Тате, ако желите да ваша ћерка изгради САМОПОУЗДАЊЕ ових 8 ствари су ваш ЗАДАТАК

Подизање ћерки може бити застрашујуће и поприлично изазовно за многе очеве. Често се питају: да ли би требало да се држим по страни?

očevi-ćerke-otac-osmeh
Canva.com

Међутим, ако желите да будете ауторитативан родитељ, да подржавате своју децу и будете у складу са њиховим потребама – имате добру основу за вођење смислених разговора. Циљ је да разговарате о важним темама са својом ћерком, да чујете њено мишљење и понудите смернице кад год је то могуће. Да бисте повећали свој родитељски утицај и подигли паметне, самоуверене и снажне ћерке, важна је повезаност.

Како изградити здрав однос оца и ћерке?

За максималан позитиван утицај на вашу ћерку биће потребно безброј разговора, чак и када вам се чини да не допирете до ње.

Ево осам ствари које добри очеви раде да би створили прилику за здраве, продуктивне разговоре са својим ћеркама:

#1 Не плашите се непријатних тема

Велики очеви са ћеркама дотичу што више тема, чак и оне непријатне.

Ствар је у томе да се појавите, поделите своје ставове и саслушате је како би се она осећала вољеном, виђеном и подржаном. Када је реч о младим ћеркама, разговор са родитељем који се разликује по полу, годинама и искуству припремиће је за касније важне разговоре у њеним личним и пословним односима.

#2 Физички будите присутни

Чак и ако с времена на време не кажете ништа, једноставно док читате књигу у њеној близини или јој донесите омиљену ужину док учи, сигнализирате своје присуство у њеном животу и стављате се на располагање за разговор.

#3 Повежите се

Изаберите нешто за гледање или читање заједно, испланирајте вечеру за оца и ћерку или идите на излет само вас двоје. Ако живите одвојено од ћерке или путујете на посао, редовно будите на вези телефоном или путем мејла. Такође можете играти игрице заједно онлине или истовремено пратити неки спортски догађај.

Неки од ваших најбољих разговора ће се десити у овој „позадини“. А када ваша ћерка буде старија, она ће се сећати и ценити те посебне тренутке.

#4 Искористите тренутке за учење животних лекција

Сваки тренутак у ком имате прилику да изнесете своје мишљење, представите своје вредности или питате ћерку за мишење је тренутак за учење.

Ако гледате заједно ТВ емисију, на пример, потражите ствари које можете да коментаришете, као што су двоје људи који имају нездраву везу. Или ако возите своју ћерку и њене пријатеље и чујете их како причају о изазовном питању, искористите прилику да поставите питања и понудите мудрост о томе како да се носе са незгодном ситуацијом.

Деца су веома осетљива на то да ли ће њихови родитељи „полудети“ због нечега. Међутим, ако знају да њихови родитељи неће претерано реаговати или их осуђивати, већа је вероватноћа да ће отворено разговарати са њима.

#5 Понављајте стално које навике желите да усвоји

„Немој да шаљеш поруке док возиш“, „Не подлежи притиску друштва да пробаш дрогу“, „Немој да пушиш“

Ваше шансе да пренесете своју поруку о здравим навикама далеко су веће ако имате образац доследне комуникације. Успешни родитељи не виде ово као „предавање“. Напротив, они знају да што више понављају своје вредности и износе ставове, већа је вероватноћа да ће њихова деца усвојити та уверења у одраслом добу — чак и ако се чини да их одбацују у адолесценцији.

#6 Обуздајте мултитаскинг

Пословни мејлови и позиви могу да сачекају. Колико год можете, удаљите се од рачунара и одложите телефон када проводите време са ћерком. Такође, можете да је замолите да склони телефон. У нашем све расејанијем свету, свима нам је потребна вежба да будемо 100% присутни.

#7 Обратите пажњу на мале ствари

Мали гестови су важни, јер подсећају да тата уме да препозна јединствене склоности и карактеристике своје ћерке.

Која је омиљена храна ваше ћерке, књиге, филови, бендови или хобији? Обратите пажњу и потражите прилике да покажете да подржавате и цените њену индивидуалност.

#8 Не чекајте викенде

Спремамо се да будемо под стресом од понедељка до петка, а онда се опустимо (или срушимо) када дође викенд. Али вашој ћерки ће можда требати одмор од бриге око школских задатака током недеље. Идите заједно да погледате филм. Посетите ноћну изложбу у музеју. Вечерајте у ресторану.

Споља посматрано, то је само излазак ван, али заправо је много више од тога. На овај начин помажете својој ћерки да научи како да управља својим временом. Креирајте овакве мале традиције и ритуале да оснажите ваш однос, увећате радост и покажете својој ћерки колика је вредност равнотеже између посла и приватног живота.

Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.