Tri razloga zašto je mnogo bolje da detetu ne pomažete oko domaćeg zadatka

15 septembra, 2018

Roditelji se trude da deci pomognu koliko mogu i olakšaju im svakodnevne obaveze.


Polazak u školu je stresan više za roditelje nego za decu, a pored toga što treba opremiti đaka za školu počinju i gomile drugih obaveza među kojima su i domaći zadaci.

Istraživači sa Univerziteta Teksas prikupili su podatke o učešću roditelja u proces učenja njihove dece i uticaj toga na ocene koje su deca dobila. To je pokazalo negativan uticaj na rezultate u osnovnoj školi u višim razredima, ali i u srednjoj školi.

Ovo su tri glavna razloga zašto trebate da prestanete da pomažete deci pri izradi domaćih zadataka.

Dete gubi motivaciju da uči

Što su roditelji više uključeni u izradu domaćih zadataka to deca imaju manje volje da uče. Deca čiji roditelji sede pored njih dok rade domaći i govore im šta da rade, kontrolišu svako slovo i postupak, imaju najmanje motivacije. Deca čiji roditelji ne vrše pritisak su motivisanija.

Pomažite vašem detetu samo onda kada vas upita za pomoć. Objasnite tada detetu šta ne razume na jedan miran način i nikako nemojte da koristite pogrdne reči i vređate dete. Ukoliko treba, ponovite i nekoliko puta bez nervoze i pritiska na dete.

Deca ne uče da budu odgovorna

Terajući dete da radi domaći, kontrolom svakog postupka i ocena, vi preuzimate odgovornost za njegovo učenje i uspeh u školi. To znači da odgovornost skidate sa deteta i preuzimate je vi. Ovo može da utiče na navike koje će dete imati dalje u životu i njegovom odnosu prema odgovornosti. Poslušajte savet učitelja i pustite dete da se uči odgovornosti kako bi bilo spremno za život.

Kvari se odnos roditelja i dece

Psiholozi upozoravaju da kontrolom dece dok rade domaće zadatke gubite zajedničke tačke i to one pozitivne. Počinjete da se svađate i da kontrolišete dete što se njemu nikako ne dopada. Umesto toga psiholozi savetuju da imate neke aktivnosti kao što je čitanje naglas, diskusija o dešavanjima u svetu ili neka druga aktivnost koju ćete raditi zajedno.

Kada dete završi domaći zadatak posvetite mu vašu pažnju. Ukoliko niste zadovoljni što vaše dete nema sve petice, zapitajte se zašto je to vaam važno. Sigurno ne zato što je to toliko važno i vašem detetu. Nemojte da ga grdite ukoliko dobije manju ocenu, već budite podrška i pomoć. Podržite ga i ohrabrite da tu ocenu popravi, a ne da ga grdite kada se dete već oseća loše. Objasnite mu da u životu neće uvek prolaziti sa najboljim ocenama i da se to da popraviti.

Izvor: Telegraf/brightside.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama