Тражи се преиспитивање и других уџбеника за основце и средњошколце

12 октобра, 2022

Након иницијативе политичара Бошка Обрадовића и Српске православне цркве, а супротно ставу Српског биолошког друштва, донета је одлука да се лекције у уџбенику из биологије за осми разред, а које говоре о родном идентитету, измене.

Издавачима је остављен рок од 10 радних дана да доставе ЗУОВ-у исправљене уџбенике, а уколико то не ураде, ЗУОВ ће предложити министру да донесе решење о повлачењу уџбеника из употребе, наводи се у допису који су добиле издавачке куће, пише Данас.

Сваки издавач добио је различите налоге шта треба да промени у свом уџбенику, у делу у коме се говори о биолошком смислу адолесценције, па се од неких аутора, између осталог, тражи да смање обим лекција у којој се помиње трансродност, неки треба да промене дефиниције, други да избаце примере, поједине реченице, речи или да целе пасусе замене другим.

Док се чека на измене, Бошко Обрадовић поново се обратио јавности и у писаној изјави навео да надлежни треба да преиспитају и друге уџбенике на које су указали, као што су историја за осми разред основне школе и социологија за четврти разред средње школе где је, по оцени Двери “убачена LGBT идеологија без икаквог критичког осврта и понуђеног другачијег мишљења”.

“Борба за просвету и медије без LGBT пропаганде није готова већ тек почиње.”, рекао је Обрадовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама