Шведска стопира дигитализацију наставе: “Деца нам због таблета и апликација слабије читају и лошије пишу, враћамо се уџбеницима”

18 септембра, 2023

Шведска се враћа традиционалним образовним методама с нагласком на штампане књиге, читање и вежбање писања и смањује употребу таблета и дигиталних алата, пише AP (Assosiated Press). Овај корак долази након што су политичари и стручњаци изразили забринутост да је прекомерна дигитализација, укључујући увођење таблета у предшколске установе, довела до опадања основних вештина ученика.

Foto: Canva

Шведска министарка просвете Lotta Edholm, која је у влади десног центра преузела дужност пре 11 месеци, изјавила је да ученицима треба више уџбеника и да су штампане књиге важне за њихову едукацију.

Министарка је прошлог месеца објавила да власт жели да поништи одлуку Националне агенције за образовање да дигитални уређаји постану обавезни у предшколским установама. Планирају да оду и корак даље и потпуно прекину дигитално учење за децу млађу од шест година, саопштило је министарство.

Пад читалачких способности

Иако шведски ученици постижу надпросечне резултате у читању, оцена међународног истраживања читалачких способности ПИРЛС (“Progress in International Reading Aiteracy Study”) код шведских четвртака показала је пад између 2016. и 2021. године.

Они су у 2021. години постизали просечно 544 бода, што је пад у односу на просек од 555 бодова из 2016. године. Међутим, Шведска је свеједно заузела седмо место на свету, делећи га с Тајваном, по укупном резултату теста.

УНЕСКО упутио хитан позив

Стручњаци за образовање истичу да су неки проблеми с учењем могли настати због мера уведених током пандемије коронавируса као и због повећања броја ученика имиграната којима шведски није матерњи језик, али истичу и да прекомерно коришћење уређаја с екранима теком школских сати може проузроковати заостајање младих у основним предметима.

“Постоје јасни научни докази да дигитални алати ометају, а не побољшавају учење”, саопштио је Karolinska Institut прошлог месеца, коментаришући дотадашњу националну образовну стратегију која је нагласак стављала на дигитализацију наставе. “Институт верује да се фокус треба вратити на стицање знања путем штампаних уџбеника и стручности наставника, уместо из углавном бесплатних дигиталних извора који нису проверени”, рекли су из Института.

УНЕСКО је такођер упутио “хитан позив за прикладну употребу технологије у образовању”. У извештају подстичу земље да убрзају интернет везе у школама, али истовремено упозоравају да се технологија у образовању треба имплементирати тако да никада не замени наставу уживо под вођством наставника.

Инвестиција више од 100 милијуна еура

Како би изашли на крај с падом у читалачким способностима, шведске власти најављују да ће ове године инвестирати око 60 милијуна еура за куповину књига које ће расподелити по школским књижарама те још 42 милиона еура у следеће две године за бржи повратак класичних уџбеника у школе.

Нису, додуше, сви тамошњи стручњаци уверени да је шведски повратак традиционалном приступу искључиво у најбољем интересу ученика. Критиковање учинака технологије “популаран је потез код конзервативних политичара”, рекао је Neil Selwyn, професор педагогије на Свеучилишту Monash у Мелбурну, Аустралија. “То је лукав начин сигнализирања преданости традиционалним вредностима”, додао је.

“Шведска влада има ваљани аргумент кад каже да нема доказа да технологија побољшава учење, али мислим да је то зато што нема доказа о томе што технологија уопштее може учинити. Технологија је само један део заиста сложене мреже фактора у процесу образовања”, додао је Selwyn.

Извор: AP/Telegram.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Шведска стопира дигитализацију наставе: “Деца нам због таблета и апликација слабије читају и лошије пишу, враћамо се уџбеницима”

 1. Velja каже:

  Ovo nije Svedska. Sta me briga za njih. Ko danas pise hemijskom van skole, svuda se radi na kompjuteru. Ko koristi udzbenik van skole kada ima sve na internetu. Onda hajde da unistimo sve mobilne telefone, tablete, racunare i da se vratimo nastavi od pre 60 godina. Ma ovo je foliranje. Sto ne pogledate obrazovni sistem u Sloveniji. Ucenici prate nastavu pomocu tableta i nemaju nikakvih problema. Nego se traze neki primeri koji nekima odgovaraju da nebi nista radili. Sramota i mnogo je jadno. Reforma u nasoj zemlji nikada se nece zavrsiti jer niti ima znanja niti sposobnosti.

  1. Logično каже:

   O ovome odavno pričaju naši nastavnici i profesori, samo što nema ko da ih čuje.

 2. Ivana каже:

  Bravo za Švedsku!

 3. Lola каже:

  Pa naravno. Sta se misli da ce tehnologija doneti dobrog? Mi smo ljudi ,a ne masine .I tako ce uvek biti .Ne treba coveku nikakav napredak ,sasvim je dobro i prirodno i sa ovom tehnologijom. Cak je i ona nehumana jer nije primerena ljudskom organizmu.Sta znaci 5G , 6G ,7G mreza? Sta to vise treba coveku od telefona sem da se javi na njega?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама