Koliko do juče, to je bio “zlatan sinčić”. Sa osmehom je raspremao sto posle ručka, pomagao u sređivanju stana, uživao družeći se sa vršnjacima, slušao vas. A sada, ne možete da ga prepoznate! Mladi gospodin je, čini se, okrenuo novi list: postao drzak, stalno provocira, devojčice ga nerviraju, šta god da ga zamolite da uradi, on se brecne: “Zašto ja?” ili “Nemoj da me smaraš”…
– Ovakvo ponašanje dečaka u pubertetu je veoma često i ne traje dugo, kaže francuski dečji psihijatar Stefan Klerže. Da biste lakše izašli na kraj sa buntovnim pubertetlijom, potrebno je da ga razumete i ne dolivate “ulje na vatru”. Francuski psihijatar otkriva kako da dešifrujete “govor tinejdžera” i kako da im odgovorite.
1. Kada vam kaže: “Prestani da me svaki čas ljubiš, nisam više beba”, on u stvari stavlja do znanja da želi da se distancira od roditelja, naročito od majke. Dok je bio mali, prijalo mu je da stalno bude sa vama, da ga mazite i cmačete. Sada želi da se ponaša kao odrastao muškarac.
Dobar odgovor u takvoj situaciji je: “U pravu si, majke ne shvataju da im deca brzo rastu i dobro je što me podsećaš na to”.
2. Kada kaže: “Zašto morao da spremam sobu ili sto posle jela”, on nesumnjivo funkcioniše po zastareloj šemi da muškarci rade van kuće, a žene brinu o kućnim poslovima.
Dobar odgovor je: “Žao mi je, to je tvoja soba i ti si sada jeo. Svi članovi porodice učestvuju u kućnim poslovima. I tvoj otac mi stalno pomaže, jer o domu ne treba da brine samo žena”.
3. Kada kaže: “Ma, devojčice su glupe, dosadne, bezveze…”, on zapravo pokušava da afirmiše svoju muškost i veruje da će to postići kritikovanjem suprotnog pola. Pubertetlija meša pojmove “različitost” i “superiornost”, možda je takav model preuzeo od oca, dede ili svojih drugara. Moguće je i da se plaši devojaka zbog novootkrivene seksualnosti, pa se tako brani od njih. I devojčice tog uzrasta često nemaju bolje mišljenje o dečacima.
Dobar odgovor majke je: “Misli šta hoćeš, ali ne želim da to slušam jer sam i ja žena. Znam i da ćeš uskoro devojke smatrati mnogo zanimljivijim…”
4. Kad kaže: “Tata se pita, a ne ti!”, on posredno pokazuje potrebu da se zbliži sa ocem kako bi postao pravi muškarac. To je dobar trenutak da više vremena provodi sa ocem, kao i da otac preuzme veću brigu o sinu.
Dobar odgovor: “Varaš se, po zakonu smo oboje jednako odgovorni za tebe. I sve odluke koja se tebe tiču donosimo zajedno”.