Talačka kriza sa roditeljskog sastanka

30 novembra, 2018

Ne jenjava ni do večeri. Lov na veštice uživo, a ja, ni kriva ni dužna, sve to posmatram i ne usuđujem se da reagujem. Ako reagujem, stavljam se na nečiju stranu. Ako me svrstaju na nečiju stranu, svrstali su i moje dete. I to je domet mojih misli, tu se prekidaju. Na tom mestu se prekidaju i na svakom roditeljskom sastanku. Zamisli, sutra, ako moje dete nije pozvano na rođendan zbog toga što je me je neki roditelj svrstao u određenu klapu, a pri tom me je sreo par puta u životu, jedva dve razmenili…


Tačno mi dođe sebi jezik da iščupam, da bacim telefon, da me nema.

Roditeljski sastanci su događaji, iventi, performansi poslednje mode, i to sve zbog nekolicine kojima je takva arena prirodno stanište; prostor i momenat u kome pokušavaju da validiraju svoje alfa roditeljske sposobnosti, osmotre okolinu (nas ostale – bezličnu floru i faunu) i brzinom svetlosti utvrde šta od biljčica i sitne stoke mogu da progutaju u jednom, a šta u više zalogaja. Roditeljski sastanci postaju stanište za različite vrste gde je talačka kriza česta, gde sve vrlo lako prelazi u nadrealnu Krležinu pripovetku.

Započinje ovako:

Iznese se spontani predlog, dok učitelj, vaspitač ili razredni starešina još uvek nije završio izlaganje. Nije stigao ni do druge tačke dnevnog reda, a već se vodi debata o nečemu što nema veze sa temom. Radi se uglavnom o nečijem povređenom egu. To je trenutak kad pametan zaćuti, a budala progovori.

Zatim sledi pokušaj smirivanja situacije od strane predsednika roditelja, ukoliko nije jedan od glavnih aktera. On uvek biva nadglasan, ignorisan. Svako ko ne shvata ozbiljnost iznete situacije – taj je najgori roditelj.

Nastavnik se zatim odlučuje na kontra ignorisanje i da privede drugu tačku do poente, a o raspletu više i ne razmišlja, jer je moment otišao i jasno se vidi kuda sve ovo vodi. Rvanje u blatu sa svinjama, a svi koji ne učesvuju – ti su najgori roditelji.

Oni čiji su se stavovi sukobili ili čiji su bezobrazluk i samoživost toliko dominantni, dobijaju svojih deset minuta. Bez obzira da li se radi o onim pasivno-agresivnim ili vidno agresivnim, oni razglabaju, svađaju se, vređaju se, vređaju se deca, tuđa shvatanja – od religije do fudbalskog kluba, tuđi izbori, sve što ima na sebi mesa. Povrh svega, kao najvažnije, daje se do znanja onom drugom da je najgori roditelj i svi koji i za sekund pomisle slično.

I tu se javlja ona zebnja sa početka po prvi put. Proživljavaš je prvi put u obdaništu, a ne smiruje se do kraja osnovne škole. Ukoliko se ne prikloniš jednoj ili drugoj strani, automatski si od strane napasnika označen kao najgori roditelj, nezainteresovan roditelj, roditelj koji ne misli o svom detetu, o njegovom boljitku i o njegovoj budućnosti, jer nisi došao na hiljaditi sastanak u ovom tromesečju, koji smo pre pet minuta zakazali za juče.

Kod mnogih prisutnih se javljaju sledeći simptomi u tim situacijama: zalede se, smrknu, pognu glavu, prorade im creva. Svi mi samo pogledom pratimo kako se masa mržnje i nepoštovanja prebacuje sa jedne na drugu stranu učionice i kako postaje sve tmastija.

Oni iskusni, koji su radili seminarski na datu temu, sačekaju pet minuta i izvinjavaju se jer imaju neke obaveze. Šmugnem i ja često sa njima, hvatam zeleni talas.

Dođem kući izbombardovana kakofonijom demonskih glasova koji govore: „Nisi dovoljno dobar roditelj!” i ne uspevam suprugu da prepričam šta se desilo. Sutradan čekam obaveštenje na oglasnoj tabli, u slučaju da sam nešto važno propustila, a nastavnik nije stigao da izgovori.

Ako se traže pare – dam pare i ne mislim za šta su, ni koja je strana napravila predlog, ni šta će njima biti kupljeno. Ne želim da znam i ne interesuje me. Skrivam se u hodnicima ako mi se samo učini da sam videla nekoga ko podseća na jučerašnje aktere i creva rade sve dok ne izađem na svež vazduh.

„Da li možemo da prosledimo vaš broj telefona za Vajber grupu roditelja?” Priznajem, glupa sam bila tog trenutka kad sam dala svoj broj telefona, jer mi se učinilo kao dobra ideja, jer barem neću slušati šištanje i povišen ton.

Talačka kriza se nastavila – drugi deo Matrixa. Udarci, jedan za drugim! Stiže jedna poruka, stiže druga… a zatim ona dugo očekivana, ustanovljen libreto kao na sastanku, gde smo svi taoci nekolicine roditelja koji imaju nešto jako važno i mudro da kažu, jer se, bože moj, to sve tiče naše dece, a ne mahnitog ega pojedinaca koji se hronično osećaju pozvanim da kažu nešto jako važno, bez obzira na temu. Hajka se nastavlja, punom parom. Ruku i jezik sebi da pregrizem, jer sam upravo donela sve ovo u kuću, pozvala i pustila dobrovoljno ove i ovakve ljude u svoj dom. Poruke stižu li stižu… I to traje u mojoj dnevnoj sobi. Ode dan… ode šaka živaca.

Zove me kuma i pita za savet kako da prevede nešto, a ja joj odgovaram kako sam sad u sred rasprave i ne mogu svoje misli da sastavim od količine nevaspitanja. Ona zastane (kraljica u krucijalnim momentima mog života) i mirnim tonom mi kaže: „Napiši da ne želiš da prisustvuješ takvoj komunikaciji i samo napusti grupu.”

Da li je moguće da je mene strah toliko paralizovao? Da nisam mogla sama toga da se setim, već pritiskam mjut, a i dalje kao sumanuta čitam u šoku? Da li je moguće da nisam u ovim ljudima prepoznala iste one verbalne i psihičke nasilnike koje sam sretala u školskim danima, počev od ćerke učiteljice, ćerke onog tate što ima veliku pekaru, sina starosedeoca iz kraja što cuga pivo na ćošku? Tada sam više herca imala i odupirala im se, a sad ne, jer, bože moj, šta ako moj postupak ugrozi sutra nešto vezano za moje dete? Ajde što sam kukavica pa ne smem da se kačim sa luciferima, nego što shvatam da sam potpuno otupela i ne mogu ništa da radim već pola dana.

Poslušam ja svoju kraljicu kumu, napišem jednu poruku bez suvišnih reči, kliknem na leave i delete, i skuvam sebi jednu gorču.
Da li će moje dete biti suočeno sa nasilničkim ponašanjem? Biće! Svi smo bili, pa čak i oni koji su sami nasilnici. Jedina pozitivna stvar iz svega ovoga je da su karte sada otvorene. Ovih nekoliko su definitivno ljudi kojima ne bih ni vrata otvorila, a sa njihovom decom ću biti na oprezu, ukoliko se desi da mi kao drugari ili drugarice mog deteta budu dolazili u kuću.

Diplomski i magistratura na Vajberu u jednom danu. To mi je za nauk. Nikad više. Kafa gotova… baš gorka, ali prija. Srčem tako dva minuta, a onda se setim da kumi nisam prevela onu rečenicu.

Autorka teksta je mama koja želi da ostane anonimna.

Izvor: http://centarzamame.rs/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Talačka kriza sa roditeljskog sastanka"

 1. Dana kaže:

  Ne znam ….zašto osećam potrebu da ostavim komentar?!?
  Možda zato što bila ”hrabrija ” od ove mame?
  Hrabrija😂😂😂😂
  Možda nepromišljena,ljuta,sa dozom ludosti?!?
  Ne znam
  Znam samo da sam doživela da se sav pakao i bes ”onih ” mamica sruči na mene i moje dete!!!
  Bukvalno
  Doživljavamo glupu američku tinejdzersku seriju
  Od prvog dana ,prvog razreda tačno se znalo ko je sa direktorom na ”jbg”
  Ko je u kakvim vezama sa ostatkom prosvetnih radnika(psiholog,pedagog,nastavnici….)
  Ja ….nisam u toj priči
  Prvi znak upozorenja!
  Gospodjetina mama (6 meseci kurs Klisa),tata komandir nekog graničnog,imamo zvanje,želimo nivo.
  Sin mezimac,nedodirljiv,neprocenjiv,nebrušeni dijamant….
  Vaspitan,vanredno,
  Ima kvalitete ravne princu
  I navodno je on ,takav jedinstven,bezgrešan i savršen,zlobno optužen za nanošenje povreda nekoj devojčici?!?
  Kreće hajka
  Linč
  Biranje strana
  Kreće lobiranje
  Oni su neko i nešto u gradu
  A malena je ,samo radnička ćerka,koja je bila luda i u vrtiću,bežala je vaspitačicama,plakala i sedela pod stolom i naravno bolje da ne priča dalje,mama nepravedno optuženog dečaka.
  Sa gađenjem dolazi do mene…
  A gađenje dobijam jer svog prvačića čekam kod kontejnera😂😂😂😂
  Vrlo brzo sam zaključila da im je to mesto ogavno,a meni je bilo atomsko sklonište od njihove negativnosti
  Vidim ,đavo odneo šalu,kada ce prići kontejneru
  Prilazi mi ,sa takvom ljubaznošću i traži mi da potpišem peticiju ”Da se to izbaci iz razreda”
  To?
  Šta je …to?
  Dok moj mozak pokušava da procesuira šta je ”to”
  Mamica nastavlja
  Znaš ,svi su vec potpisali…samo ti nisi,mislim ,svesna si….šta će nam to u razredu i to 8 godina?
  Čekaj
  Da li je moguće da ona sve ovo izgovara???
  Sada bi je tako lako spucala u po face(onako seljački,nasilnički ,prostački i kako god hoćete),ali zadnjim atomom prisebnosti(kukavičluka) pitam je
  A šta je TO?
  Ona me gleda začuđeno
  Pitam te šta je TO?I kakav mi to papir daješ da potpišem???
  Ona hvata zalet
  Znaš,to dete(zvaćemo je Jovana),to nama ne treba u razredu,svi roditelji su potpisali,samo ti trebaš ,eto tvoj suprug i ja smo odrasli zajedno(pa smeh i tapšanje po ramenu),naši roditelji su se družili…..
  Aha,znači opet udaramo nisko
  Osetila da na mene ne deluje,pominjanje direktora nadimkom i veze svuda…..
  Osetim kako mi pritisak udara u glavu,obraze…
  Prekidam je i mislim da čak urlam
  Neću ja ništa da potpišem,ti dete nazivaš TO!!!!
  A i vi ostali ,danas je mala Jovana ,sutra Nikola,pa Milica,pa moje dete….
  Taj pogled
  Ufff,taj pogled…
  Šok
  Neverica
  I
  Bes
  Sada već njen suprug,komandir izlazi iz auta u stilu Dzona Vejna,čekam da počne obračun tačno u podne( a bilo je negde oko 5 popodne)
  Onako,profi,pita
  U čemu je problem?
  Gledam njega,pokušavam proceniti,hoće me hapsiti,pretresati ili lisice staviti?!?
  Gospodja mama ,budi se iz šoka i vraća se u formu,smeje mi se u facu i govori….
  Videćeš kada ta mala luda napravi tebi problem,nemoj da mi kukas,pomoćićemo ti,kao i ti nama
  Udaljava se sa istim gađenjem od mene,pogledom koji govori-tu ti je i mesto.Kod kontejnera
  Ostali roditelji,tj.novi članovi njenog klana ne mogu da veruju da sam se pobunila,odbila i da imam kučmu za to.
  Neki gledaju u pod(tačnije samo 2),možda ih i sramota,ali neće da prave problem,guše se u gorčini koje su im puna usta.
  Deca istrčavaju,deca kao deca,srećna i razdragana.
  Njen sin i malena koju zovu TO ,trče zajedno…
  Ona ga grubo hvata za ruku u vuče u auto,tata komandir me gleda kao da mi upravo našao tonu droge,a ostali roditelji beže u žurbi….
  Tata od malene trčeći dolazi pred školu,pita me da li je propustio neki sastanak,bio je na poslu,žurio da se istušira ,pa kasni…..
  Rekoh mu da nije bilo ništa bitno…
  Obične trač partije ispred škole
  Malena TO mi maše….
  U sledećih nedelju dana mom detetu je bila iscepana torba,dobio je batine,lomili mu pribor svaki dan….Doživljavamo odmazdu kao da smo članovi mafije,čekam da se probudim sa konjskom glavom u krevetu?!?!
  U nekom vremenskom periodu,recimo 6 meseci,učiteljica(kojoj sam neizmerno zahvalna do kraja života),dovodi situaciju u normalu.
  Sledece tri godine,funkcionišemo ,skoro pa normalno.
  Veliki spas je bio učiteljicin stav
  Sva deca su ista i svi roditelji
  Još jednom
  Hvala joj do neba
  Ali dolazi 5 razred
  I pakao koji još traje
  Dolaze nastavnice,od kojih 70% ide na treninge sa mamama,izlaze u grad zajedno,letovanja,zimovanja…..
  U naletu osvete iživljavanje nad mojim detetom nema granica
  Mamica iz prvog razreda,njen besprekorni sin ,njena koleginica,njen sin i sin gospodje majke zdravstvenog radnika i još jednog kolege(sve deca policijskih službenika),sadistički se izivljavaju nad mojim detetom.
  Razredna ,pokušava da balansira,čuva žena posao
  Boli je uvo da deli pravdu….
  I onda jedan dan…
  Pred školskim psihologom stajem na crtu tim odobama koje sebe zovu eminentnim predstavnicima građana.
  Psihologinja (kakvo je to tek loše i podmuklo stvorenje),svesrdno ih brani i situacija poprima elemente ”Gospodje ministarke”
  Ishod???
  Evo dete mi osmi razred
  Niko se ne druži sa njim
  Svakodnevno ,nekada više ,nekada manje…unište mu dan…
  Ako se pitate zašto ga nisam prebacila u drugu školu
  Reći ću vam
  Komšija iz drugog ulaza prebacio se u školu na drugom kraju grada,isto mu je
  Kumin klinac ,menjao školu
  Jednu
  Drugu
  Ne znaju gde više i šta da rade
  Mi smo ostali,svaki dan se borimo
  Znam da nismo jedini
  Ima nas još sa traumama,nepravdom koja boli i ožiljcima na duši
  Ožiljci su toliki da ne želi u srednju
  Neće ni da čuje
  Dobre strane?
  Mi smo kao porodica izgradili medjusobno poverenje i neku bliskost
  On sa 14 god.naučio da u životu ”furaš sam tom sredinom”
  Mislim da je mentalno ojačao
  Često mu govorim
  Hvala zlostavljačima iz osnovne škole na tome kakva sam osoba postao
  Borbe koje prolazimo,nepravdu i taj efekat čopora dece i roditelja treba tretirati kao poseban slučaj u psihijatriji
  A stav škola da zadrže status škole bez nasilja…
  Mogu samo reću
  Pa gde će vam duša ljudi?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama