Dokazano: Za uspeh u školi važniji je karakter od inteligencije

26 maja, 2015

Kako kaže novo istraživanje, nije sve u inteligenciji. Kada se radi o uspehu u školi, to nije ni izdaleka dovoljno. Mnogo više uticaja ima ličnost i karakter deteta nego inteligencija.

Arthur Poropat, profesor psihologije na australijskom Griffith University sproveo je najveće istraživanje do sada, koje se bavi vezom između akademskog uspeha i karaktera osobe. On je saznao da su osobine ličnosti pojedinca bolji pokazatelji akademskog uspeha od rezultata na testu inteligencije. Učenici koje krasi savesnost, otvorenost i emotivna stabilnost imaju najveće šanse za uspeh u školi.

dete-uci
„Savesnost se odnosi na stvari poput samokontrole, ostvarivanja postavljenih ciljeva, težnje za postignućem” – kaže Porporat. “Ali pronašao sam još dva faktora od velikog značaja za uspeh u školi – otvorenost (za nova iskustva i znanja) koja podrazumeva i maštu, kreativnost i radoznalost i emotivna stabilnost (mogućnost emotivnog prilagođavanja i smirenost).”

Učenici koje krase ove tri osobine prošli su bolje na testovima sprovedenim u okviru istraživanja.

Da li to znači da testovi inteligencije i nisu toliko značajni pokazatelji kao što smo mislili? „Testovi inteligencije su uvek bili tesno povezani s obrazovanjem i ocenama, pa samim tim se donekle mogu koristiti kao pouzdan pokazatelj budućeg akademskog uspeha. To nije nikakva novost.” kaže Porporat. „Ali, uticaj karaktera na učenje i uspeh je istinsko iznenađenje za istraživače u ovoj oblasti.”

Ali, kako će nastavnici meriti i usmeravati karakter učenika? Naravno, ne mogu da sprovedu anketu da bi saznali kolika je savesnost ili otvorenost kod njihovih đaka; Porporat je otkrio i da đaci koji imaju navedene karakteristike koje nastavnici nisu prepoznali, na njegovim testovima podjednako pouzdano pokazuju budući akademski uspeh kao i testovi inteligencije. Ali, ako su njihovi nastavnici uočili da kod đaka postoji visok nivo otvorenosti, emotivne stabilnosti i savesnosti, to usmeravali, kod tih đaka je Porporatov test pokazao čak 4 puta veću preciznost u predviđanju budućeg akademskog uspeha.

U učionici, u praksi, to znači da bi nastavnici trebalo da se potrude da prepoznaju đake s ovim karakteristikama i da ih na poseban način usmere kako bi oni ostvarili puni potencijal.

Ovo je dobra vest kako za roditelje, tako i za decu. Dok je inteligencija urođena i ne može se naučiti, karakter može da se formira kroz odrastanje i da se na njegov razvoj utiče.

Priredila: A.C.

Izvor: Time

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Dokazano: Za uspeh u školi važniji je karakter od inteligencije

  1. SINISA kaže:

    Pa i Kantova teorija coveku daje najveću vrednost i dostojanstvo, ne zbog inteligencije(tu postoje granice), već zbog moralne utemeljenosti.Zaista je presudno kakav je ko čovek, mada je i taj kvalitet u sustinskoj vezi sa racionalnošću, tj. umom.

  2. Snezana kaže:

    Sutra se odrzava Decija olimpijada,dece sa posebnim potrebama u skoli ANTON SKALA. Hvala mojim kolegama pinjatarima sto su se odazvali da usrecimo decu iz cele srbije DONIRANO 16 PINJATA . Ova deca zasluzuju isto nasu paznju https://www.facebook.com/797098333657675/photos/a.799441400090035.1073741830.797098333657675/960108850689955/?type=1&theater

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama