Три експеримента за разбијање досаде на распусту

Један од одличних начина да се прекрати време током распуста, а да дете при томе нешто корисно научи јесу и кућни експерименти. Све оно што деца уче на часовима физике, хемије, света око нас нема много сврхе ако то не испробају у пракси. Наравно да у школи нема ни времена ни средстава да се баш свака лекција практично демонстрира, али зато је то све могуће урадити код куће. Креативни центар представио је низ издања која су намењена управо томе да децо кроз неке природне појаве спроведу на забаван начин. Едиција Мали кућни огледи има чак четири наставка, а ми смо из последњег издвојили три експеримента које можете код куће испробати.

Ова едиција има неколико сјајних предности. Сваки оглед је описан на по једној страни, кратко, али врло јасно. За њихово извођење није потребно много времена ни средстава, а могу их изводити деца сама или уз помоћ родитеља. Књиге су намењене деци узраста од 8 до 14 година па су зато одличан увод у прве часове физике и хемије, али и сјајан начин да се неке потпуно природне појаве деци приближе кроз свакодневне животне ситуације.

Пресавјање папира

Лист папира лако се пресавија. Провери колико пута можеш да га пресавијеш. Затим покушај исто с папирима различите величине.
Потребан прибор: листови папира различите величине

  1. Пресавиј сваки лист папира онолико пута колико је то могуће.
  2. Забележи број пресавијања.

Шта ће се догодити
Сваки од листова папира пресавићеш највише седам пута.
Разлог
Листови папира пресавијањем граде вишеслојни облик. Када се папир пресавије више пута, број слојева толико је велики да онемогућава даље савијање. Чак и танак папир веома се тешко савија када се број слојева повећа на више од сто, што се догађа после седам савијања.

Како се пије на сламку

Ваздух заузима простор иако се не види. То се лако може утврдити огледом.
Потребан прибор: стаклена флашица, сламка, мало теста којим можеш да затвориш отвор око сламке, вода

  1. Напуни стаклену флашицу водом.
  2. Убаци сламку и повуци гутљај.
  3. Око сламке стави тесто, тако да ваздух не може да улази.
  4. Покушај сад да повучеш гутљај кроз сламку.

Шта ће се догодити
Када је флашица отворена, лако се пије кроз сламку, али када се флашица затвори, вода не може да се повуче кроз сламку.
Разлог
Изнад течности у флашици налази се ваздух. Кад повучеш гутљај, течност из флашице пролази кроз сламку, а околни ваздух улази у флашицу и попуњава простор попијене течности. Када је флашица затворена, ваздух не може да уђе, а без притиска ваздуха течност не може да изађе. Зато нећеш успети да попијеш воду.

Вода на вртешци

Вода из чаше лако може да се проспе чим се мало задрма. Испитај шта се догађа с водом ако се чаша много јаче заврти.

Потребан прибор: пластична чаша, вода, канап
1. Избуши рупе на врху пластичне чаше, једну наспрам друге, и провуци кроз њих крајеве канапа. .
2. Напуни чашу водом, па подигни чашу за канап као да је ручка и брзо је заврти.

Шта ће се догодити
Вода се неће просути из чаше.
Разлог
Вода се није просула јер је центрифугална сила деловала од руке која врти ка дну чаше, па ју је практично гурала у чашу.