Свађе између браће и сестара могу да убрзају дечји ментални развој и достизање зрелости

27 августа, 2018

Свађе између браће и сестара могу да убрзају дечји ментални развој и достизање зрелости. Такође, честе препирке између деце погодују развоју њихових емоционалних и друштвених вештина, установили су научници са Универзитета Кембриџ након петогодишњег истраживања.

Истраживање је извршено над децом између друге и шесте године живота.
Важно је да оба детета заједнички настоје да дођу до решења проблема или надилажења разлика, а не да једно од њих увек буде у подређеном положају, преноси„The Sun“.
Што се деца међусобно више узнемиравају, то ће пре и боље научити како да контролишу своје емоције, али и то како поједини поступци утичу на емоције овога другог, објаснили су научници.
– Што су деца борбенија, што се више свађају, те, не мање важно, што старије дете више „мучи“ млађе, то ће се обоје учити сложеним лекцијама комуникације и финесама у разговору. Наравно, родитељ никада не сме да допусти да свађице прерасту у агресију или злостављање, али родитељи могу да буду спокојни знајући ово што ми сада знамо, а то је да деца препиркама развијају врло важне друштвене вештине и интелигенцију.
То је нешто што ће им јако помоћи у спољном свету док су деца, а нарочито кад одрасту – објаснила је доктор Клара Хуџес.
Извор: Телеграф

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама