Талачка криза са родитељског састанка

30 новембра, 2018

Не јењава ни до вечери. Лов на вештице уживо, а ја, ни крива ни дужна, све то посматрам и не усуђујем се да реагујем. Ако реагујем, стављам се на нечију страну. Ако ме сврстају на нечију страну, сврстали су и моје дете. И то је домет мојих мисли, ту се прекидају. На том месту се прекидају и на сваком родитељском састанку. Замисли, сутра, ако моје дете није позвано на рођендан због тога што је ме је неки родитељ сврстао у одређену клапу, а при том ме је срео пар пута у животу, једва две разменили…


Тачно ми дође себи језик да ишчупам, да бацим телефон, да ме нема.

Родитељски састанци су догађаји, ивенти, перформанси последње моде, и то све због неколицине којима је таква арена природно станиште; простор и моменат у коме покушавају да валидирају своје алфа родитељске способности, осмотре околину (нас остале – безличну флору и фауну) и брзином светлости утврде шта од биљчица и ситне стоке могу да прогутају у једном, а шта у више залогаја. Родитељски састанци постају станиште за различите врсте где је талачка криза честа, где све врло лако прелази у надреалну Крлежину приповетку.

Започиње овако:

Изнесе се спонтани предлог, док учитељ, васпитач или разредни старешина још увек није завршио излагање. Није стигао ни до друге тачке дневног реда, а већ се води дебата о нечему што нема везе са темом. Ради се углавном о нечијем повређеном егу. То је тренутак кад паметан заћути, а будала проговори.

Затим следи покушај смиривања ситуације од стране председника родитеља, уколико није један од главних актера. Он увек бива надгласан, игнорисан. Свако ко не схвата озбиљност изнете ситуације – тај је најгори родитељ.

Наставник се затим одлучује на контра игнорисање и да приведе другу тачку до поенте, а о расплету више и не размишља, јер је момент отишао и јасно се види куда све ово води. Рвање у блату са свињама, а сви који не учесвују – ти су најгори родитељи.

Они чији су се ставови сукобили или чији су безобразлук и саможивост толико доминантни, добијају својих десет минута. Без обзира да ли се ради о оним пасивно-агресивним или видно агресивним, они разглабају, свађају се, вређају се, вређају се деца, туђа схватања – од религије до фудбалског клуба, туђи избори, све што има на себи меса. Поврх свега, као најважније, даје се до знања оном другом да је најгори родитељ и сви који и за секунд помисле слично.

И ту се јавља она зебња са почетка по први пут. Проживљаваш је први пут у обданишту, а не смирује се до краја основне школе. Уколико се не приклониш једној или другој страни, аутоматски си од стране напасника означен као најгори родитељ, незаинтересован родитељ, родитељ који не мисли о свом детету, о његовом бољитку и о његовој будућности, јер ниси дошао на хиљадити састанак у овом тромесечју, који смо пре пет минута заказали за јуче.

Код многих присутних се јављају следећи симптоми у тим ситуацијама: заледе се, смркну, погну главу, прораде им црева. Сви ми само погледом пратимо како се маса мржње и непоштовања пребацује са једне на другу страну учионице и како постаје све тмастија.

Они искусни, који су радили семинарски на дату тему, сачекају пет минута и извињавају се јер имају неке обавезе. Шмугнем и ја често са њима, хватам зелени талас.

Дођем кући избомбардована какофонијом демонских гласова који говоре: „Ниси довољно добар родитељ!” и не успевам супругу да препричам шта се десило. Сутрадан чекам обавештење на огласној табли, у случају да сам нешто важно пропустила, а наставник није стигао да изговори.

Ако се траже паре – дам паре и не мислим за шта су, ни која је страна направила предлог, ни шта ће њима бити купљено. Не желим да знам и не интересује ме. Скривам се у ходницима ако ми се само учини да сам видела некога ко подсећа на јучерашње актере и црева раде све док не изађем на свеж ваздух.

„Да ли можемо да проследимо ваш број телефона за Вајбер групу родитеља?” Признајем, глупа сам била тог тренутка кад сам дала свој број телефона, јер ми се учинило као добра идеја, јер барем нећу слушати шиштање и повишен тон.

Талачка криза се наставила – други део Матриxа. Ударци, један за другим! Стиже једна порука, стиже друга… а затим она дуго очекивана, установљен либрето као на састанку, где смо сви таоци неколицине родитеља који имају нешто јако важно и мудро да кажу, јер се, боже мој, то све тиче наше деце, а не махнитог ега појединаца који се хронично осећају позваним да кажу нешто јако важно, без обзира на тему. Хајка се наставља, пуном паром. Руку и језик себи да прегризем, јер сам управо донела све ово у кућу, позвала и пустила добровољно ове и овакве људе у свој дом. Поруке стижу ли стижу… И то траје у мојој дневној соби. Оде дан… оде шака живаца.

Зове ме кума и пита за савет како да преведе нешто, а ја јој одговарам како сам сад у сред расправе и не могу своје мисли да саставим од количине неваспитања. Она застане (краљица у круцијалним моментима мог живота) и мирним тоном ми каже: „Напиши да не желиш да присуствујеш таквој комуникацији и само напусти групу.”

Да ли је могуће да је мене страх толико парализовао? Да нисам могла сама тога да се сетим, већ притискам мјут, а и даље као суманута читам у шоку? Да ли је могуће да нисам у овим људима препознала исте оне вербалне и психичке насилнике које сам сретала у школским данима, почев од ћерке учитељице, ћерке оног тате што има велику пекару, сина староседеоца из краја што цуга пиво на ћошку? Тада сам више херца имала и одупирала им се, а сад не, јер, боже мој, шта ако мој поступак угрози сутра нешто везано за моје дете? Ајде што сам кукавица па не смем да се качим са луциферима, него што схватам да сам потпуно отупела и не могу ништа да радим већ пола дана.

Послушам ја своју краљицу куму, напишем једну поруку без сувишних речи, кликнем на леаве и делете, и скувам себи једну горчу.
Да ли ће моје дете бити суочено са насилничким понашањем? Биће! Сви смо били, па чак и они који су сами насилници. Једина позитивна ствар из свега овога је да су карте сада отворене. Ових неколико су дефинитивно људи којима не бих ни врата отворила, а са њиховом децом ћу бити на опрезу, уколико се деси да ми као другари или другарице мог детета буду долазили у кућу.

Дипломски и магистратура на Вајберу у једном дану. То ми је за наук. Никад више. Кафа готова… баш горка, али прија. Срчем тако два минута, а онда се сетим да куми нисам превела ону реченицу.

Ауторка текста је мама која жели да остане анонимна.

Извор: http://centarzamame.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Талачка криза са родитељског састанка"

 1. Dana каже:

  Ne znam ….zašto osećam potrebu da ostavim komentar?!?
  Možda zato što bila ”hrabrija ” od ove mame?
  Hrabrija😂😂😂😂
  Možda nepromišljena,ljuta,sa dozom ludosti?!?
  Ne znam
  Znam samo da sam doživela da se sav pakao i bes ”onih ” mamica sruči na mene i moje dete!!!
  Bukvalno
  Doživljavamo glupu američku tinejdzersku seriju
  Od prvog dana ,prvog razreda tačno se znalo ko je sa direktorom na ”jbg”
  Ko je u kakvim vezama sa ostatkom prosvetnih radnika(psiholog,pedagog,nastavnici….)
  Ja ….nisam u toj priči
  Prvi znak upozorenja!
  Gospodjetina mama (6 meseci kurs Klisa),tata komandir nekog graničnog,imamo zvanje,želimo nivo.
  Sin mezimac,nedodirljiv,neprocenjiv,nebrušeni dijamant….
  Vaspitan,vanredno,
  Ima kvalitete ravne princu
  I navodno je on ,takav jedinstven,bezgrešan i savršen,zlobno optužen za nanošenje povreda nekoj devojčici?!?
  Kreće hajka
  Linč
  Biranje strana
  Kreće lobiranje
  Oni su neko i nešto u gradu
  A malena je ,samo radnička ćerka,koja je bila luda i u vrtiću,bežala je vaspitačicama,plakala i sedela pod stolom i naravno bolje da ne priča dalje,mama nepravedno optuženog dečaka.
  Sa gađenjem dolazi do mene…
  A gađenje dobijam jer svog prvačića čekam kod kontejnera😂😂😂😂
  Vrlo brzo sam zaključila da im je to mesto ogavno,a meni je bilo atomsko sklonište od njihove negativnosti
  Vidim ,đavo odneo šalu,kada ce prići kontejneru
  Prilazi mi ,sa takvom ljubaznošću i traži mi da potpišem peticiju ”Da se to izbaci iz razreda”
  To?
  Šta je …to?
  Dok moj mozak pokušava da procesuira šta je ”to”
  Mamica nastavlja
  Znaš ,svi su vec potpisali…samo ti nisi,mislim ,svesna si….šta će nam to u razredu i to 8 godina?
  Čekaj
  Da li je moguće da ona sve ovo izgovara???
  Sada bi je tako lako spucala u po face(onako seljački,nasilnički ,prostački i kako god hoćete),ali zadnjim atomom prisebnosti(kukavičluka) pitam je
  A šta je TO?
  Ona me gleda začuđeno
  Pitam te šta je TO?I kakav mi to papir daješ da potpišem???
  Ona hvata zalet
  Znaš,to dete(zvaćemo je Jovana),to nama ne treba u razredu,svi roditelji su potpisali,samo ti trebaš ,eto tvoj suprug i ja smo odrasli zajedno(pa smeh i tapšanje po ramenu),naši roditelji su se družili…..
  Aha,znači opet udaramo nisko
  Osetila da na mene ne deluje,pominjanje direktora nadimkom i veze svuda…..
  Osetim kako mi pritisak udara u glavu,obraze…
  Prekidam je i mislim da čak urlam
  Neću ja ništa da potpišem,ti dete nazivaš TO!!!!
  A i vi ostali ,danas je mala Jovana ,sutra Nikola,pa Milica,pa moje dete….
  Taj pogled
  Ufff,taj pogled…
  Šok
  Neverica
  I
  Bes
  Sada već njen suprug,komandir izlazi iz auta u stilu Dzona Vejna,čekam da počne obračun tačno u podne( a bilo je negde oko 5 popodne)
  Onako,profi,pita
  U čemu je problem?
  Gledam njega,pokušavam proceniti,hoće me hapsiti,pretresati ili lisice staviti?!?
  Gospodja mama ,budi se iz šoka i vraća se u formu,smeje mi se u facu i govori….
  Videćeš kada ta mala luda napravi tebi problem,nemoj da mi kukas,pomoćićemo ti,kao i ti nama
  Udaljava se sa istim gađenjem od mene,pogledom koji govori-tu ti je i mesto.Kod kontejnera
  Ostali roditelji,tj.novi članovi njenog klana ne mogu da veruju da sam se pobunila,odbila i da imam kučmu za to.
  Neki gledaju u pod(tačnije samo 2),možda ih i sramota,ali neće da prave problem,guše se u gorčini koje su im puna usta.
  Deca istrčavaju,deca kao deca,srećna i razdragana.
  Njen sin i malena koju zovu TO ,trče zajedno…
  Ona ga grubo hvata za ruku u vuče u auto,tata komandir me gleda kao da mi upravo našao tonu droge,a ostali roditelji beže u žurbi….
  Tata od malene trčeći dolazi pred školu,pita me da li je propustio neki sastanak,bio je na poslu,žurio da se istušira ,pa kasni…..
  Rekoh mu da nije bilo ništa bitno…
  Obične trač partije ispred škole
  Malena TO mi maše….
  U sledećih nedelju dana mom detetu je bila iscepana torba,dobio je batine,lomili mu pribor svaki dan….Doživljavamo odmazdu kao da smo članovi mafije,čekam da se probudim sa konjskom glavom u krevetu?!?!
  U nekom vremenskom periodu,recimo 6 meseci,učiteljica(kojoj sam neizmerno zahvalna do kraja života),dovodi situaciju u normalu.
  Sledece tri godine,funkcionišemo ,skoro pa normalno.
  Veliki spas je bio učiteljicin stav
  Sva deca su ista i svi roditelji
  Još jednom
  Hvala joj do neba
  Ali dolazi 5 razred
  I pakao koji još traje
  Dolaze nastavnice,od kojih 70% ide na treninge sa mamama,izlaze u grad zajedno,letovanja,zimovanja…..
  U naletu osvete iživljavanje nad mojim detetom nema granica
  Mamica iz prvog razreda,njen besprekorni sin ,njena koleginica,njen sin i sin gospodje majke zdravstvenog radnika i još jednog kolege(sve deca policijskih službenika),sadistički se izivljavaju nad mojim detetom.
  Razredna ,pokušava da balansira,čuva žena posao
  Boli je uvo da deli pravdu….
  I onda jedan dan…
  Pred školskim psihologom stajem na crtu tim odobama koje sebe zovu eminentnim predstavnicima građana.
  Psihologinja (kakvo je to tek loše i podmuklo stvorenje),svesrdno ih brani i situacija poprima elemente ”Gospodje ministarke”
  Ishod???
  Evo dete mi osmi razred
  Niko se ne druži sa njim
  Svakodnevno ,nekada više ,nekada manje…unište mu dan…
  Ako se pitate zašto ga nisam prebacila u drugu školu
  Reći ću vam
  Komšija iz drugog ulaza prebacio se u školu na drugom kraju grada,isto mu je
  Kumin klinac ,menjao školu
  Jednu
  Drugu
  Ne znaju gde više i šta da rade
  Mi smo ostali,svaki dan se borimo
  Znam da nismo jedini
  Ima nas još sa traumama,nepravdom koja boli i ožiljcima na duši
  Ožiljci su toliki da ne želi u srednju
  Neće ni da čuje
  Dobre strane?
  Mi smo kao porodica izgradili medjusobno poverenje i neku bliskost
  On sa 14 god.naučio da u životu ”furaš sam tom sredinom”
  Mislim da je mentalno ojačao
  Često mu govorim
  Hvala zlostavljačima iz osnovne škole na tome kakva sam osoba postao
  Borbe koje prolazimo,nepravdu i taj efekat čopora dece i roditelja treba tretirati kao poseban slučaj u psihijatriji
  A stav škola da zadrže status škole bez nasilja…
  Mogu samo reću
  Pa gde će vam duša ljudi?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама