U kakve ljude odrastaju deca strogih majki

Kao detetu vam se sigurno nije dopadalo to što su vam roditelji strogi

Tinejdžeri vape za slobodom i žele da što pre postanu odrasli, ali su konstantno ograničeni pravilima koja im nameću roditelji.

Jednom kada postanete roditelj, verovatno ćete postati strogi isto kao i vaši roditelji. Želite da izvedete dete na pravi put, pa ćete imati svoja pravila kojima ćete želeti da se ono povinuje. Izgleda da je zapravo najbolja stvar koju možete da uradite jer naučnici otkrivaju da strogi roditelji vaspitavaju bolju decu.

Stroge majke imaju uspešniju decu.

Istraživanje je objavljeno na Institutu za socijalna i ekonomska istraživanja od 2004. do 2010. godine, a u njemu je učestvovalo 15.500 devojčica uzrasta 13 i 14 godina. Posmatrano je koliko je majka deteta bila stroga i kako je to uticalo na to u kakvu će osobu ta devojčica da izraste.

Deca čije su majke bile stroge uživaju više poverenja. Ona se osećaju sigurnije i bila su emotivno zrelija. Ova grupa devojčica imala je 4 odsto manje šansi da ostane prerano trudna. Uz takve majke deca su imala veće šanse da završe koledž i nađu dobar posao. Sve u svemu, ova grupa je bila uspešnija u životu nego ostali. Izgleda da se svo roditeljsko zvocanje n akraju ipak isplati.

Kao deca verujemo da smo uspešni samo zahvaljujući našem trudu. Dok pokušavamo da izbegnemo pravila i borimo se protiv njih, istraživači pokazuju da su upravo ta pravila ono što nam garantuje uspeh. Malo pozitivnog roditeljskog pritiska može da pomogne detetu da bude uspešno u životu, ali ne treba preterivati.

Ne želite da preplašite vaše dete i ulijete mu strah u kosti od mogućih grešaka, ali potencirajte da poštuje neke vrednosti. Poznato je da su roditelji u Kini stroži od ostalih. Oni zahtevaju od dece više i postavljaju im visoke standarde. Kada dete pogreši oni imaju spremnu kaznu. Ovo deluje kao autoritarno roditeljstvo, ali nije.

Ne kažnjavajte dete za svaku glupost.

Autoritarno roditeljstvo se zasniva an strahu koji se uliva detetu. Takvo roditeljstvo stvafra odnos sa decom koji je lišen empatije, bes kod dece dovodi do buntovništva, roditelji smatraju da su oni uvek u pravu, ohrabruje se laganje jer je dete dobro samo kada je roditelj u blizini i vodi do zlostavljanja druge dece jer takva deca slede primer roditelja.

Umesto toga, poštedite dete negativnih stavova i emocija, dajte detetu mogućnost da izrazi svoje želje i pravite kompromise.

Pravila i granice mogu da budu dobra za decu jer ona nisu rođena sa osećajem da prepoznaju odmah opasnost i da znaju šta im je činiti u svakoj situaciji. Jedini ispravan način da nauče jeste da nauče od vas tako što ćete im preneti zdrave i emotivne granice i time im pomoći da uspeju u životu.

Izvor: Apost