У којим школама просветни врх тражи смену директора а из којих су школа супервизори који су изневерили указано поверење

4 септембра, 2017

Kазне за директоре и контролоре због мале матуре
Просветна власт упутиће захтеве за смену 28 руководилаца основних школа и покретање дисциплинских поступака против 27 супервизора због пропуста у организацији и спровођењу завршног испита
Аутор: Миленија Симић-Миладиновићпетак, 01.09.2017. у 21:46
(Фото Д. Жарковић)
Због недоследности у спровођењу прописане процедуре на малој матури директори основних школа, који су на завршном испиту шефови школских комисија, али и супервизори, наставници који су се прихватили задатка да очувају квалитет и регуларност најважнијег националног тестирања за крај основног образовања па ту дужност нису ревносно обавили – први пут откако је ова провера знања уведена нашли су се на подужем казненом списку Министарства просвете.
– Покренућемо дисциплинске поступке против дежурних наставника и супервизора, послаћемо захтеве за смену директора школским одборима у школама у којима директори имају сопствена правила. И на крају, поставићемо питање одговорности начелника школских управа – рекао је пре два месеца Младен Шарчевић, министар просвете, у разговору за наш лист. Та најава није остала само на речима.
„Политика” сазнаје у којим школама просветни врх тражи смену директора због пропуста на малој матури и из којих су школа супервизори који су изневерили указано поверење (називи школа наведени су у табелама). Највише је новопазарских, а следе их школе из Врања, Ниша, Сурдулице, Бујановца…
Укупно 28 директора основних школа остаће без фотеље, и још 27 супервизора сносиће санкције за кршење правила на малој матури, уколико се оствари намера просветне власти да се на тај начин прекине низ неочекивано добрих резултата завршног испита које ђаци нису завредели само знањем.

Фото Политика


Типичан пример „изванредног успеха” већ годинама су три округа: Рашки, Пчињски и Нишавски, што се види у годишњим анализама Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања. Стручњаци Завода, после овогодишње мале матуре, по налогу ресорног министарства обавили су ванредну проверу испитне документације у 38 „сумњивих” осмолетки. Бирали су школе чији осмаци годинама остварују резултате упадљиво боље од републичког просека и које су ове године због „преписивања, коришћења мобилног телефона, исправљања ђачких радова…” пријављивали родитељи ученика и наставници.
Резултати контролног прегледа потврђују сумње да је у школама неправилности било. У тој неславној статистици Рашки округ је шампион, са 12 осмолетки чији директори, по мишљењу надлежних у просветном врху, треба да буду смењени због пропуста у организацији и спровођењу завршног испита. Исто важи и за директоре десет основних школа у Пчињском и шест у Нишавском округу.
– Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања извршио је контролни преглед на циљаном узорку од 38 основних школа из Нишавског, Пчињског и Рашког округа. У целини гледано, контрола је показала да директори школа, односно председници школских комисија, као и супервизори који су долазили из других школа, нису били доследни у примени свих прописаних процедура чији је циљ осигурање квалитета спровођења завршног испита – објаснили су за наш лист у Министарству просвете, наглашавајући да пропусти руководилаца школа и супервизора нису утицали на регуларност завршног испита на нивоу установе.
– Иако је утврђено да одступање од прописа, односно (не)чињење или пропуштање радњи, нису утицали на регуларност испита на нивоу установе, Министарство ће упутити дописе школским одборима и директорима школа да, у оквиру својих овлашћења, примене законске одредбе према директорима, односно наставницима, који су, због непоштовања Стручног упутства за спровођење завршног испита, могли довести у питање регуларност јединог екстерног испита на националном нивоу – прецизирају надлежни.
По актуелним законским решењима, министар просвете може да предложи школским одборима да смене директоре основних школа, али препорука није обавезујућа. Ступањем на снагу новог закона о основама система образовања и васпитања, чије се усвајање најављује до краја месеца, министар ће моћи да смењује директоре.
Kамерама против преписивања
Да би се спречиле нерегуларности на завршном испиту, полагање мале матуре убудуће ће надзирати камере из птичје перспективе, најавио је министар просвете Младен Шарчевић. Такође је предочио да ће бити промена и у дежурству на овој провери знања, као и у бодовању успеха осмака из основне и на матури. Ове године први пут су измешани задаци на комбинованом тесту, иста питања из пет предмета за целу генерацију дата су различитим редоследом, што се показало делотворним у спречавању преписивања. Очекује се да ће исти систем мешања испитних питања наредне године бити примењен и на тестовима из српског (матерњег) и математике.
Аутор: Миленија Симић-Миладиновић
Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


4 коментара на "У којим школама просветни врх тражи смену директора а из којих су школа супервизори који су изневерили указано поверење

 1. Razocaran каже:

  Bas u tom Novom Pazaru i okolini tako zavrsavaju fakultete, svaki gradjanin je na studijama. Muka mi je kada vidim pojedine koji u osnovnoj pa i srednjoj skoli nisu mogli lekciju da nauce a sada prosvetni radnici!!! Padezi se ne znaju, situacije da u drugom razredu ucenik ispravlja i ubedjuje uciteljicu da zadatak treba da se resi na drugi nacin. Pa tacno da normalan covek poludi. Pa to je opstepoznato, cak i spasavali od ponavljanja a sada vaspitaci u obdanistima. Ali tako su naucili, na mufte, izazivanjem sazaljenja….sve dobise i diplome i poslove….A djaci generacija neka kidaju dzigerice.

  1. IQ каже:

   Sta je sa Leposavicem, tj Univerzitetom u Kosovskoj Mitrovici. Upisani doktori sa prosecnom ocenom 6 (osnovne studije). Igranka

 2. Вања каже:

  Узрок оваквих резултата су они који предлажу супервизоре и на који начин се то ради,директори основних школа имају право да очекују добре резултате са пријемног испита, како би иначе оправдали не -рад својих колега.Засрашујућа ствар у свему овоме што је све постало политичко питање и полагање матуре је морало прилагодити деци-ученицима локалних политичара како би показали успех.То су велике последице! Оваква нерегуларност је угрозила читав систем рада у просвети,немој да умишљамо да је после овог све у реду!

  1. ogorceni tata каже:

   A sta cemo sa ucenicima sa 50 poena,pa upisu u oktobru dobru gimnaziju preko veze? Donja gramica 90 poena,a oni sa 50 upadose?Kod sina u odeljenju,sva deca bila zgranuta ,u neverici jer neka je trebalo pkla poena za neku drugu skolu
   Pa to je sramota!!!Ukinuti prijemni!Nek malo ministar ceslja srednje skole!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама