Тинејџери и стрес – како да науче да се изборе са негативним емоцијама

Сви знамо шта све чини пакет неопходних вештина које се односе на личну хигијену. То су оне основне радње којима учимо децу од рођења, као што су прање руку, умивање, прање зуба…

Међутим, када је реч о пакету намењеном менталној хигијени, морали бисмо да се замислимо. Књига Твој дан без стреса ауторке Хелејн Бекер у издању Креативног центра управо нам даје предлоге за један такав пакет, а намењена је тинејџерима, као и онима који ће то тек постати. У питању је права мала ризница алата за суочавање са стресом и у њој су представљене готово све постојеће технике које су нам неопходне да бисмо се успешно носили са изазовима у животу.

Захтеви средине и начин живота данас често надилазе дечје капацитете, посебно ако се узме у обзир велики број вештина које је потребно упоредо развијати. Стога се ауторка од самог почетка обраћа младим читаоцима језиком пуним разумевања и охрабрења, наводећи све оно што их у датом тренутку оптерећује: није лако имати лажне пријатеље, бити у контакту с много људи, наставника, деце из комшилука и, уз све то – ићи на тренинге, радити домаће задатке и завршавати обавезе у кући…

Овај приручник садржи 98 предлога и техника које могу бити корисне у разним ситуацијама. На читаоцу је да се упозна с њима, да прошири видике и сазна које су му све могућности на располагању, па да, према својим афинитетима и потребама, искористи оно што му у датом тренутку највише прија. Ово је важно посебно ако се узме у обзир то да млади много чешће него одрасли не знају да се снађу у одређеној ситуацији или имају осећај да немају избора.

Неки од упечатљивих наслова и порука гласе:

  • То се не дешава само теби
  • Брани свој став
  • Мудро бирај свој тим
  • Ниси ти у питању
  • Избегавај поређења
  • Препознај своја осећања

Ове поруке већ саме по себи могу помоћи младима у тренуцима у којима су преплављени емоцијама или су под утиском неких, на први поглед, небитних догађаја.

Поред техника дисања и опуштања, као и оних помоћу којих се препознају сопствене мисли и осећања, ауторка читаоце учи и практичним техникама и радњама. Физичко кретање и сама ангажованост духа и тела током неке лакше активности много помажу у томе да се тренутни проблеми „сваре“, да се енергија смири, а ум разбистри.

Поред тога, иако на први поглед нису нарочито забавни, мануелни послови попут кувања супе, слагања веша или брисања судова јесу радње које се понављају и које самим тим умирују и пружају осећај задовољства због обављеног посла. Данашњим генерацијама веома се често сугерише да је вредно само оно што је у сваком смислу изузетно и несвакидашње, а да је све оно што је испод тог високог прага и што је свакодневно обично вишак, да нам одузима драгоцено време и да нам смета. Међутим, није баш тако. Ти свакодневни послови, који су наизглед без неког вишег циља, помажу заправо његовом остваривању управо тиме што нас опуштају, што чине наш ум слободним јер га не користимо у потпуности док, рецимо, перемо судове. У таквим тренуцима мисли нам се слажу, надолазе нам идеје и, уз осећај да смо нешто урадили и произвели (чистоћу, ред, храну), наш ментални живот добија нешто непроцењиво, а енергија стреса преокреће се у енергију прогреса.

Један од понуђених конкретних и веома корисних алата који многи одрасли свакодневно користе јесу технике доношења одлука. Оне спадају у „основну менталну писменост“ савременог човека и основне токове живота који се највише и састоје од избора, одговорности и доношења одлука.
Како одрастамо, живот постаје све сложенији, а исто тако расту и наше способности да се с њим суочавамо. Зато је неопходно да непрекидно учимо и радимо на свом развоју, јер у супротном нећемо моћи да избегнемо нежељене последице. Због тога, уколико на време научимо како да се суочавамо и носимо са стресом, осећаћемо се способније, самопоузданије и испуњеније. Ова књига нас томе учи, па је, поред тинејџера, могу читати и одрасли – јер и они непрекидно расту.

Аутор: Сунчица Јовановић, мастер психолог и психотерапеут