Упозорење социолога: "Богата деца намећу нове стандарде"

јул 19, 2018

“Богата деца намећу нове стандарде”: Упозорење социолога Ратка Божовића поводом скупих прослава дечијих рођендана
“У горој позицији су ови сиромашни што направе себи још већу невољу него што је имају. Родитељи који нису могли да славе сада то покушавају да надоместе путем својих наследника, у жељи да њихова деца не осете недостатак немања”
Прославе 18. рођендана последњих година у Србији све више подсећају на свадбе, а многи ће рећи да се прославе одвијају уз свеприсутну естетику кича.
У почетку су такве прославе, које броје и по неколико стотина званица, правили гастербајтери, међутим последњих година оне су постале тренд.
Прославе оваквих рођендана коштају и по неколико хиљада евра, а родитељи су спремни да узму и кредит како би уприличили прославу пунолетства свог детета.
Социолог Ратко Божовић је рекао да су овакве прославе изгубљена мера у стилу живљења, а да богата деца намећу нове стандарде.
“Богати иду логиком богатства у бахатост – али не разумем сиромашне, како могу да да праве себи такву последицу из које не могу изаћи. То је суштинска магла у вредносном систему, и са собом и са другим, с богатима који од тога праве фрку, и с овима што хоће да их следе. У горој позицији су ови сиромашни што направе себи још већу невољу него што је имају. Родитељи који нису могли да славе сада то покушавају да надоместе путем својих наследника, у жељи да њихова деца не осете недостатак немања”, објаснио је професор Божовић за Курир.
 
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама