Tri jednostavna eksperimenta koje vredi pokazati deci.

april 23, 2016
Postoje vrlo jednostavni eksperimenti koje deca zapamte za ceo život. Deca ne mogu u potpunosti razumeti šta se zapravo dešava, ali, kada dođe vreme, oni će se naći na času fizike ili hemije, i u njihovom pamćenju će obavezno isplivati sasvim očigledan primer.
Pronašli smo tri zanimljiva eksperimenta, koje će deca obavezno zapamtiti. Sve što vam je potrebno, nalazi se na dohvat ruke.
1. Zašto balon ne puca?
Potrebno: 2 balona, sveća, šibice, voda.
Eksperiment: Naduvajte balon i držite ga iznad zapaljene sveće da demonstrirate deci kako balon pukne. Zatim, u drugi balon naspite običnu vodu ispod česme, zavežite ga, i ponovo prinesite sveći. Ispostaviće se, da balon sa vodom mirno izdržava plamen sveće.
Objašnjenje: Voda u balonu apsorbuje toplotu koju emituje sveća. Zato balon neće goreti, i neće pući.

2. Olovke.
Tri jednostavna eksperimenta koje vredi pokazati deci.
Potrebno: najlonska kesa, obične drvene olovke, voda.
Eksperiment: Najlonsku kesu napola napunimo vodom. Olovkom bušimo kesu na mestu, gde je ona napunjena vodom.
Objašnjenje: Ako najlonsku kesu probušite, a zatim je napuniti vodom, voda ce iscuriti kroz rupe. Ali, ako kesu prethodno napunimo vodom napola, a zatim je probušimo oštrim predmetom, tako da predmet ostane unutar kese, protoka voda kroz ove rupe skoro neće ni biti.
To je povezano sa time da kod pucanja, molekuli polietilena se još bliže privlače. U našem slučaju, polietilen se zateže oko olovaka.
3. Šareni kupus.
111r 11t
Potrebno: 4 čaše sa vodom, prehrambene boje, listovi kupusa (ili belo cvece).
Eksperiment: Dodajte u svaku čašu bilo koju boju, i stavite u vodu po jedan list kupusa (ili jedan cvet). Ostavite ih tako preko noći. Ujutro ćete primetiti da su listovi obojeni u različite boje.
Objašnjenje: Biljke apsorbuju vodu i i time hrane svoje cvetove i lišće. Dešava se da zahvaljujući kapilarnoj strukturi, voda sama popunjava sitne cevčice unutar biljke. Tako se hrani cveće, trava, drveće. Upijajući obojenu vodu, biljke menjaju svoju boju.
Izvor: uspesnazena.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama