Svake večeri pre spavanja postavite detetu ova tri pitanja

avgust 10, 2017

Svake večeri pre spavanja, većina roditelja radi šta? Čita bajke deci. Što je veoma korisno. Postoje i druge stvari koje su  važne za razvoj i rast, ali i miran san dece, a to su pitanja koja im možete postaviti. Zdrava komunikacija je ključ dobrog zdravlja i omogućuje roditeljima da uspostave bolji i kvalitetniji odnos sa svojom decom. Zato vam savetujemo da svake večeri pre spavanja postavite deci ova pitanja:

Šta je bilo razlog tvog osmeha danas?
Šta te rasplakalo?
Šta si naučilo/la danas?
Pomoću ova tri pitanja, vaša deca će se otvoriti i početi razgovarati o važnim stvarima. Zajedno ćete se smati, plakati i prisećati trenutaka koji su obležili dan, ali i kasnije sedmicu i godinu. Deca će biti ponosna na sve što su naučila u toku dana, a vi zadovoljni što ste uključeni u njihov razvoj i rast. Uprkos tome što se čini kao jednostavno, ovo je veoma kompleksno i otvara dosta novih tema, koje možete iskoristiti za razgovor sa njima.
Prvenstveno uspevate zajedno sa decom učiti kako pravilno komunicirati. Deca će aktivno učestvovati, osećati se dobro i sigurno, ali i pozvano da govore o svojim problemima. To će direktno uticati i na njihovo opuštanje kasnije u životu o težim temama. Podsicaće njihovu kreativnost i naučiti ih važnu životnu lekciju, koja glasi: “Niko nije savršen i greške su sastavni dio života”. Nakon što razgovaraju sa vama, deca će se osećati oslobođeno pritiska i emocija, bilo da se radi o pozitivnim ili negativnim, a to veoma pozitivno utiče na njih.
Omogućuje im da vežbaju svoj izražaj, verbalizuju emocije i aktivno učestvuju u razgovoru. Osim toga, ova igra ne mora biti jednosmerna, već nakon njihovih odgovora i vi možete reći šta je to vas danas nasmalo, rasplakalo, a šta se naučili. Svake večeri možete i voditi bilješke, kako biste poredili svoje uspjehe od pre dan, sedmicu ili mesec. Neka to bude vaša porodična igra, koju igrate svake večeri, a koja dugotrajno deluje na vaš razvoj odnosa unutar porodice.
Jednostavno je, zar ne. Samo tri pitanja. Šta vas je činilo srećnima, tužnima ili ljutima danas? A šta ste naučili? Verujemo da će odgovori biti kreativni i zabavni. Svaki od njih na svoj način.
tekst: SARA VELAGA
Izvor: Lolamagazin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Svake večeri pre spavanja postavite detetu ova tri pitanja"

  1. Jole kaže:

    Posle treće večeri: “mama ne smaraj sa retardiranim pitanjima”

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama