Surova istina o carskom rezu

april 21, 2017

Zamislite da vas pošalju na neku običnu operaciju a po izlasku iz sale vas čekaju sa malom bebom i kažu vam da se od sada morate brinuti o njoj i pored toga što osećate neverovatnu bol. E baš to vam je carski rez!

Carski rez je postao mega popularan, čini se da broj porođaja carskim rezom veoma brzo raste i mnoge žene se iskreno izjašnjavaju da žele da se porode na taj način. Izgleda im lakše i jednostavnije da ne dožive bol i ne pucaju, a šivenje im svakako ne gine. Zašto sve to ne preskočiti i lepo zakazati carski rez. Kao da niko ne razmišlja da je u pitanju operacija.
A kada krene “rat” između majki koje su se porodile prirodnim putem i “carica”, ove prve obično viknu “Pa ti ni ne znaš kako porođaj boli!”

Oh da, ne znam, verujte mi, i vi nemate pojma kako carski rez boli.

Tu misteriju je nedavno pokušala da razotkrije majka Rej Li koja je na Fejsbuku objavila sliku svog carskog reza, dajući na znanje mnogim majkama kako je carski rez sve samo ne jednostavniji način porođaja.

“Oh da, ne znam, verujte mi, i vi nemate pojma kako carski rez boli!”

Tu misteriju je nedavno pokušala da razotkrije majka Rej Li koja je na Fejsbuku objavila sliku svog carskog reza, dajući na znanje mnogim majkama kako je carski rez sve samo ne jednostavniji način porođaja.

Znate li vi uopšte šta znači carski rez? Deset i više centimetara dugačak rez kroz koji izvuku vašu bebu a pre toga preseku sve slojeve materice i vaše organe doslovno pomere da ne smetaju. Verujte da to nije način na koji sam zamišljala dolazak svog sina – napisala je ova majka uz svoje iskustvo sa oporavkom.

Niste ni svesni koliko vašem telu trebaju trbušni mišići. A kada imate ovakav rez treba da znate da danima nećete moći da se okrenete i uradite gomilu stvari za koje inače nesvesno koristite stomak. Kada se samo setim tog prvog dana u bolnici. Druge porodilje šetaju po bolnici a ja ležim u krevetu nepokretna. A kada vam sestre kažu da morate ustati da se istuširate, ne možete da verujete da ste sposobni za to! Bol je neizdrživ- osećate probadanje ne samo u predelu reza, već mnogo, mnogo dublje.

Za samo jedan okret, kako bi ste podojile vaše dete potrebno vam je ne nekoliko minuta i decilitri znoja da savladate taj napor.
E sad, zamislite da vas pošalju na neku običnu operaciju a po izlasku iz sale vas čekaju sa malom bebom i kažu vam da se od sada morate brinuti o njoj i pored toga što osećate neverovatnu bol. E baš to vam je carski rez!

Izvor:Ringeraja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Surova istina o carskom rezu

 1. Klara kaže:

  Moram da dodam, da i pored anestezije osećate bol(bar ja jesam). To je carski rez😉

 2. Danijela kaže:

  Prvi porođaj, prirodno. 30sati beba bez plodove vode, karlično, jedva preživeo. Nakon porođaja mesec dana bukvalno nisam mogla ni da sednem. Dojila sam stojeći, bukvalno!
  Drugi porođaj, carski. Posle 7 dana skinula konce. Posle 10 mogla sve, od kućnih poslova, igranja sa starijim koji ima tri i po i kome sam tih dana potrebnija nego bebi koju dojiš i spava. Carski jeste CARSKI!!!

 3. Zeljka kaže:

  Ovaj tekst uopste ne daje prave informacije o carskom rezu, vec samo ono sto je najgora posljedica istoga.
  Prije svega, veliki broj zena zeli carski rez jer je to sigurnost da se njihova beba nece muciti, da je nece izvlaciti raznim spravama, povrijediti i sl.
  Nazalost imamo u iskustvu da je tokom prirodnog porodjaja neka beba povrijedjena, ima hematom na glavi a da o tezim situacijama i ne govorim.
  Tako da nisu sve zene koje zele carski razmazene, vec samo uplasene i zele za svoju bebu najbezbolniji dolazak na ovaj svijet. Bar je to bila moja motivacija , ali na kraju ona nije bila presudna jer se carski rez svakako morao uraditi.
  Dalje, oporavak nakon carskog reza je jako mucan, i to je pravilo..ali nije katastrofa, i sve dodje na svoje poslije odredjenog perioda..
  Dva puta sam porodjena carskim putem, prvi put sam se veoma lako i brzo opravila, drugi put malo teze..al zaista nije bilo tako kao sto se opisuje u tekstu.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama