Tinejdžeri i stres – kako da nauče da se izbore sa negativnim emocijama

Svi znamo šta sve čini paket neophodnih veština koje se odnose na ličnu higijenu. To su one osnovne radnje kojima učimo decu od rođenja, kao što su pranje ruku, umivanje, pranje zuba…

Međutim, kada je reč o paketu namenjenom mentalnoj higijeni, morali bismo da se zamislimo. Knjiga Tvoj dan bez stresa autorke Helejn Beker u izdanju Kreativnog centra upravo nam daje predloge za jedan takav paket, a namenjena je tinejdžerima, kao i onima koji će to tek postati. U pitanju je prava mala riznica alata za suočavanje sa stresom i u njoj su predstavljene gotovo sve postojeće tehnike koje su nam neophodne da bismo se uspešno nosili sa izazovima u životu.

Zahtevi sredine i način života danas često nadilaze dečje kapacitete, posebno ako se uzme u obzir veliki broj veština koje je potrebno uporedo razvijati. Stoga se autorka od samog početka obraća mladim čitaocima jezikom punim razumevanja i ohrabrenja, navodeći sve ono što ih u datom trenutku opterećuje: nije lako imati lažne prijatelje, biti u kontaktu s mnogo ljudi, nastavnika, dece iz komšiluka i, uz sve to – ići na treninge, raditi domaće zadatke i završavati obaveze u kući…

Ovaj priručnik sadrži 98 predloga i tehnika koje mogu biti korisne u raznim situacijama. Na čitaocu je da se upozna s njima, da proširi vidike i sazna koje su mu sve mogućnosti na raspolaganju, pa da, prema svojim afinitetima i potrebama, iskoristi ono što mu u datom trenutku najviše prija. Ovo je važno posebno ako se uzme u obzir to da mladi mnogo češće nego odrasli ne znaju da se snađu u određenoj situaciji ili imaju osećaj da nemaju izbora.

Neki od upečatljivih naslova i poruka glase:

  • To se ne dešava samo tebi
  • Brani svoj stav
  • Mudro biraj svoj tim
  • Nisi ti u pitanju
  • Izbegavaj poređenja
  • Prepoznaj svoja osećanja

Ove poruke već same po sebi mogu pomoći mladima u trenucima u kojima su preplavljeni emocijama ili su pod utiskom nekih, na prvi pogled, nebitnih događaja.

Pored tehnika disanja i opuštanja, kao i onih pomoću kojih se prepoznaju sopstvene misli i osećanja, autorka čitaoce uči i praktičnim tehnikama i radnjama. Fizičko kretanje i sama angažovanost duha i tela tokom neke lakše aktivnosti mnogo pomažu u tome da se trenutni problemi „svare“, da se energija smiri, a um razbistri.

Pored toga, iako na prvi pogled nisu naročito zabavni, manuelni poslovi poput kuvanja supe, slaganja veša ili brisanja sudova jesu radnje koje se ponavljaju i koje samim tim umiruju i pružaju osećaj zadovoljstva zbog obavljenog posla. Današnjim generacijama veoma se često sugeriše da je vredno samo ono što je u svakom smislu izuzetno i nesvakidašnje, a da je sve ono što je ispod tog visokog praga i što je svakodnevno obično višak, da nam oduzima dragoceno vreme i da nam smeta. Međutim, nije baš tako. Ti svakodnevni poslovi, koji su naizgled bez nekog višeg cilja, pomažu zapravo njegovom ostvarivanju upravo time što nas opuštaju, što čine naš um slobodnim jer ga ne koristimo u potpunosti dok, recimo, peremo sudove. U takvim trenucima misli nam se slažu, nadolaze nam ideje i, uz osećaj da smo nešto uradili i proizveli (čistoću, red, hranu), naš mentalni život dobija nešto neprocenjivo, a energija stresa preokreće se u energiju progresa.

Jedan od ponuđenih konkretnih i veoma korisnih alata koji mnogi odrasli svakodnevno koriste jesu tehnike donošenja odluka. One spadaju u „osnovnu mentalnu pismenost“ savremenog čoveka i osnovne tokove života koji se najviše i sastoje od izbora, odgovornosti i donošenja odluka.
Kako odrastamo, život postaje sve složeniji, a isto tako rastu i naše sposobnosti da se s njim suočavamo. Zato je neophodno da neprekidno učimo i radimo na svom razvoju, jer u suprotnom nećemo moći da izbegnemo neželjene posledice. Zbog toga, ukoliko na vreme naučimo kako da se suočavamo i nosimo sa stresom, osećaćemo se sposobnije, samopouzdanije i ispunjenije. Ova knjiga nas tome uči, pa je, pored tinejdžera, mogu čitati i odrasli – jer i oni neprekidno rastu.

Autor: Sunčica Jovanović, master psiholog i psihoterapeut