Сва та (наша) генијална деца

Никад није досадно писати о њима. И никад их не можете превише хвалити. Наши млади математичари, физичари, информатичари, толико нас често обрадују медаљама са домаћих и светских такмичења, да смо се на то готово потпуно навикли. Може се чак рећи да смо се размазили.

Ипак, о њима треба често писати и говорити јер им је то сигурно подршка и ветар у леђа, доказ да то што раде неко и примећује.

SBB фондација већ неколико година стипендира младе таленте, а успесима које нижи они вишеструко враћају за ову подршку.

Представљамо вам три ђака, стипендисте Фондације, који су у последњих неколико дана постигли ванредан успех на домаћим такмичењима и тиме скренули пажњу јавности.

Марко Милановић

ФИДЕ мајстор своју богату колекцију одличја употпунио је са још четири медаље освојене на 15. Кадетском шампионату Србије у шаху који је одржан од 25. априла до 3. маја у Новом Саду.

У категорији брзопотезни шах Марко је био најбољи, у стандардном шаху је поделио прво место, док је у убрзаном шаху и решавању шаховских проблема освојио друго место.

У решавању шаховских проблема Марко је први пут имао 100 одсто урађених задатака, али је првопласирани такмичар, Микхаил Гусев, то учинио за нешто краће време па је Марку припала сребрна медаља.

Ипак, он је једини такмичар који је на Кадетском шампионату у све четири дисциплине освојио четири медаље које и то одмах након две златне медаље на Републичком првенству основних школа у шаху.

Марко је једини такмичар који је освојио свих шест медаља на два државна такмичења највишег ранга која су одржана ове године.

Вељко Ђурић

Ученик трећег разреда Гимназије „Светозар Марковић“ из Ниша, изборио се за прву награду на Књижевној олимпијади средњих школа.

Вељко је остварио максималан број поена и тако одвојио прво место у категорији ученика трећег разреда гимназије на којем је учествовало 75 ученика на такмичењу које је организовало Друштво за српски језик и књижевност Србије у просторијама Карловачке гимназији 29. маја.

Он је већ освајао одличја на републичким такмичењима из књижевности – 2019. године прво место, а 2018. године друго.

Написао је више ауторских прича које су награђиване на бројним литералним конкурсима и објављиване у дечјим часописима. Крајем 2018. године објављена је његова кратка прича „Вилинска гробница“ у оквиру збирке прича „Вилин-перо Драконије“. Аутор је криминалистичког романа „Крвави лавиринт“ и трилера “Чељусти“.

Матеја Вукелић

Талентовани информатичар и стипендиста SBB фондације, освојио је златну медаљу на Српској информатичкој олимпијади.

Ово престижно државно такмичење највишег ранга, у организацији Друштва математичара Србије, одржано је 28. и 29. маја на Рачунарском факултету у Београду. На Олимпијади је учествовало 45 најбољих ученика средњих школа, а Матеја је још једном доказао да је најбољи међу најбољима.

Матеја, Вељко, Марко, честитамо и желимо вам много успеха у даљем школовању!