Три књиге које деци помажу да развијају математичке вештине, самосталност и истрајност

Љубав према математици развија се од малих ногу, а дете своје прве математичке „кораке” прави и пре првих изговорених речи. Као што наводи Мирко Дејић, професор математике на Учитељском факултету у Београду (аутор приручника „Предшколац у свету математике“) „већ са пет месеци дете може да разликује бројност скупова до три елемента, па чак и да уочи додавање и одузимање елемената. Иако на предшколском нивоу деца не изучавају математику систематски, у оквиру наставног предмета, она се с математиком сусрећу у свакодневним активностима. Све нас то наводи на потребу за организованијим радом у погледу развијања математичких појмова на предшколском нивоу. Ово нипошто не треба схватити као наметање математичког знања деци.

Родитељи и васпитачи треба да прате дечја интересовања и да с децом увек раде оно што за децу има смисла.

Развијање математичких појмова код деце омогућиће њихов континуирани интелектуални развој. А једна од првих математичких области са којом се деца сусрећу је геометрија. Дете спонтано увиђа да нешто личи на неку геометријску фигуру (квадрат, правоугаоник, круг итд.) или геометријско тело (коцку, квадар, лопту итд.). Геометријски облици пружају и безброј могућности за игру, учење и развијање вештина које ће омогућити деци да се у каснијем узрасту много лакше ухвате у коштац са оном озбиљнијом геометријом. Зато предлажемо да набавите књиге из едиције „Забавни свет геометрије“ (аутори: Мирјана Радовановић, Милена Радовановић и Миља Радовановић). Ово су књиге које код ваше деце развијају математичке вештине, самосталност и истрајност, опажање и прецизност, стваралачко мишљење, повећавају им самопоуздање при решавању задатака и помажу да се успешније припреме за школу. Настале су са идејом да се од најранијег узраста подстакну вештине које ће допринети разумевању простора, просторних односа и оријентацији у простору, а овладавање тим вештинама је важан део животних вештина. Осим тога, оне пружају и прилику за забавно и корисно дружење деце и одраслих.
У књизи „Играмо се линијама“ деца ће се упознати с правим и кривим линијама, цртаће их, сазнаће шта су то квадратне и друге мреже и цртаће разне линије у мрежама пратећи дата упутства, па ће тако развијати графомоторичке способности.

У књизи „Играмо се облицима“ деца ће се бавити једноставним геометријским фигурама различитих облика, препознаваће их, бојити и слагати, правиће различите шаре и низове, уочаваће особине симетрије и цртаће симетричне облике у мрежи.

У књизи „Слагалице“ деца ће се упознати с различитим фигурама састављеним од једнаких троуглова, једнаких квадрата и других једнаких фигура, упознаће се с проблемом прекривања делова равни, правиће различите облике и упознаће се с њиховим особинама користећи елементе из датих прилога.

Како аутори књига наводе, „иако су оне намењене деци у узрасту од пет до седам година, имајте на уму да међу децом постоје индивидуалне разлике у развојним карактеристикама, па вас не сме обесхрабрити то што ће неки задаци вашем детету можда бити тешки. Не инсистирајте на њиховом решавању – видећете колико ће бити узбудљиво када у неком следећем покушају дете буде било успешније.“

Књиге из ове едиције можете пронаћи у Клубу књижари „Креативни центар„ (ТЦ „Еуроцентар“, Македонска 30 / Дечанска 5, Београд), преко сајта Креативног центра, као и у свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.