И о чему сад опет те бунџије говоре?

5 децембра, 2014

Шушка се да су некад негде и ти, како беше, просветари, је л’, били крајње задовољни друштвеним статусом, поштовањем које завређују као људи и као ојединци, па ни материјална добит им ије била болна тачка. Истини за вољу, сложићемо се да им је радно време више него ”флексибилно”, да уживај повластице, празнују више од било којих других радника, а да не говоримо о распустима, путовањима и другим згодама. С правом их треба гледати испод ока.


И о чему сад опет те бунџје говоре? Каква се то прашина вазда диже када се пути у етар гла просветник радника?
Вреди ли их слушати? Ако већ морају да се труде из петник жила да придобију пажњу и интересовање ученика, како ли мисле да допру до власти? Уосталом, ко би јос слушао бесувисла аклапања- култура ово, писменост оно. Још за такве бесмислице захтевају којекакве новчане надокнаде. Смејурија.
Наиме, ако узмемо у обзир да је за пунјенје буџета нужно скресати зараду управо наставника и професора, намећу се не баш похвални закључци.
Рецимо, по мишљењу функционера и финансијера, свака будала може дана адекватан нацин избаласира између сопсвеног ауторитета и поштовања ученичке аутоомије. Очигледно, као од шале би се могао припремити квалитетан едукативни програм, који, с друге стране, садржи занимљиве елементе, поуку, анегдоту, а треба да буде презентован уз перфектну дикцију, интонацију, дигресије, коментаре, дијалоге и комбиноване методе подучавања. Може се рећи и да, гледано очима власти која на овакав начин третира наставике и вреднује њихов рад, ништа није једноставније од прилагођавања градива одређеном узрасту, чињења сувопарних података пријемчивим, а о праедном и доследном оцењивању да не говоримо.
Колико је овај позив захтеван или не изгледаја најбоље суде они који су у позицији да остану глуви и неми а критике, док се тај исти наставник суочава са незадовољством родитеља или њиховим евентуалним немаром, са психолошким, социјаним и економским кризама ђака, неједнакошћу, вералним и физичким насиљем и, наравно, вечито уртим прстом лаика- па докле ови мисле да се буне?

Tатјана Зотовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама