Све се мења 1. јануара – сви у платне разреде

30 септембра, 2017

Радна места око пола милиона запослених биће од 1. јануара 2018. разврстана у платне разреде, каже министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.
Процес рационализације запослених у државној управи и локалној самоуправи се приводи крају, а радна места око пола милиона запослених биће од 1. јануара наредне године разврстана у платне разреде, чиме ће овај посао практично бити приведен крају, каже Ружић.
Kаталог радних места, са 2.000 постојећих, свели смо на око 800 радних места, а све институције биће дужне по Закону о платама у јавним службама, који треба да буде усвојен до краја месеца, да усагласе своју систематизацију са тим каталогом, напомиње Ружић.
“Неко ће сигурно рећи да није задовољан тим каталогом како је урађен. Наравно да има неких мањкавости, али то је један живи организам који се апдејтује и унапређује свакодневно”, каже Ружић.
Објашњава да нови закон предвиђа обавезу да директори установа усагласе Kаталог радних места са синдикатима, после чега следи вредновање радних места.
„То значи да у каснијој фази неће бити иста плата медицинске сестре која ради на шалтеру и оне која има смене у Ургентном центру”, појашњава Ружић.
На питање како оцењује критике синдиката на овај Закон, одговара да је 70 одсто њихових примедби усвојено и да ће оне бити део новог закона.
“Зато сам имао седам-осам, разговора са њима на ту тему и преко 70 процената резерви које су биле у циљу прецизирања неких одредби закона смо усвојили”, објашњава Ружић.
Циљ новог Закона о платама је, сматра министар, да се они који раде добро награде, а да се они који не раде на тај начин мотивишу да раде боље или, ако је то потребно, и казне.
“Мислим да свака новотарија изазива револт или отпор и то је природно, нарочито код синдиката, који имају право да заступају интересе својих чланова”, истиче он.
Међутим, каже министар, важно је да се сузбију, како каже, неутемељене приче попут оне да се Законом о платама јавних службеника спречава колективно преговарање. “Законом о платама из марта ове године преговарање је само пренето на Социјално-економски савет”, подсећа министар.
Читава следећа година, објашњава, биће година у којој ће се “заокружити систем у којем више неће бити ситуације у којој ће повећање плата зависити од агилности надлежног синдиката за ту јавну службу”.
ИЗВОР: ТАНЈУГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Све се мења 1. јануара – сви у платне разреде

  1. IQ каже:

    Odlicno. U samom startu magistri i doktori nauka ce biti nagradjeni umanjenjem dodatka na skolsku spremu a samim tim i primanja ukoliko rade u javnim sluzbama. Za magistre umesto sadasnjih 4% dodatak na koeficijent 2,5%, doktori umesto 6, od januara 2018. 3%. Cenim da nisu interesantni kao konzumenti akredivanih seminara, pa ih treba dodatno motivisati za napustanje sistema. Kao i direktora Ljubu koji je postao tehnoloski visak. Blago nama sa nama.

  2. Bogdana каже:

    Jel to znaci da sestra na salteru ne radi dobro?! Mozda nije najsrecnije poredjenje ali svako radno mesto nosi odgovornost i predstavlja vazan sraf u velikoj masineriji. Pri tome, naravno, ne mislim na izmisljena radna mesta zarad politickih poena.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама