Колико до јуче, то је био “златан синчић”. Са осмехом је распремао сто после ручка, помагао у сређивању стана, уживао дружећи се са вршњацима, слушао вас. А сада, не можете да га препознате! Млади господин је, чини се, окренуо нови лист: постао дрзак, стално провоцира, девојчице га нервирају, шта год да га замолите да уради, он се брецне: “Зашто ја?” или “Немој да ме смараш”…
– Овакво понашање дечака у пубертету је веома често и не траје дуго, каже француски дечји психијатар Стефан Клерже. Да бисте лакше изашли на крај са бунтовним пубертетлијом, потребно је да га разумете и не доливате “уље на ватру”. Француски психијатар открива како да дешифрујете “говор тинејџера” и како да им одговорите.
1. Када вам каже: “Престани да ме сваки час љубиш, нисам више беба”, он у ствари ставља до знања да жели да се дистанцира од родитеља, нарочито од мајке. Док је био мали, пријало му је да стално буде са вама, да га мазите и цмачете. Сада жели да се понаша као одрастао мушкарац.
Добар одговор у таквој ситуацији је: “У праву си, мајке не схватају да им деца брзо расту и добро је што ме подсећаш на то”.
2. Када каже: “Зашто морао да спремам собу или сто после јела”, он несумњиво функционише по застарелој шеми да мушкарци раде ван куће, а жене брину о кућним пословима.
Добар одговор је: “Жао ми је, то је твоја соба и ти си сада јео. Сви чланови породице учествују у кућним пословима. И твој отац ми стално помаже, јер о дому не треба да брине само жена”.
3. Када каже: “Ма, девојчице су глупе, досадне, безвезе…”, он заправо покушава да афирмише своју мушкост и верује да ће то постићи критиковањем супротног пола. Пубертетлија меша појмове “различитост” и “супериорност”, можда је такав модел преузео од оца, деде или својих другара. Могуће је и да се плаши девојака због новооткривене сексуалности, па се тако брани од њих. И девојчице тог узраста често немају боље мишљење о дечацима.
Добар одговор мајке је: “Мисли шта хоћеш, али не желим да то слушам јер сам и ја жена. Знам и да ћеш ускоро девојке сматрати много занимљивијим…”
4. Кад каже: “Тата се пита, а не ти!”, он посредно показује потребу да се зближи са оцем како би постао прави мушкарац. То је добар тренутак да више времена проводи са оцем, као и да отац преузме већу бригу о сину.
Добар одговор: “Вараш се, по закону смо обоје једнако одговорни за тебе. И све одлуке која се тебе тичу доносимо заједно”.