Свако ко мисли да је посао наставника лак, нека испроба ову “вежбицу”

Посао наставника многи виде као врло једноставан, па се често оно што они раде представља као нешто што би “свако могао”, уз обавезан акценат на радно време од пет сати и дуге распусте. Да би томе стала на крај, једна анонимна наставница одлучила је да метафорички појасни како заправо изгледа уобичајена професорска радна недеља.

Свако ко мисли да је наставнички посао лаган, нека испроба сљедећу вежбицу, предложила је она.

Пронађи времена у једном дану и срочи пет говора, од којих сваки треба да испуни 30-45 минута, о било чему, у шта се ти добро разумеш. При томе узми у обзир да своју публику мораш заинтересовати и мотивисати на пажњу, слушање, разумевање и усвајање тог говора. Наравно, треба да смислиш и неколико занимљивих задатака и активности које ће твоју публику подстакнути на учествовање и интеракцију.

Сутра устани, пристојно се обуци и вози по граду 30 минута до сат времена, врати се кући, упали телевизор и појачај га. Стани пред тај телевизор и у 30 минута (мораш мало времена да оставиш и за оне занимљиве задатке и вежбе које си осмислио) испричај тај свој говор и све што си припремио/ла тако да говориш гласније од телевизора. С временом постепено појачавај телевизор (јер ученичка пажња опада и постају причљивији и незаинтересиранији) те и даље говори гласније од телевизора.

Успут, наравно, мораш да пратиш све што се на екрану одвија и програм који гледаш. Кад год неко од укућана прође, ти одговори сувисло на сва његова питања и удовољи свим његовим захтевима.

Наравно, немој заборавити све то време да будеш пријатан, занимљив и смирен, као и да имаш осмех на лицу, како би допринео бољој атмосфери у просторији.

Након 45 минута, направи паузу од 5 минута, али тада јако појачај телевизор, како би се дочарао одмор у школи. По могућности, нека твоје дете неколико пута протрчи поред тебе или се потуче с братом или сестром. Ти тада смирено и вешто реши ту ситуацију, тако да сви буду задовољни.

Затим врати телевизор на почетна подешавања (свеједно гласније од уобичајеног), узми свој други припремљени говор, задатке и активности и понови све у идућих 45 минута. Опет одмор, овог пута од 15 минута, што треба да буде довољно за одлазак до тоалета и ручак. Па понови све испочетка, још неколико пута.

Онда позови код себе комшиницу, с којом имаш неки проблем и проведи 45 минута с њом, смирено и уљудно решавајући тај проблем, објашњавајући како и зашто је до њега дошло и предложи како га ефикасно решити.

Када завршиш, опет седи у ауто и возај се по граду 30 минута до сат времена. Врати се кући, мало се одмори (питам се, хоћеш ли упалити телевизор или имати снаге да се играш са својом децом), затим седни и припреми 5 нових говора за сутра.

Понови ову вежбу 5 дана заредом па ми се јави и реци да ли још увек верујеш да је наш посао лаган.

Извор: PCskolarac/Zelena učionica