Три разлога зашто је много боље да детету не помажете око домаћег задатка

15 септембра, 2018

Родитељи се труде да деци помогну колико могу и олакшају им свакодневне обавезе.


Полазак у школу је стресан више за родитеље него за децу, а поред тога што треба опремити ђака за школу почињу и гомиле других обавеза међу којима су и домаћи задаци.

Истраживачи са Универзитета Тексас прикупили су податке о учешћу родитеља у процес учења њихове деце и утицај тога на оцене које су деца добила. То је показало негативан утицај на резултате у основној школи у вишим разредима, али и у средњој школи.

Ово су три главна разлога зашто требате да престанете да помажете деци при изради домаћих задатака.

Дете губи мотивацију да учи

Што су родитељи више укључени у израду домаћих задатака то деца имају мање воље да уче. Деца чији родитељи седе поред њих док раде домаћи и говоре им шта да раде, контролишу свако слово и поступак, имају најмање мотивације. Деца чији родитељи не врше притисак су мотивисанија.

Помажите вашем детету само онда када вас упита за помоћ. Објасните тада детету шта не разуме на један миран начин и никако немојте да користите погрдне речи и вређате дете. Уколико треба, поновите и неколико пута без нервозе и притиска на дете.

Деца не уче да буду одговорна

Терајући дете да ради домаћи, контролом сваког поступка и оцена, ви преузимате одговорност за његово учење и успех у школи. То значи да одговорност скидате са детета и преузимате је ви. Ово може да утиче на навике које ће дете имати даље у животу и његовом односу према одговорности. Послушајте савет учитеља и пустите дете да се учи одговорности како би било спремно за живот.

Квари се однос родитеља и деце

Психолози упозоравају да контролом деце док раде домаће задатке губите заједничке тачке и то оне позитивне. Почињете да се свађате и да контролишете дете што се њему никако не допада. Уместо тога психолози саветују да имате неке активности као што је читање наглас, дискусија о дешавањима у свету или нека друга активност коју ћете радити заједно.

Када дете заврши домаћи задатак посветите му вашу пажњу. Уколико нисте задовољни што ваше дете нема све петице, запитајте се зашто је то ваам важно. Сигурно не зато што је то толико важно и вашем детету. Немојте да га грдите уколико добије мању оцену, већ будите подршка и помоћ. Подржите га и охрабрите да ту оцену поправи, а не да га грдите када се дете већ осећа лоше. Објасните му да у животу неће увек пролазити са најбољим оценама и да се то да поправити.

Извор: Телеграф/brightside.me

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама