Upozorenje sociologa: "Bogata deca nameću nove standarde"

19 jula, 2018

“Bogata deca nameću nove standarde”: Upozorenje sociologa Ratka Božovića povodom skupih proslava dečijih rođendana
“U goroj poziciji su ovi siromašni što naprave sebi još veću nevolju nego što je imaju. Roditelji koji nisu mogli da slave sada to pokušavaju da nadomeste putem svojih naslednika, u želji da njihova deca ne osete nedostatak nemanja”
Proslave 18. rođendana poslednjih godina u Srbiji sve više podsećaju na svadbe, a mnogi će reći da se proslave odvijaju uz sveprisutnu estetiku kiča.
U početku su takve proslave, koje broje i po nekoliko stotina zvanica, pravili gasterbajteri, međutim poslednjih godina one su postale trend.
Proslave ovakvih rođendana koštaju i po nekoliko hiljada evra, a roditelji su spremni da uzmu i kredit kako bi upriličili proslavu punoletstva svog deteta.
Sociolog Ratko Božović je rekao da su ovakve proslave izgubljena mera u stilu življenja, a da bogata deca nameću nove standarde.
“Bogati idu logikom bogatstva u bahatost – ali ne razumem siromašne, kako mogu da da prave sebi takvu posledicu iz koje ne mogu izaći. To je suštinska magla u vrednosnom sistemu, i sa sobom i sa drugim, s bogatima koji od toga prave frku, i s ovima što hoće da ih slede. U goroj poziciji su ovi siromašni što naprave sebi još veću nevolju nego što je imaju. Roditelji koji nisu mogli da slave sada to pokušavaju da nadomeste putem svojih naslednika, u želji da njihova deca ne osete nedostatak nemanja”, objasnio je profesor Božović za Kurir.
 
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama