Ваше дете избегавају? Ево како да му помогнете

26 фебруара, 2018

Прави пријатељи су попут звезда – не видите их увек, али знате да су ту. Имају важну улогу у нашем животу и зато је важно да децу од малих ногу учите социјализацији. Ипак, као што ни сви одрасли нису подједнако дружељубиви, постоје и деца која се теже уклапају у друштво. Она најчешће пате у себи због тога што их друштво одбацује у школи, па је на родитељима да им помогну.

– Свет је понекад неправедно и тешко место за децу, а родитељи, ма колико то желели, често не могу да уклоне све препреке. Заправо, не би ни требало, пошто управо кроз разрешавање проблема с људима и догађајима деца постају зреле и независне особе – објашњава Драгана Станковић, школски психолог и уредница портала “.

Ако сте од других, а не од детета лично чули да га другари исмевају у школи, немојте одмах ићи код разредног старешине или код родитеља те деце јер му тако нећете помоћи. Али ако га већ неко време задиркује одређена група вршњака, тражите од школе да предузме нешто у вези с тим.

– Уколико је ваш наследник константно изложен омаловажавању у школи, а притом је повучен и недруштвен, требало би да поразговарате са његовим наставницима. Дететово самопоуздање може се ојачати на више начина, а у томе велику улогу имају родитељи и њему све важне особе, каже Станковићева.

Дете можете укључити у активност за коју има дара, а охрабрите га да учествује и у школским такмичењима. То је идеална прилика да другарима скрене пажњу на себе. Чак и кад ваш малишан не успе нешто добро да уради до краја, подржите га. Свако дете је вредно и јединствено и има своје потенцијале, које ће развити само ако се осећа прихваћено и вољено такво какво јесте.

– Деца понекад исмевају да би скренула пажњу са својих недостатака и тако спречавају да баш они постану предмет исмевања. Причајте и о томе са својим малишаном, а сваки дан, осим питања о томе шта је било у школи, питајте га и шта је радио током одмора. Друг с којим седи у клупи такође умногоме доприноси томе какво ће дете бити: причљиво или не, немирно или не.
Родитељи треба да буду упознати са целокупном атмосфером у одељењу свог детета. Зато је сарадња родитеља са школом неизоставна, а у избор малишановог друштва маме и тате треба да се укључе само ако виде да то друштво негативно утиче на њега.
Интервју воила: Биљана Стефановић

Извор: Блиц Жена

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама