Tате то раде боље од маме: Погледајте листу од 20 ставки

Када је реч о детету, маме и тате су незамењиви, а њихове улоге, колико год сличне биле, заправо су јако различите. Но исто тако нема особе, а ни научног истраживања, која ће рећи да су маме боље или да су тате боље.


Свако има своје адуте, али иако и овај текст генерализује, верујемо да ћете се сложити како су у неким стварима маме закон, а у некима – тате.

И нека се маме сада не разочарају, али у неким питањима деца ће свој победнички бод дати управо тати. Зашто? Јер су с татом неке ствари једноставно боље.

Које то? Управо ове. Можда нису баш животно важне, али су свакако важне у животу сваког детета.

 1. Тате се боље играју и у тој акцији их је предивно гледати. Осим ако је баш време за спавање и тај пут баш тата мало претерује.

 2. С татама је лакше пребродити ситне повреде и модрице – тата ће увек бити оптимистичнији и рећи :“Није то ништа, шта је живот без тога?“

 3. Тате забавније читају – они једноставно не знају остати озбиљни док се чита прича јер ликови из књиге сви до једног морају имати свој глас.

 4. Тате се играју грубље од мама и из неког разлога деца то заправо обожавају. Рвање у тренутку када то најмање очекују? То је права ствар!

 5. Тате и пецање – и маме пецају, али признаћете да тај посао чешће бирају мушки, а пецање с татом одличан је разлог за мало забаве и озбиљних тата-дете разговора.

 6. Тате и жмурке – док ће маме бити брижне и разумне чак и у игри, тата ће деци показати како се скрива на најскровитијим местима, само да буде што забавније.

 7. Тате и играње у песку – можда ће маме направити мало лепше торте и колаче, али деци ће боља забава бити тата који ће копати дубље и више од било ког детета.

 8. С татама виде све – јер тате највише воле своје дете ставити на рамена и тако носити кроз гужву.

 9. Тате су дакле боље за авантуру – ма заправо, време проведено с татом некако се увек може назвати авантуром.

 10. Тате више воле спорт – и више од седења на клупи у парку воле окупити клинце и с њима заиграти фудбал.

 11. Кловнови у води – летне радости и тате једноставно иду руку под руку. Ко се још само брчка уз ивицу базена кад је то идеално време да се деца бацају на све стране, а овог пута неће се ни запрљати ни озледити.

 12. Тата кампер – свако дете заслужује да барем једном у животу оде на камповање у природу, а тата је ту, признаћете, једноставно цар без ког се не може.

 13. Тате се не боје буба – и зато ће тате боље приближити деци љубав према природи.

 14. Тате брже смире децу када „шизе“ – док маме објасне и богато вербално анализирају проблем, тате у трен ока мало загрме, мало наместе фацу, и дете лакше и брже схвати како је време да престане са својим „бу-ху-ху“ стањем.

 15. Тате не маре толико за зацртане распореде – док ће маме учинити све да се пожуре кући, на пример, јер је време за спавање или оброк. Тате ће некако радије уживати у томе где су и ономе што већ раде с мотом „Наспаваће се већ у животу, а ако су гладни, нешто ће се већ наћи“.

 16. Тате су мајстори глупирања – с дечјим костимом на себи или без њега. И ту вам маме немају баш пуно поговора.

 17. Тате праве боља јела – јер је с татом и клопање лепше и забавније. Уосталом, тате које кувају чине то увек забавније и оригиналније од мама, па макар правили идентична јела. Али татина су ипак више кул.

 18. Тата је бољи научник – чак и кад нема појма шта ради, татина задубљеност у решавање школских задатака и пројеката равна је најбољој инспирацији због које ће дете равноправно уживати у том послу јер ће се тате притом играти, збијати шале и веројатно испрљати све око себе. Такву слободу озбиљније маме вероватно не би знале ни ценити.

 19. Тате ће пре оставити децу некоме него маме – тате ће пре пристати и на кратак бег од деце, а деци је то, ма како год на то гледале, забаван бег од стварности. Посебно када буду мало већи. Мама и тата на путу? Дивно!

 20. Тате које не кувају још су забавније јер ће децу третирати као одрасле и уместо подгрејане вечере радије клинце извести ван на један мушки залогај.

Извор srbijadanas.com