Тесла је био један од највећих генијалаца, али шта је допринело томе?

13 новембра, 2016

Будите сами, то је тајна изумитеља, будите сами, тада се идеје рађају, тврдио је Тесла
nikola_tesla
Тесла је био један од највећих генијалаца, али шта је допринело томе? Постоје ли “трикови” којима се велики иноватор трудио да повећа своју продуктивност и можемо ли и ми да их применимо како бисмо постали успешнији?
Никола Тесла је је најпознатији због доприноса у осмишљавању електричног система наизменичне струје, али је поред тога његово име на око 300 патената најразноврснијих изума
Током живота, Тесла је константно радио на пројектима и често их реализовао до краја. Последњих година овај генијалац је постао један од миљеника интернета. Страница  lifehacker.com саставила је списак навика којима је Тесла успео да буде неприкосновени иноватор.
Страница наводи да је Тесла имао и чудне навике попут спавања од само два сата. Ипак, оно што је остварио не би било могуће без стриктног сета правила за повећање продуктивности.

Прочитајте и Нека ти учитељ буде Никола Тесла

1. Добро размислите пре него што нешто урадите
Никола Тесла је често говорио како може да замисли машине и ретко је правио нацрте пре почетка рада на њиховој изградњи. Овај процес визуелног размишљања није својствен свим људима, али је основна идеја да се једноставно треба концентрисати на коначан производ. За креативно размишљање често је неопходно да се опуститте и порадите на проблему у својој глави.
У својој аутобиографији Тесла овако описује процес:
“Моја метода је другачија. Ја не журим с конкретним радом. Када добијем идеју, ја одмах кренем с изграђивањем у својој машти. Мењам конструкцију, радим поправке и управљам машином у својој глави. За мене је потпуно небитно да ли тестирам турбину у глави или у радионици. Приметим чак и ако не радим добро. Разлике нема, а резултат је исти”, записао је Тесла.

Прочитајте и Никола Тесла: 9 великих мудрости о животу, снази ума и напретку

Велики научник није рођен с овим вештинама, већ је радио одређене вежбе као дете како би унапредио рад мозга, наводи lifehacker.com .
2. Идите у шетњу
Познато је да одлазак у кратку шетњу има своје предности када је у питању креативност. И Тесла је изгледа био оваквог мишљења, а иако су његове шетње постале део опсесивно компулсивног понашања, он је неколико „еурека” тренутака имао управо током њих.
ОВДЕ сазнајте 4 навике успешних људи – не трошите време на глупости!
Једна од њих донела му је идеју о наизменичној струји: Године 1881. Тесла се преселио у Будимпешту, опорављајући се од живчаног слома, а док је с пријатељем шетао парком рецитујући поезију, одједном му је синула идеја о наизменичној струји.

Прочитајте и Никола Тесла: Како проценити човека

3. Радите на проблемима сами
Попут многих иноватора и креативних ликова, и Тесла је заступао тезу да се треба осамити током стварања и размишљања.
Ово је један од његових чувених цитата:
“Ум је оштрији и и концентрисанији у осами и непрекиданој самоћи. За размишљање није неопходна било каква велика лабораторија. Оригиналност пристиже из осаме ослобођене утицаја који нам оштети креативни ум. Будите сами, то је тајна изумитеља, будите сами, тада се идеје рађају”, тврдио је Тесла.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Тесла је био један од највећих генијалаца, али шта је допринело томе?"

  1. IQ каже:

    Tesla je bio jedan, niko pre, ni posle njega nije bio isti kao on. Genijalnost podrazumeva: a. Jedinstvenost b. Neponovljivost. Upravo je to ono sto razdvaja genijalne od nad- i prosecnih ili ispodprosecnih osoba. Sarlatanstvo 21. veka nudi koncept da su svi potencijalni geniji i da je potrebno rano stimulisati i inicirati genijalnost kod dece, razvijati seme i obrasce u mozgu po kojima funkcionisu kompjuteri (algoritamsko misljenje?) ili u slucaju odraslih ponavljati tudje modele ponasanja i poimanja zivota. Lepota covekovog bitisanja se ogleda upravo u nepredvidivosti i traganju za nepoznatim, na mestima gde prestaju granice zdravog razuma i ne funkcionisu nikakvi algoritmi. Da bi se do njih stiglo, pored talenta, moras da imas i strast, unutrasnji motor koji te tera tamo gde drugi ne zalaze. To se ne stice, sa tom iskrom se radja i zivi.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама