TikTok škola i zašto deca ne treba da se “školuju” da budu influenseri

septembar 28, 2023

Društvene mreže i internet stranice portala danas su ispunile fotografije letka koji su neki roditelji u Beogradu zatekli u svom poštanskom sandučetu. Reč je, zapravo, o reklami “Tiktok škole” čiji “osnivač” poziva roditelje da i njihovo dete postane poznato.

“Došlo je digitalno doba, gde se najveća zarada nalazi upravo na internetu i društvenim mrežama. Preko 30% dece se izražava da žele da budu influenseri kada porastu”, piše na promotivnom flajeru, gde stoji i broj čijim se pozivanjem mogu dobiti dodatne informacije.

Da je influens marketing industrija koja vrtoglavo raste kao i da kompanije svake godine povećavaju budžet koji ulažu u ovaj vid marketinga, nije nikakva tajna. A kada se odrasli, zreli ljudi, formirane ličnosti koje su na neki način dokazale svoje poznavanje određenih tema i oblasti upuste u ovaj vid marketinga, to se može razumeti.

Međutim, problem nastaje kada deca, nedovoljno emocionalno zrela, uđu u ring u kom nema mnogo milosti. A društvene mreže su upravo takve.

“Kada pričamo o TikToku moramo da naglasimo da je ona postala minsko polje kad su u pitanju deca i mladi. I poprilično bi trebalo da nas zabrine kakav je to sadržaj koji naša deca gledaju. A on je poprilično neprimeren, vulgaran, nasilan. Sam algoritam društvene mreže se upravo trudi da takve sadržaje nameće širokoj publici, pre svega targetirajući mlade. I ako analiziramo koji su to video-klipovi najgledaniji, reč je baš o tim neprimerenim.” – kaže za naš portal Katarina Jonev, stručnjak za bezbednost dece i mladih na internetu.

Ona dodaje da nije jedini problem nepoželjan i nasilan sadržaj, već i digitalno nasilje kom je bio izložen svaki treći učenik u Srbiji.

“Uz sve to, tu su i ti čuveni TikTok izazovi. Morbidni, agresivni, brutalni, a decu koštaju povreda, ugrožavanja zdravlja, a u nekim slučajevima i života. Jedan slučaj nedavno smo imali i u našoj zemlji.” – kazala je Katarina Jonev.

Ne okrivljujući roditelje, ona veruje da je sve što im je potrebno pomoć da razumeju opasnosti koje vrebaju iz virtuelnog sveta i alati da svoju decu zaštite.

“Roditelji su neretko uplašeni i zabrinuti, a nekad i nemaju tehnološka znanja ili se vode logikom da se neće baš njihovom detetu desiti. A veoma je važno da prve lekcije o ponašanju u virtuelnom svetu dete treba da čuje od svojih roditelja. Pa čak i kad ne poseduju dovoljno tehnološkog znanja, roditelji sigurno imaju neko životno iskustvo i životnu mudrost koju bi trebalo da prenesu deci.” – objašnjava naša sagovornica.

O letku koji je roditelje sačekao u sandučetu nije imala da kaže ništa dobro.

“Uz sve izazove s kojima se roditelji bore i o kojima sam ovde govorila, neko se sad dosetio da našu decu uči da budu influenseri. Ovo je veliki šamar za sve nas. Ako pogledamo samo poslednjih nekoliko meseci šta se sve dešavalo na tom TikToku i kako se deca tamo ponašaju, dovoljno je da nam bude jasno u kakvom smo problemu.” – ističe Jonev i dodaje da među decom postoji mit koji kaže da, ako napraviš napraviš neki viralan klip, gde ne treba da pokažeš ni znanje, ni veštinu, ni humanost, već da budeš grub i da promovišeš bahatost, zaradićeš mnogo novca i prozvaće te influenserom.

“Deci danas nisu predstavljeni dobri idoli od kojih mogu nešto da nauče, već pogrešni uzori uz koje mogu samo da postanu lošiji. Još ako nemamo jaku porodičnu osnovu, deca ne mogu da se sa ovim izazovima izbore sama. Pogotovu u tinejdžerskom periodu. Ako im mi kao društvo nismo ponudili bolje uzore od onih na TikToku, onda treba da se zapitamo u kakve će ljude naša deca izrasti i kakav će biti njihov identitet.” – zaključila je Jonev i izrazila nadu da nijedan roditelj neće okrenuti broj telefona na ovom letku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama