Карактеристике жене која превише воли

Робин Норвуд, америчка брачна и породична терапеуткиња, ауторка је чувеног светског бестселера који носи назив „Жене које превише воле“. Доносимо одломак из ове књиге који тачно описује које су то карактеристике оних жена које превише воле. Верујемо да треба да га прочитају сви родитељи девојчица, али и одрасле жене које се осећају заробљено у претераној бризи за све друге око себе.

„Ниједна жена не постаје случајно жена која сувише воли.

Ове карактеристике су типичне за жене које превише воле:

1. Потичете из дисфункционалне породице у којој ваше емоционалне потребе нису биле задовољене.

2. Будући да нико није много бринуо о вама, покушавате да задовољите ову неиспуњену потребу тако што ви бринете о некоме, посебно мушкарцима који на неки начин делују као да им је потребно да их неко збрине.

3. Пошто никада нисте успеле да промените једног или оба своја родитеља у топле и брижне родитеље за каквима сте чезнули, из дубине душе реагујете на познату врсту емоционално недоступног мушкарца ког ћете изнова покушавати да промените својом љубављу.

4. Из страха да ћете бити напуштене, учинићете све да ваша веза успе.

5. Готово ништа вам није тешко, не одузима вам превише времена нити је прескупо ако „помаже“ мушкарцу са којим сте у вези.

6. Навикнуте на недовољно љубави у интимним везама, вољне сте да чекате, надате се и све више се трудите да удовољите.

7. Спремне сте да преузмете преко педесет посто одговорности, греха и кривице у свакој вези.

8. Ваше самопоштовање је критично ниско и дубоко у себи верујете да не заслужујете да будете срећне. Заправо, верујете да морате заслужити право да уживате у животу.

9. Очајнички вам је потребно да контролишете мушкарце и везе у којима сте, пошто у детињству нисте биле довољно сигурне. Маскирате своје напоре да контролишете људе и ситуације тиме што сте „од помоћи“.

10. У вези, много више маштате о томе како би то могло изгледати, него што реално сагледавате ситуацију.

11. Зависне сте од мушкараца и емоционалног бола.

12. Емоционално, а често и биохемијски, предодређене сте за злоупотребу алкохола, дроге и/или одређене хране, посебно слаткиша.

13. Тиме што вас привлаче мушкарци с проблемима које треба решавати или што западате у хаотичне, неизвесне и емоционално болне ситуације, избегавате да преузмете сопствену одговорност према себи.

14. Можда сте склоне периодима депресије које покушавате да спречите узбуђењем које доноси нестабилна веза.

15. Не привлаче вас благи, стабилни и поуздани мушкарци који су заинтересовани за вас. Такви „фини“ мушкарци су вам досадни.“