Три ствари које Финци НЕ РАДЕ и због тога су већ пет година најсрећнији народ на свету

Пет година заредом Финска не препушта своју позицију најсрећније земље на свету, судећи по истраживању које објављује World Happiness Report.

Баш у извештају за 2022, питали су људе из 156 земаља да осене свој живот на скали од 0 до 10. У анализу су укључени и фактори попут социјалне подршке, очекивања у животу, љубазности и изостанка корупције.

С обзиром на то да долазим управо из Финске, као и да сам филозоф и да се бавим управо истраживањем основа среће, често ме питају: “Шта то чини Финце тако задовољним?”

Обично одговарам да су то заправо три ствари које ми НЕ радимо. Никад.

1. Никад се не поредимо са комшијама

Заиста никад. Посебно ако је реч о материјалном богатству и показивању тог богатства.

Једном приликом нашао сам се у друштву једног од најбогатијих Финаца. Гурао је своје дете у колицима према трамвајској станици. Могао је да купи ауто какав жели, да плати возача, али не. Јавни превоз је за њега сасвим прихватљиво решење.

Тако изгледа успех у Финској. Не издвајате се и живите као “сав нормалан свет”.

Бонус савет: Фокусирајте се више на оно што вас ЧИНИ срећним, а мање на то да свима око себе изгледате као да сте успешни. Први корак ка срећи је да успоставите своје сопствене стандарде, уместо да своја постигнућа поредите са туђим.

2. Не узимамо природу здраво за готово.

Према истраживању из 2021, 87% Финаца сматра да је природа изузетно важна јер им обезбеђује мир, помаже да поврате енергију и опушта их.

У Финској, запослени имају четири недеље летњег одмора. Многи од нас то време користе да оду на село и допуне се енергијом коју пружа природа. Што мање избора и опција, чак до те мере да у кући у којој боравимо нема ни струје ни текуће воде, то боље.

Бонус савет: Време у природи повећава вашу виталност и даје вам осећај снаге. Пронађите начин да додате мало зеленила у свој живот, па макар то значило да купите неколико биљака за стан или кућу.

3. Не прекидамо круг поверења који постоји у заједници.

Истраживање је показало да што је поверење међу људима веће, они су срећнији.

Занимљив експеримент који носи назив “изгубљени новчаник“ спроведен је 2022. како би се тестирало поштење грађана. Том приликом остављено је 192 новчаника на јавним местима у 16 градова широм света. У Хелсинкију је остављено 12. Власницима је враћено 11.

Финци једноставно верују једни другима и изузетно цене искреност. Ако заборавите рачунар у библиотеци или вам у превозу остане телефон, можете бити готово сигурни да ћете их добити назад.

Деца користе превоз до школе и назад и углавном се напољу играју без неког посебног надзора.

Бонус савет: Размислите о томе како бисте могли да допринесете заједници. Како можете да започнете ланац поверења. Мали гестови, попут придржавања врата странцу или препуштање седишта у превозу могу направити велику разлику. И бити одличан почетак промене коју желите да видите око себе.

Зато, почнимо од себе. Свако од нас!

Аутор: Френк Матела

Извор: cnbc.com