Труднице и породиље осетиће сваки прилив у државној каси

22 децембра, 2018

Радна група припремила измене Закона о финансијској подршци породицама са децом, које ће ићи у скупштину. Прве промене стижу почетком 2019, и то за три категорије трудница и породиља које су закинуте

ЗАКОН о финансијској подршци породицама са децом мењаће се и допуњавати сваке године, односно увек када има новца у буџету. Сваки прилив новца у државну касу осетиће и будуће маме, а очекујемо да ће прве промене бити већ почетком следеће године, када ће предлог измена закона ући у скупштинску процедуру.

Ово је, за “Новости”, најавила Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику. Она истиче да промене које је предложила Радна група за праћење и процењивање ефеката примене закона прво иду на усаглашавање код министра за рад Зорана Ђорђевића, а онда ће коначну реч о њима дати ресор финансија, односно министар Синиша Мали.

  • Можда ће министар Ђорђевић имати неке додатне сугестије. Ми смо се водили примедбама мама које су своје незадовољство изразиле на улици, али и оних које су нам слале писма. Направили смо заједничку анализу и предложили измене у три, по нама, најважнија сегмента. Прво, мислимо да мора да се реши проблем жена са високим примањима. Њихова накнада је ограничена на максимум три просечне плате у Републици, иако су, док су радиле, зарађивале много више. Колико ће бити повећање, зависиће од стања у буџету.

Спекулише се да би то повећање могло да буде пет просечних плата у Србији. Наша саговорница наводи да ће даме које су радиле мање од шест месеци и примају мање новца него што су до сада примале такође бити “предмет” измена.

  • Трећи сегмент тиче се оних жена које су се запослиле и истог месеца остале у другом стању, а морају на одржавање трудноће. Према нашем законодавству, требало би да им се за накнаду рачуна основица зараде из претходног месеца коју оне немају, те се за њих морају обезбедити елементарна средства за живот – наглашава министарка.

У Министарству за рад истичу да је Закон о финансијској подршци породицама са децом, који се примењује од 1. јула 2018. године, донео доста новина у овој области у кратком временском периоду.

  • Интензивно пратимо његову примену у пракси, користећи и податке Информационог система за јединствену исплату права, с циљем даљег унапређења финансијске подршке породици са децом – кажу у Министарству за рад. – Формирана је радна група за праћење, чији су чланови представници министарстава финансија и рада, Републичког завода за социјалну заштиту и Републичког завода за статистику, а председница је проф. др Славица Ђукић Дејановић.

Они ће по завршетку свог рада евентуално предложити увођење неких нових права или проширивање постојећих, а у складу са растом расположивих средстава у буџету за ове намене.

ОПЕТ БЕЗ РОДИТЕЉА

ЈАСМИНА Михњак са портала “Бебац” каже, за “Новости”, да је, после низа примедаба, родитељима обећано да ће бити део поменуте радне групе, међутим, то се није догодило.

  • Опет се нешто дешава иза кулиса – каже наша саговорница. – Питање је да ли ће најављене промене вратити новац свим оштећеним мамама. Мислим да, као што су били неспособни да донесу добар закон, неће умети ни да га добро измене. Урадили смо детаљну правну анализу и указали на неуставне одредбе. Све смо послали Министарству за рад, али никада ниједан конкретан одговор нисмо добили.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама