Sva ta (naša) genijalna deca

7 juna, 2022

Nikad nije dosadno pisati o njima. I nikad ih ne možete previše hvaliti. Naši mladi matematičari, fizičari, informatičari, toliko nas često obraduju medaljama sa domaćih i svetskih takmičenja, da smo se na to gotovo potpuno navikli. Može se čak reći da smo se razmazili.

Ipak, o njima treba često pisati i govoriti jer im je to sigurno podrška i vetar u leđa, dokaz da to što rade neko i primećuje.

SBB fondacija već nekoliko godina stipendira mlade talente, a uspesima koje niži oni višestruko vraćaju za ovu podršku.

Predstavljamo vam tri đaka, stipendiste Fondacije, koji su u poslednjih nekoliko dana postigli vanredan uspeh na domaćim takmičenjima i time skrenuli pažnju javnosti.

Marko Milanović

FIDE majstor svoju bogatu kolekciju odličja upotpunio je sa još četiri medalje osvojene na 15. Kadetskom šampionatu Srbije u šahu koji je održan od 25. aprila do 3. maja u Novom Sadu.

U kategoriji brzopotezni šah Marko je bio najbolji, u standardnom šahu je podelio prvo mesto, dok je u ubrzanom šahu i rešavanju šahovskih problema osvojio drugo mesto.

U rešavanju šahovskih problema Marko je prvi put imao 100 odsto urađenih zadataka, ali je prvoplasirani takmičar, Mikhail Gusev, to učinio za nešto kraće vreme pa je Marku pripala srebrna medalja.

Ipak, on je jedini takmičar koji je na Kadetskom šampionatu u sve četiri discipline osvojio četiri medalje koje i to odmah nakon dve zlatne medalje na Republičkom prvenstvu osnovnih škola u šahu.

Marko je jedini takmičar koji je osvojio svih šest medalja na dva državna takmičenja najvišeg ranga koja su održana ove godine.

Veljko Đurić

Učenik trećeg razreda Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša, izborio se za prvu nagradu na Književnoj olimpijadi srednjih škola.

Veljko je ostvario maksimalan broj poena i tako odvojio prvo mesto u kategoriji učenika trećeg razreda gimnazije na kojem je učestvovalo 75 učenika na takmičenju koje je organizovalo Društvo za srpski jezik i književnost Srbije u prostorijama Karlovačke gimnaziji 29. maja.

On je već osvajao odličja na republičkim takmičenjima iz književnosti – 2019. godine prvo mesto, a 2018. godine drugo.

Napisao je više autorskih priča koje su nagrađivane na brojnim literalnim konkursima i objavljivane u dečjim časopisima. Krajem 2018. godine objavljena je njegova kratka priča „Vilinska grobnica“ u okviru zbirke priča „Vilin-pero Drakonije“. Autor je kriminalističkog romana „Krvavi lavirint“ i trilera “Čeljusti“.

Mateja Vukelić

Talentovani informatičar i stipendista SBB fondacije, osvojio je zlatnu medalju na Srpskoj informatičkoj olimpijadi.

Ovo prestižno državno takmičenje najvišeg ranga, u organizaciji Društva matematičara Srbije, održano je 28. i 29. maja na Računarskom fakultetu u Beogradu. Na Olimpijadi je učestvovalo 45 najboljih učenika srednjih škola, a Mateja je još jednom dokazao da je najbolji među najboljima.

Mateja, Veljko, Marko, čestitamo i želimo vam mnogo uspeha u daljem školovanju!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama