Ако новопечени тата иде на посао, да ли би требало да буде “поштеђен” устајања током ноћи

24 марта, 2018

Ако новопечени тата иде на посао сваког дана, да ли би требало да буде “поштеђен” устајања током ноћи? Шта ви мислите? У данашње време, очеви имају могућност да након рођења бебе узму “породиљско” одсуство, ако се тако договоре са мајком детета.

Foto: Canva

Али, то се и даље дешава прилично ретко. У теорији звучи супер, али колико очева познајете који су искористили ту могућност? Статистика каже да се у Србији годишње роди око 65.000 беба, а одсуство ради неге детета узме свега око 300 очева.

И ту долазимо до питања да ли би требало “хранитељу породице” обезбедити у првим недељама по рођењу бебе да ноћу мирно спава, пошто преко дана иде на посао, или би “ноћне смене” мама и тата требало да деле.

Ако се само мало загледате у прошлост, довољно је можда само да питате сопствене бабе и деде, схватићете да су мушкарци традиционално бивали поштеђени акцијања око прљавих пелена, флашица и ноћних оброка. Мушкарци старије генерације вероватно (ако су сасвим искрени) вероватно могу буквално на прсте да изброје ситуације у којима су се позабавили пеленама и прањем гузе.

Данас, ствари су се ипак промениле, и некако се подразумева да ће и тата учествовати у одгајању бебе, ако не баш сасвим раме уз раме са мамом, онда бар пружајући моралну подршку. Ако мама доји бебу, понекад је ок да се пробудите и правите јој друштво. Јер понекад… то може да потраје, беба спава и сиса, можда и не сиса али се мази, и мама седи до у бескрај, у мраку или полумраку, у бебиној соби и можда је помало и усамљена…

Има, наравно, и даље очева који не схватају зашто је то важно. И ОК, не можете их уразумити. Али “па ја идем на посао ујутру” није аргумент.

Јер мама ујутру, кад тата оде на посао не спава. Него дане проводи дајући све од себе да беба расте лепо и срећно, дајући све од себе да тој беби изгради свет у каквом жели да њено дете расте.
Умор сустигне и маме, знате… И зато је важно не да повремено “ускочите”, да бисте јој “помогли”, него да схватите да сте ви тој беби родитељ колико и ваша партнерка.

Тата не чува бебу. Јер тата није бебиситерка него – тата.

Оно што можете да урадите у тим првим недељама је да направите неки план тако да обоје успете да ухватите мало сна “у комаду” у току ноћи.

Тако ћете обоје бити одморнији и лепше расположени, боље ћете се слагати и што је најважније, више ћете уживати у вашој беби. Обоје.

Каква је ваша породична организација?

Извор: Mondo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама