Свако дете може повећати интелигенцију и до 15 процената – ево и како

До пре двадесетак година кликераши су били одликаши, надарени клинци који к’о од шале решавају сложене мозгалице и задатке без ичије помоћи. Чак су и научници тврдили: са одређеним коефицијентом интелигенције се родимо и не постоји начин да се „памет повећа“.

Но шта ако вам кажемо да постоје истраживања која доказују супротно? Да свако дете може да повећа степен интелигенције и до 15 процената ако се игра – и то паметним играчкама!

Слагалице, мозгалице, паметне играчке и оне које поспешују креативност, развијају логичко размишљање и помажу великој и малој деци да закораче у магични свет математике и физике и боље схвате како функционише свет око нас.

Један тата и велики заљубљеник у чаробну снагу игре досетио се како да направи кутак у ком ће свако заволети учење. Откривамо вам место усред Београда у ком се магнетном силом привлачи паметKliQer shop.

Никад није рано – а ни касно да покренете кликере у глави

Замислите продавницу играчака које имају моћ да заголицају машту и покрену кликере у глави – било да имате 5 или 105 година. Управо такво место је KliQer – продавница на Булевару краља Александра чији оснивач је члан Менсе и ентузијаста који je одувек волео паметне играчке.

Из велике жеље да сваком малом радозналцу омогући другачији приступ математичким проблемима и пружи више перспектива у учењу, власник KliQer-а је отворио врата будућим кликерашима. С дубоким веровањем да деца најбоље уче кроз игру и онда када уважавамо и похвалимо њихов труд, одлучио је да следи и заступа нове ставове научника о интелигенцији и њеном развоју.

Пре него што крочите у продавницу имате сјајну прилику да се са овим јединственим окружењем упознате и онлајн – на званичном сајту и друштвеним мрежама. О томе колико је ово специфичан простор говоре и задаци који вас чекају на Инстаграм страници shop-a.

Даривање у овој продавници је права пустоловина за мождане вијуге – до поклон играчке можете доћи ако решите логички задатак или протумачите скривене поруке на страници. Последњи од примера је порука написана на Морзеовој азбуци уз наснимљен  аудио запис који је једна професорка српског језика успела да реши. Иако већина људи и не схвати о чему се ради у овој продавници воле да награде труд и љубав према логици, математици и „покретању кликера у глави“.

По овом занимљивом принципу чак проналазе особе које ће примити да раде. Постављају се скривене поруке на друштвене мреже које аутоматски квалификују оне који их открију за други круг, где се сусрећу са тестовима интелигенције и односу према игри.

Какве играчке се налазе на KliQer полицама?

У KliQer shop-у можете пронаћи друштвене игре које развијају вербалну и невербалну комуникацију, повећавају коефицијент интелигенције и емоционалну интелигенцију, али и паметне играчке и мозгалице које помажу деци да боље разумеју геометрију и физику.

Играчке на полицама у овој необичној радњи имају посебно место у (пред)школским програмима широм света и препознате су као вредан „алат“ у едукацији. Доказ су бројне престижне награде међу којима се издвајају: Dr. Toy “Best Classic Toys” Award, Parents Choice Award “Magnetic Challenge”, Toy of the Year “Specialty Toy”, Creative Child Magazine “Preferred Choice Award: Construction”, National Parenting Awards “Gold Winner”.

Да ли су паметне играчке из KliQer-а намењене само деци или у њима могу уживати и родитељи? Одговоре пронађите у популарним играчкама Геомаг, Причам ти причу, Генијални квадрат

Геомаг – играчке које воле и родитељи и деца

Осмишљене тако да подстичу креативност код деце и мотивишу на учење, Геомаг играчке су магнетски привлачне – у сваком смислу. Наиме, свака играчка из Геомаг програма заснована је на принципима науке о магнетнизму. У питању је конструкторски сет који се састоји од металних куглица и „штапића“ са намагнетисаним крајевима – тако да су могућности спајања, конструисања и склапања бескрајне.

Ова сјајна конструкторска играчка укључена је у едукативни програм скоро сваке швајцарске школе, и то с разлогом. Уз њу деца лакше могу да савладају различите задатке из области геометрије и физике као што је упознавање са појмом запремине, на пример.

У KliQer продавници постоји преко 60 различитих Геомаг конструкторских сетова, неки су светлећи, неки направљени од рециклиране пластике – па стога и еколошки – али сви као заједничке карактеристике имају квалитет и „магнетну“ моћ за развијање маште, креативности и повећање интелигенције код деце.

Генијални квадрат – најпаметнија играчка икада

Ако тражите играчку која ће помоћи детету да брже размишља, те да развија стратешко планирање и визуелну перцепцију, онда треба да изаберете Генијални квадрат. Са потпуно оправданим епитетом једна од најпаметнијих игара икада, генијални квадрат ће вас освојити са својих  чак 62.208 различитих изазова. Сваки од ових изазова има за циљ да се комплетира квадрат уз употребу 9 разнобојних елемената након што су кружни блокери постављени на задата места.

Посебно занимљиви су они задаци где се чини да склапање квадрата није могуће, али како је у питању Генијални квадрат – увек постоји бар једно решење. Игра је интересантна подједнако и за велике и мале (намењена узрасту од 6 до 99 година) и сјајан је начин да проведете вече са породицом. Садржи две табле и два сета коцака за два играча, међутим – може да се игра и самостално, када ће дете решавати један по један задатак.

Игра се на следећи начин: баците свих 7 коцкица које ће вам показати на која поља да поставите блокере. Затим се такмичите ко ће брже послагати свих 9 елемената на преостала празна места у квадрату. Неки од добијених задатака ће бити лакши, неки много тежи – суштина је у томе да не одустанете и да решите постављен изазов што пре.

Језичка слагалица и Причам ти причу – идеално за развијање маште

KliQer није само продавница, већ и радионица у којој настају паметне игре. Наиме, људи који продају играчке и сами су креатори неких од њих као што су Језичка слагалица и Причам ти причу. У питању су дидактичке игре едукативног карактера које подстичу развијање маште и вербалне интелигенције код деце већ од 4, односно 5 година.

Причам ти причу састоји се од коцкица са сликама подељеним у 10 категорија – ту су: превозна средства, активности, храна, емоције, делови тела, спорт, предмети, места, небеска тела и временске прилике, животиње. Сваки од симбола може имати различито значење, у зависности од тока и концепта приче. Наратор бира да ли ће сунце значити јутро, топао дан, лето, врелину или нешто сасвим другачије. Било да родитељ или дете прича причу, можда и да то чине заједно – забава је сигурна! А са забавом расте и самопоуздање малих приповедача, њихова имагинација и вокабулар.

На сличан начин ће и Језичка слагалица покренути језичке кликере у глави. Уколико желите да дете научи да чита и пише, да савлада нове и прошири свој фонд речи, нема бољег а ни забавнијег пута од играња словима. Коцкице су ту, слова су ту – развој вербалне и логичке интелигенције може да почне!

Меморија Знаменитости Београда – за боље памћење

За Београђане или једноставно за оне који Београд воле, као сјајан едукативан поклон може да буде игра меморије Знаменитости Београда. Попут Језичке слагалице и Причам ти причу, ова игра осмишљена је управо у Kliqer-у и то с циљем да јача и побољша памћење и притом поучи о српској престоници на један занимљив и крајње несвакидашњи начин. Направљена за узраст од 4 до 99 година, са чак 96 картица ова игра је одлична забава за целу породицу.

На крају, поменимо и то да чак и Менса набавља играчке и игре у јединственом Kliqer-у. Док забављају и поучавају, ове играчке раде још једну чудесну ствар – указују на дететова интересовања и склоности и помажу да се на време усмери пажња на оно што им „најбоље лежи“. На пример, уз 3D слагалице развиће просторну интелигенцију, уз разне мозгалице попеће се степен више на „степеницама логике“.

Према томе, паметне играчке неће само донети малишанима петице у школи, оне ће им помоћи да на другачији начин посматрају свет.

Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.