U kojim školama prosvetni vrh traži smenu direktora a iz kojih su škola supervizori koji su izneverili ukazano poverenje

4 septembra, 2017

Kazne za direktore i kontrolore zbog male mature
Prosvetna vlast uputiće zahteve za smenu 28 rukovodilaca osnovnih škola i pokretanje disciplinskih postupaka protiv 27 supervizora zbog propusta u organizaciji i sprovođenju završnog ispita
Autor: Milenija Simić-Miladinovićpetak, 01.09.2017. u 21:46
(Foto D. Žarković)
Zbog nedoslednosti u sprovođenju propisane procedure na maloj maturi direktori osnovnih škola, koji su na završnom ispitu šefovi školskih komisija, ali i supervizori, nastavnici koji su se prihvatili zadatka da očuvaju kvalitet i regularnost najvažnijeg nacionalnog testiranja za kraj osnovnog obrazovanja pa tu dužnost nisu revnosno obavili – prvi put otkako je ova provera znanja uvedena našli su se na podužem kaznenom spisku Ministarstva prosvete.
– Pokrenućemo disciplinske postupke protiv dežurnih nastavnika i supervizora, poslaćemo zahteve za smenu direktora školskim odborima u školama u kojima direktori imaju sopstvena pravila. I na kraju, postavićemo pitanje odgovornosti načelnika školskih uprava – rekao je pre dva meseca Mladen Šarčević, ministar prosvete, u razgovoru za naš list. Ta najava nije ostala samo na rečima.
„Politika” saznaje u kojim školama prosvetni vrh traži smenu direktora zbog propusta na maloj maturi i iz kojih su škola supervizori koji su izneverili ukazano poverenje (nazivi škola navedeni su u tabelama). Najviše je novopazarskih, a slede ih škole iz Vranja, Niša, Surdulice, Bujanovca…
Ukupno 28 direktora osnovnih škola ostaće bez fotelje, i još 27 supervizora snosiće sankcije za kršenje pravila na maloj maturi, ukoliko se ostvari namera prosvetne vlasti da se na taj način prekine niz neočekivano dobrih rezultata završnog ispita koje đaci nisu zavredeli samo znanjem.

Foto Politika


Tipičan primer „izvanrednog uspeha” već godinama su tri okruga: Raški, Pčinjski i Nišavski, što se vidi u godišnjim analizama Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Stručnjaci Zavoda, posle ovogodišnje male mature, po nalogu resornog ministarstva obavili su vanrednu proveru ispitne dokumentacije u 38 „sumnjivih” osmoletki. Birali su škole čiji osmaci godinama ostvaruju rezultate upadljivo bolje od republičkog proseka i koje su ove godine zbog „prepisivanja, korišćenja mobilnog telefona, ispravljanja đačkih radova…” prijavljivali roditelji učenika i nastavnici.
Rezultati kontrolnog pregleda potvrđuju sumnje da je u školama nepravilnosti bilo. U toj neslavnoj statistici Raški okrug je šampion, sa 12 osmoletki čiji direktori, po mišljenju nadležnih u prosvetnom vrhu, treba da budu smenjeni zbog propusta u organizaciji i sprovođenju završnog ispita. Isto važi i za direktore deset osnovnih škola u Pčinjskom i šest u Nišavskom okrugu.
– Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja izvršio je kontrolni pregled na ciljanom uzorku od 38 osnovnih škola iz Nišavskog, Pčinjskog i Raškog okruga. U celini gledano, kontrola je pokazala da direktori škola, odnosno predsednici školskih komisija, kao i supervizori koji su dolazili iz drugih škola, nisu bili dosledni u primeni svih propisanih procedura čiji je cilj osiguranje kvaliteta sprovođenja završnog ispita – objasnili su za naš list u Ministarstvu prosvete, naglašavajući da propusti rukovodilaca škola i supervizora nisu uticali na regularnost završnog ispita na nivou ustanove.
– Iako je utvrđeno da odstupanje od propisa, odnosno (ne)činjenje ili propuštanje radnji, nisu uticali na regularnost ispita na nivou ustanove, Ministarstvo će uputiti dopise školskim odborima i direktorima škola da, u okviru svojih ovlašćenja, primene zakonske odredbe prema direktorima, odnosno nastavnicima, koji su, zbog nepoštovanja Stručnog uputstva za sprovođenje završnog ispita, mogli dovesti u pitanje regularnost jedinog eksternog ispita na nacionalnom nivou – preciziraju nadležni.
Po aktuelnim zakonskim rešenjima, ministar prosvete može da predloži školskim odborima da smene direktore osnovnih škola, ali preporuka nije obavezujuća. Stupanjem na snagu novog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, čije se usvajanje najavljuje do kraja meseca, ministar će moći da smenjuje direktore.
Kamerama protiv prepisivanja
Da bi se sprečile neregularnosti na završnom ispitu, polaganje male mature ubuduće će nadzirati kamere iz ptičje perspektive, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević. Takođe je predočio da će biti promena i u dežurstvu na ovoj proveri znanja, kao i u bodovanju uspeha osmaka iz osnovne i na maturi. Ove godine prvi put su izmešani zadaci na kombinovanom testu, ista pitanja iz pet predmeta za celu generaciju data su različitim redosledom, što se pokazalo delotvornim u sprečavanju prepisivanja. Očekuje se da će isti sistem mešanja ispitnih pitanja naredne godine biti primenjen i na testovima iz srpskog (maternjeg) i matematike.
Autor: Milenija Simić-Miladinović
Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "U kojim školama prosvetni vrh traži smenu direktora a iz kojih su škola supervizori koji su izneverili ukazano poverenje

 1. Razocaran kaže:

  Bas u tom Novom Pazaru i okolini tako zavrsavaju fakultete, svaki gradjanin je na studijama. Muka mi je kada vidim pojedine koji u osnovnoj pa i srednjoj skoli nisu mogli lekciju da nauce a sada prosvetni radnici!!! Padezi se ne znaju, situacije da u drugom razredu ucenik ispravlja i ubedjuje uciteljicu da zadatak treba da se resi na drugi nacin. Pa tacno da normalan covek poludi. Pa to je opstepoznato, cak i spasavali od ponavljanja a sada vaspitaci u obdanistima. Ali tako su naucili, na mufte, izazivanjem sazaljenja….sve dobise i diplome i poslove….A djaci generacija neka kidaju dzigerice.

  1. IQ kaže:

   Sta je sa Leposavicem, tj Univerzitetom u Kosovskoj Mitrovici. Upisani doktori sa prosecnom ocenom 6 (osnovne studije). Igranka

 2. Vanja kaže:

  Uzrok ovakvih rezultata su oni koji predlažu supervizore i na koji način se to radi,direktori osnovnih škola imaju pravo da očekuju dobre rezultate sa prijemnog ispita, kako bi inače opravdali ne -rad svojih kolega.Zasrašujuća stvar u svemu ovome što je sve postalo političko pitanje i polaganje mature je moralo prilagoditi deci-učenicima lokalnih političara kako bi pokazali uspeh.To su velike posledice! Ovakva neregularnost je ugrozila čitav sistem rada u prosveti,nemoj da umišljamo da je posle ovog sve u redu!

  1. ogorceni tata kaže:

   A sta cemo sa ucenicima sa 50 poena,pa upisu u oktobru dobru gimnaziju preko veze? Donja gramica 90 poena,a oni sa 50 upadose?Kod sina u odeljenju,sva deca bila zgranuta ,u neverici jer neka je trebalo pkla poena za neku drugu skolu
   Pa to je sramota!!!Ukinuti prijemni!Nek malo ministar ceslja srednje skole!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama