Сваке вечери пре спавања поставите детету ова три питања

10 августа, 2017

Сваке вечери пре спавања, већина родитеља ради шта? Чита бајке деци. Што је веома корисно. Постоје и друге ствари које су  важне за развој и раст, али и миран сан деце, а то су питања која им можете поставити. Здрава комуникација је кључ доброг здравља и омогућује родитељима да успоставе бољи и квалитетнији однос са својом децом. Зато вам саветујемо да сваке вечери пре спавања поставите деци ова питања:

Шта је било разлог твог осмеха данас?
Шта те расплакало?
Шта си научило/ла данас?
Помоћу ова три питања, ваша деца ће се отворити и почети разговарати о важним стварима. Заједно ћете се смати, плакати и присећати тренутака који су облежили дан, али и касније седмицу и годину. Деца ће бити поносна на све што су научила у току дана, а ви задовољни што сте укључени у њихов развој и раст. Упркос томе што се чини као једноставно, ово је веома комплексно и отвара доста нових тема, које можете искористити за разговор са њима.
Првенствено успевате заједно са децом учити како правилно комуницирати. Деца ће активно учествовати, осећати се добро и сигурно, али и позвано да говоре о својим проблемима. То ће директно утицати и на њихово опуштање касније у животу о тежим темама. Подсицаће њихову креативност и научити их важну животну лекцију, која гласи: “Нико није савршен и грешке су саставни дио живота”. Након што разговарају са вама, деца ће се осећати ослобођено притиска и емоција, било да се ради о позитивним или негативним, а то веома позитивно утиче на њих.
Омогућује им да вежбају свој изражај, вербализују емоције и активно учествују у разговору. Осим тога, ова игра не мора бити једносмерна, већ након њихових одговора и ви можете рећи шта је то вас данас насмало, расплакало, а шта се научили. Сваке вечери можете и водити биљешке, како бисте поредили своје успјехе од пре дан, седмицу или месец. Нека то буде ваша породична игра, коју играте сваке вечери, а која дуготрајно делује на ваш развој односа унутар породице.
Једноставно је, зар не. Само три питања. Шта вас је чинило срећнима, тужнима или љутима данас? А шта сте научили? Верујемо да ће одговори бити креативни и забавни. Сваки од њих на свој начин.
текст: САРА ВЕЛАГА
Извор: Лоламагазин

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Сваке вечери пре спавања поставите детету ова три питања"

  1. Jole каже:

    Posle treće večeri: “mama ne smaraj sa retardiranim pitanjima”

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама