Табела психомоторног развоја детета

12 новембра, 2016

Беба је код куће. Баке деке али и остала родбина обасипаће вас саветима, већ при првом сусрету ће највероватније прокоментарисати како нова беба баш њих гледа право у очи и како им се смеје, када малчице одрасте поредиће бебин развој са њиховом децом, тј вама, садашњим родитељима.
12644633_841259079313409_3012874627904445755_n
Неретко моћи ћете да чујете реченице типа: Ти си то радила још кад си имала два месеца…а почео си да седиш кад си имао 4 месеца….
Не постоје две бебе које су потпуно исте.
Прва година је најдинамичнији период у расту и развоју детета
Прва година живота бебе је означена брзим физичким и менталним растом и развојем. Беба напредује у килажи, брзо добија центиметре, брзо учи и емотивно се развија. Неке бебе развијају се брже од других, неке малчице спорије али је бито знати да свака беба има свој ритам развоја. Процене напретка узимају у обзир не само све оно што дете у одређеном периоду уме да уради већ и начин на који одређену ствар уради. Такође, веома је битно да је бебица баш тог момента расположена да уради све оно што сте ви замислили. Везано за овај период постостоје “миљокази” за развој деце који нам говоре о томе шта већина деце одређеног узраста може да уради. Немојте се бринути уколико ваше дете не може да уради нешто од набројаних ствари. Можда ће са 6 месеци урадити нешто што је у списку очекиваних активности са 7, али можда неће моћи да уради једну активност из свог узраста.
Ово су смернице које вам могу помоћи да пропратите веома буран и интензиван психомоторни развој свог детета и да уживате у дететовом расту.
Шта новорођенче треба да ради
Новорођенче одмах по рођењу може да се загледа на неколико секунди у своју маму када му је јако близу. Препознаје глас и мирис мајке. Ако се дете стави на стомачић, рефлексно ће окренути главицу на страну како би ослободило дисајне путеве. Рефлексно хвата ручицама и стопалцима. Отвара уста и почиње да врши покрете сисања када му се предмет приближи устима. Ручице и ножице држи савијене.
Ово је период који бебица проводи готово целодневно спавајући, будна је готово само када се храни, али ћете и у тим будним тренуцима којих нема много приметити бебин бржи развој.
Узраст два до три месеца
Са два месеца ваша беба почиње да примећује драге особе које свакодневно виђа. Шакице све чешће отвара а ако се стави на стомак главицу малчице може покушати да одвоји од подлоге. Беби од најранијег периода је потребан мир а лагана тиха музика беби може помоћи у развоју. Развој бебе се брже дешава на ручицама него на ножицама због специфицности у развоју нервног система који се дешава због редоследа сазревања нерава од главице ка стопалима.
Када напуни три месеца, беба ће већ почети да примећује играчке изнад креветића које се окрећу и пратити их погледом. Главицу ће већ држати сама, а често ће се играти са својим ручицама, откривати их и посматрати.
Све почиње да ставља у уста, свет истражује на овај начин, ручице и шарене звечке које су беби лагане, иако их још увек не може самостално да држи најчешће пронађу свој пут до уста. У положају на стомаку беба постаје све јача и јача најчешће може да се издигне на ручице и окреће главу. Смеје се драгим особама које често виђа у свом окружењу.
Пети, шести и седми месец
Ушли сте у другу четвртину године, а бебица је већ научила да се радосно смеје, да прати погледом веселе боје и покрете у близини, а могуће је да ће у овом периоду почети први пут да говори својим језиком, почеће да гуче и гугуће.
На стомачицу се одиже на лактове и главицу окреће у смеру интересовања, а покушава да одржи равнотежу ако жели да дохвати нешто, тако што тежину тела пребацује на колена и другу руку. У овом периоду бебе су веома заинтересоване за свет који их окружује, највише воле да их носите у усправном положају како би имале велику прегледност свега што се дешава.
Уобичајено је да дете са 5 месеци почне на стомачићу да заузима положај када истовремено подиже и руке и ноге од подлоге. Беба заузима полуседећи положај јача је и сигурнија. Бебу не форсирајте да ради ваше налоге и пустите је да сама одреди шта може да уради. Помогните јој да се благо уздигне и окружите је меканим јастуцима у полуседећем положају. Играчкице чврсто држи у руци а некада успева да пребаци звечку из једне у другу руку.
Шест месеци је велика прекретница јер бебица почиње да седи, у почетку уз потпору, а врло брзо и самостално. Почиње да се окреће са стомака на леђа. Ноге су много мање скупљене него до сада, заузима припремни положај за пузање и ослања се на испружене руке и стомачић. Са седам месеци почиње да хвата палцем предмете и пребацује их из једне у другу руку. Ако му додате један предмет а у руци држи други, онај из руке најчешће пушта а потом и узима понуђени.
Од осмог месеца до навршених годину дана
Временом понуђени други преглед ставља у слободну руку. Почеће да се окреће са стомака на леђа тако да је ово период када беба невероватном брзином може променити место на коме сте је оставили. Када дете напуни осам месеци почеће да се ослања на лактове и колена.
Игра се разних игара са родитељима, весели се и непознатим особама. Почиње да реагује на свој лик у огледалу и радује се откривању света.
беба хода
Са девет месеци деца најчешће почињу да пузе а до године дана да се ослањају на ноге. У почетку је то придржавање за све погодне и сигурне предмете који се налазе у дететовом окружењу а онда мало по мало и дете се ослобадја да само крене у истраживање света.
У периоду око десетог месеца дете почиње да се усправља у креветицу, често жели да изађе из њега али најчцешће још увек за то није довољно спретно.

Чувајте дете од падова и удараца у овом периоду како се не би уплашило, а онда и одлучио да одложи период проходавања због страха.

Сваки од ових периода је испуњен дивним развојем једног малог човека, бића које има своју личност од рођења и које највероватније само тачно зна шта када жели да уради. Помозите ми да кроз овај диван период прође што безбрижније, осмехом, радошћу , играчкама у веселим бојама прилагођеним за узраст, вежбицама које вам могу показати ваш педијатар и физијатар, које могу помоћи бебин развој.

Ово је диван период јер сваког дана видите напредак. Радујте се са вашом бебом шта све она уме да уради заједно.
Прва година живота брзо прође, родитеље чека јос пуно посла али је огромно оно што је дете до сада научило и што ће у даљем периоду развоја све више усавшавати. Сваким даном ће све више формирати своје способности и карактер а ми смо ту да му помогнемо у свакој секунди живота.

Др Милена Николић, педијатар
Извор: Мојпедијатар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама