Типови личности малишана

21 маја, 2022

Не можете да им промените темпетамент , али ће вас схватање њиховог понашања дивести до тога да их боље размета и прихватите таквима какви јесу

Foto: Canva

Свако од нас рођен је са посебним типом личности и јединственим карактеристикама. Познавање темперамента вашег детета може вам помоћи да разумете зашто оно ради ствари које ради. Може вам чак помоћи да решите проблеме у његовом понашању.

Хипократ је поделио људе према темпераменту на четири главна типа. Ваш малишан може имати карактеристике које припадају различитим групама, али веома често показује особине једног специфичног типа личности истакнутије од других. Проверите ком типу припадају ваша наследница или наследник.

Колерик

Овај тип личности је страствен, отворен, конкурентан, одлучан, јаке воље и авантуристички расположен. Деца која му припадају најчешће су веома строго оријентисана ка циљу и могу бити врло логична и аналитична, али понекад нису претерано друштвена.

Сангвиник

Живахан, разигран, маштовит, причљив и друштвен – такав је сангвиник. Деца која припадају овом типу личности могу бити безбрижна, оптимистична, авантуристички настројена и најчешће се не плаше ризика. Лако им све постаје досадно и тешко им је без забаве.

Меланхолик

Карактеристике овог типа личности су да је дубокоуман, детаљиста, пун поштовања, уредан, пажљив и воли традицију. Веома је друштвен и жели да буде од помоћи. Малени маланхолици не воле авантуре нити ризике.

Флегматик

Особине којима се може описати флегматик су: промишљен, пажљив, контролисан и дипломата. Детету овог типа личности често је потребно да оствари блиске личне односе. Оно је лојално, избегава сукобе и ужива у томе да помаже другима.

Претпоставља се да ће личност наставити да се развија током неколико фаза живота, од детињства до адолесценције. Међутим, према недавно спроведеном истраживању, идентификована су три типа личности која се појављују прилично рано у животу, још у предшколском узрасту, и “опстају” и током одраслог доба. Осим тога, поједини стручњаци спекулишу о томе да ови различити типови личности доводе до другачијих исхода у појединим областима, као што су школа, социјализација, понашање и самопоштовање. Ево о којим типовима дечјих личности је реч:

Отпорно

Ово дете је екстровертно, савесно, добро у “баратању” емоцијама, самоуверено, лако избегава невоље, позитивно је оријентисано према другима.

Превише контролисано

Уколико припада овом типу личности, дете је стидљиво, самосвесно, перфекциониста, непријатно му је у близини странаца, није баш превише отворено ка испробавању нових ствари, показује знаке ниске флексибилности и емоционалне свести, тешко се повезује са осталима и врло је затворено приликом изражавања емоција.

Под контролом

Малени припадници овог типа личности су непријатни, имају недостатак самоконтроле, мањак савесности, често су агресивни, тешко се контролишу, емоционално су дисбалансирани.
Када сте све ово сазнали, имајте на уму да, као што не постоје два иста детета, тако ни две технике родитељства не би требало да буду исте. На првом месту, важно је идентификовати типове личности деце да бисте знали шта им је потребно да би напредовала.

Понекад се чини да се темпераменти родитеља и њихове деце добро уклапају. У другим случајевима, они су извор бескрајних сукоба. Без сумње би било врло изазовно да веома активно дете живи са родитељима релативно ниске енергије, у скученом стану. Међутим, важно је запамтити да деца не могу лако да промене свој темперамент. Зато вас разумевање аспеката личности вашег детета, који су ван њихове контроле, може довести до већег разумевања и прихватања детета онаквог какво јесте.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама