Tate, ako želite da vaša ćerka izgradi SAMOPOUZDANJE ovih 8 stvari su vaš ZADATAK

6 marta, 2023

Podizanje ćerki može biti zastrašujuće i poprilično izazovno za mnoge očeve. Često se pitaju: da li bi trebalo da se držim po strani?

očevi-ćerke-otac-osmeh

Canva.com

Međutim, ako želite da budete autoritativan roditelj, da podržavate svoju decu i budete u skladu sa njihovim potrebama – imate dobru osnovu za vođenje smislenih razgovora. Cilj je da razgovarate o važnim temama sa svojom ćerkom, da čujete njeno mišljenje i ponudite smernice kad god je to moguće. Da biste povećali svoj roditeljski uticaj i podigli pametne, samouverene i snažne ćerke, važna je povezanost.

Kako izgraditi zdrav odnos oca i ćerke?

Za maksimalan pozitivan uticaj na vašu ćerku biće potrebno bezbroj razgovora, čak i kada vam se čini da ne dopirete do nje.

Evo osam stvari koje dobri očevi rade da bi stvorili priliku za zdrave, produktivne razgovore sa svojim ćerkama:

#1 Ne plašite se neprijatnih tema

Veliki očevi sa ćerkama dotiču što više tema, čak i one neprijatne.

Stvar je u tome da se pojavite, podelite svoje stavove i saslušate je kako bi se ona osećala voljenom, viđenom i podržanom. Kada je reč o mladim ćerkama, razgovor sa roditeljem koji se razlikuje po polu, godinama i iskustvu pripremiće je za kasnije važne razgovore u njenim ličnim i poslovnim odnosima.

#2 Fizički budite prisutni

Čak i ako s vremena na vreme ne kažete ništa, jednostavno dok čitate knjigu u njenoj blizini ili joj donesite omiljenu užinu dok uči, signalizirate svoje prisustvo u njenom životu i stavljate se na raspolaganje za razgovor.

#3 Povežite se

Izaberite nešto za gledanje ili čitanje zajedno, isplanirajte večeru za oca i ćerku ili idite na izlet samo vas dvoje. Ako živite odvojeno od ćerke ili putujete na posao, redovno budite na vezi telefonom ili putem mejla. Takođe možete igrati igrice zajedno online ili istovremeno pratiti neki sportski događaj.

Neki od vaših najboljih razgovora će se desiti u ovoj „pozadini“. A kada vaša ćerka bude starija, ona će se sećati i ceniti te posebne trenutke.

#4 Iskoristite trenutke za učenje životnih lekcija

Svaki trenutak u kom imate priliku da iznesete svoje mišljenje, predstavite svoje vrednosti ili pitate ćerku za mišenje je trenutak za učenje.

Ako gledate zajedno TV emisiju, na primer, potražite stvari koje možete da komentarišete, kao što su dvoje ljudi koji imaju nezdravu vezu. Ili ako vozite svoju ćerku i njene prijatelje i čujete ih kako pričaju o izazovnom pitanju, iskoristite priliku da postavite pitanja i ponudite mudrost o tome kako da se nose sa nezgodnom situacijom.

Deca su veoma osetljiva na to da li će njihovi roditelji „poludeti“ zbog nečega. Međutim, ako znaju da njihovi roditelji neće preterano reagovati ili ih osuđivati, veća je verovatnoća da će otvoreno razgovarati sa njima.

#5 Ponavljajte stalno koje navike želite da usvoji

„Nemoj da šalješ poruke dok voziš“, „Ne podleži pritisku društva da probaš drogu“, „Nemoj da pušiš“

Vaše šanse da prenesete svoju poruku o zdravim navikama daleko su veće ako imate obrazac dosledne komunikacije. Uspešni roditelji ne vide ovo kao „predavanje“. Naprotiv, oni znaju da što više ponavljaju svoje vrednosti i iznose stavove, veća je verovatnoća da će njihova deca usvojiti ta uverenja u odraslom dobu — čak i ako se čini da ih odbacuju u adolescenciji.

#6 Obuzdajte multitasking

Poslovni mejlovi i pozivi mogu da sačekaju. Koliko god možete, udaljite se od računara i odložite telefon kada provodite vreme sa ćerkom. Takođe, možete da je zamolite da skloni telefon. U našem sve rasejanijem svetu, svima nam je potrebna vežba da budemo 100% prisutni.

#7 Obratite pažnju na male stvari

Mali gestovi su važni, jer podsećaju da tata ume da prepozna jedinstvene sklonosti i karakteristike svoje ćerke.

Koja je omiljena hrana vaše ćerke, knjige, filovi, bendovi ili hobiji? Obratite pažnju i potražite prilike da pokažete da podržavate i cenite njenu individualnost.

#8 Ne čekajte vikende

Spremamo se da budemo pod stresom od ponedeljka do petka, a onda se opustimo (ili srušimo) kada dođe vikend. Ali vašoj ćerki će možda trebati odmor od brige oko školskih zadataka tokom nedelje. Idite zajedno da pogledate film. Posetite noćnu izložbu u muzeju. Večerajte u restoranu.

Spolja posmatrano, to je samo izlazak van, ali zapravo je mnogo više od toga. Na ovaj način pomažete svojoj ćerki da nauči kako da upravlja svojim vremenom. Kreirajte ovakve male tradicije i rituale da osnažite vaš odnos, uvećate radost i pokažete svojoj ćerki kolika je vrednost ravnoteže između posla i privatnog života.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Tate, ako želite da vaša ćerka izgradi SAMOPOUZDANJE ovih 8 stvari su vaš ZADATAK"

  1. Pesic kaže:

    Imam dve cerke, pronalazim sebe u vecem delu vaseg teksta, ali dobro je da ima stranica koje me stalno usmeravaju na pravi put, tokom podizanja i vaspitanja dece. Hvala vam sto u danasnje vreme “Nedostatak vremena za sve” izdvajate svoje vreme za neke normačne vrednosti.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama