"U budućem društvu glavna ličnost će biti učitelj, a ne general." (Fransoa Babef)

10 novembra, 2013

Rekli su o učitelju i učiteljskom poslu:
Dva prva službenika države su dadilje i učitelji. (Viktor Igo)291944_603320473012089_220616773_n
Tokom dana od mene očekuju da budem glumac, drug, medicinska sestra i lekar, trener, pronalazač izgubljenih stvari, pozajmljivač novca, taksista, psiholog, zamena za roditelje, prodavac, političar i čuvar vere.
I pored mapa, karata, formula, glagola, priča i knjiga, ja stvarno nemam šta da podučavam moje đake jer oni moraju sami da uče, a ja znam da je velika muka saznati ko ste.
Ja sam paradoks. Govorim najglasnije kad najpažljivije slušam. Moj najveći dar jeste u tome što sam spreman da sa puno poštovanja učim od svojih đaka.
Materijalno bogatstvo nije moj cilj, ali po čitav dan nalazim bogatstvo u traženju novih mogućnosti da moji đaci iskoriste svoj talenat i u stalnom otkrivanju onih talenata koji su ponekad zakopani u onima koji sebe potcenjuju.

Doktoru je dopušteno da u jednom čarobnom trenutku donese život na svet. Meni je dopušteno da gledam kako se taj život svakodnevno ponovo rađa sa novim pitanjima, idejama i prijateljstvom.
Ako ga pažljivo gradi, arhitekta zna da njegova građevina može da traje vekovima. Učitelj zna da će, ono što gradi s ljubavlju i istinom, ostati zauvek.
Ja sam borac, svakodnevno vodim bitku s pritiskom vršnjaka, negativnim pojavama, strahom, konformizmom, predrasudom, neznanjem i apatijom. Međutim, imam i velike pomagače: inteligenciju, radoznalost, individualnost, kreativnost, veru, ljubav i smeh, koji su svi uz moju zastavu i žestoko me podržavaju.


„Učitelj je sveća koja osvetljava druge trošeći sebe.“
• „Učitelj ne pravi karijeru. U školu dolazi kao učitelj i iz nje izlazi u istom zvanju. On je glumac – ali njegovi slušaoci i glumci mu ne aplaudiraju. On je vajar – ali njegove skulpture niko ne vidi. To je lekar – ali mu njegovi pacijenti retko zahvaljuju za lečenje i ne samo to: oni neće da se leče. Pa gde da nađe snage zasvakodnevno nadahnuće?
“Samo u sebi samom, samo u saznanju o veličini svoga posla. I samo u podršci celog društva, u poštovanju društva prema njemu – UČITELJU.“
http://www.uvu.rs/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama