što majka (ko god da je) nije ni u jednom trenutku otišla do nastavnice matematike da sa njom porazgovara. Valjda je to najnormalniji prvi korak. Obraćala se svima (razrednom starešini, pedagogu itd) samo nije otišla na onu adresu na koju je u startu trebalo da ode. Ukoliko je zaista prosek ocena bio za 4, znači da je dete i ranije dobijalo ocene koje su manje od 5, što opet govori o tome da to svakako nije neka mnogo stabilna petica da bi se za nju toliko vršio pritisak… Sve u svemu, nepravdi je bilo i biće, ali mora se priznati da je pritisaka od strane roditelja sad već previše

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama