Сва питања за Министарство просвете на која нисмо добили одговор

31 јула, 2020

Оног дана када је на порталу дневног листа Блиц објављен ексклузивни интервју са министром просвете Младеном Шарчевић, поменувши неколико нових модела наставе који се спремају за предстојећу школску годину, отворила су се многа питања. Нека од њих, трудећи са да не претерамо, поставили смо и Министарству просвете. Одговор, међутим, нисмо добили.

Foto: Canva

То нас не спречава да та питања покренемо, у нади да ће се одговори на њих појавити у наредним данима.

Смене ће у основним школама бити другачије него до сада. Први и други разреди кретаће ујутро у 8.00 и завршаваће у 11.00. После најмлађих долазе трећи и четврти разред и остају на настави од 11.00 до око 14 часова. Петаци и шестаци који ће своја четири часа имати од 14 до 17 часова, док ће седмаци и осмаци бити у клупама од 17.00 до око 20.00.

Поред родитеља, којима неће бити нимало једноставно да организују одлазак и повратак ако имају више деце у различитим сменама, у врло незавидној позицији су и наставници страних језика. Велики број њих предаје ђацима од 1. до 8. разреда. Да ли то значи да ће ти наставници у школи бити од 8 до 20 часова, а од куће ће радити са оним ђацима који су изабрали да уче на даљину?

“Школе и родитељи имаће избор – да ли ће радити од куће или у учионици.”

Ово у теорији звучи као идеално решење. Све је ствар договора. Међутим, шта се дешава онда када је договор тешко постићи? Шта се дешава када, примера ради, од 25 ученика, њих 23 жели да долази у школу, а њих свега двоје жели да учи онлајн. Ово је прилично реалан сценарио. Да ли ће тај учитељ радити тродупли посао? У учионици са 11 ђака, у другој са 12, а код куће са ово двоје који желе да раде онлајн?

Министар је поменуо да ће у настави бити ангажовани и библиотекари, психолози, педагози, учитељи у боравку. Међутим, ти учитељи у боравку и даље ће морати да раде у боравку, зар не? И колико ми то имамо библиотекара и педагога?

Министар каже и да ће се настава изводити уз поштовање свих мера које важе и код нас и у свету, истичући обавезан простор од четири квадрата по детету, те да у учионици може бити највише 15 ђака. И сви ће морати да носе маске. И биће суспендовани ако маске не носе.

Рачуница је јасна. Учионица мора да има око 70 квадрата – по четири за сваког ђака, а ту је и учитељ. Питање је колико таквих учионица заиста има у српским школама. Засигурно не баш много. У реду, користићемо сале. Већина школа има по једну. Питамо се како ће то помоћи.

Сасвим је у реду то што ће се од ђака очекивати да носе маске. Али, свако ко прати реакције родитеља на нове објаве које се тичу школе (ево коментара на једну од таквих објава), зна колико има оних који тврде да њихова деца маске неће носити. Они верују да маске њиховој деци ускраћују кисеоник, да им чине више лошег него доброг. Не верују да њихово дете може неког да угрози. Да ли ћемо санкционисати њихову децу и њих? Шта значи “суспензија” коју министар помиње као казну за оне ђаке који буду скидали маске?

– Имају рачунар на послу, а уколико су болесни моћи ће да га у договору са директором узму на реверс – каже министар.

Иако смо сигурни да из Министарства нису желели да пошаљу такву поруку, ово звучи као да наставници у наредној школској години неће имати право на боловање. Такође, јасно је да ће сваки наставник и сваки учитељ морати да ради паралелно од куће и у школи. Да ли наше школе имају довољно рачунара које би дали на реверс свим наставницима? Јер, сада је то њихов основни алат за рад.

Још је много питања на која не видимо јасан одговор:

Ако боравак за први и други разред креће од 11, да ли то значи да ће се деца из боравка ипак у школи наћи истовремено кад и остали ђаци?

Ако закон брани да деца до 12 година буду сама (што се често истиче), како ће бити решено питање ученика трећег и четвртог разреда чији родитељи раде?

Родитељи су поставили и питање одлуке школа коју ће платформу користити, па се питају како ће, уз своје редовне обавезе, моћи да “похватају” све различите облике комуникације јер ће неки наставници користити Зум, други Вајбер, трећи Гугл учионицу…

Шта ће бити ако се деси да се наставник/ученик зарази? Да ли цело одељење иде у изолацију?

Како ће се бирати приоритетни предмети за које ће се настава одржавати у школи?

Иако је сасвим јасно да је ово ситуација у којој се налазимо први пут, те да идеално решење не постоји, а компромисе ћемо морати да правимо, верујемо да, кад се већ неке идеје и предлози изнесу јавно, они којих се то тиче заслужују да чују и објашњење, па макар оно било – не знамо, нисмо то још довољно разрадили, али ћемо се потрудити да вам одговоримо што пре.

Аутор: А. Цвјетић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


5 коментара на "Сва питања за Министарство просвете на која нисмо добили одговор

 1. Елена каже:

  Заборавља се чињеница да многа деца тек у 6-том разреду пуне 12 годин!. Неко се очигледно боље сналази у салонима за кварцовање него у математици. Занимљива је и претња суспензијом ученика који скидају маске. Школа не треба да буде хорор којим се плаше деца колико је мени познато али ваљда док сам жива научићу и понешто потпуно бесмислено и накарадно јер тзв. стручњаци су ту за добробит наше деце 😡 којој уништавају детињство ,школовање,живот и будућност јер су они који знају све.

 2. Ružica каже:

  Ko će odgovarati ukoliko detetu pozli ispod maske, padne u nesvest i povredi se. Kako dete kome je dotok kiseonika smanjen, vruće mu je pod maskom i nervozno je da prati nastavu?
  Roditelji u tom slučaju imaju pravo da tuže onog ko je te mere doveo.
  Treba prepustiti roditeljima da odluče i tome da li će dete nositi masku ili ne.
  Treba napokon razbiti famu oko tih maski. U mnogim državama Evrope ih deca ne nose i zna se da ne štite. Pogledajte šta je odlučeno u Holandija, da se ne nose jer nije dokazano da štite. Ko se boji neka radi on line, ko želi neka nosi masku, ko ne želi ne mora. Svaka prisila je na uštrb zdravlja dece koja će na ovaj način postati žrtve ovog ludila.

 3. Милан каже:

  Сва питања су на месту! Сваки дан по 4 часа за седми и осми разред? Нису нормални, како ће деца да уче језике који се уче у директној комуникацији, математику, хемију, физику, биологију…..за пријемни и све то у 20 часова недељно?!

 4. Marija каже:

  Mene konkretno zanima ko ili kako će se raditi sa dve grupe dece istog odeljenja? Dva učitelja ili jedan? Istovremeno u dve učionice ili prvo jedna pa druga grupa? Niko konkretno ne kaže ništa.

 5. Ноло каже:

  Што се тиче остављања деце до 12 година саме, често се истиче, али ја још нисам пронашао ниједан закон или други пропис који то регулише, што наводи на то да они што то потенцирају не знају о чему причају. Или, ако знају, нек спомену који то закон и која тачно одредба регулишу.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама