У ком периоду живота дете најбрже учи стране језике

21 августа, 2017

Не тако давно веровало се да деца не би требало да почну са учењем страног језика у раном детињству јер постоји опасност да тако матерњи језик неће добро савладати. Данас, стручњаци код нас и у свету кажу да је то потпуно нетачно и уверавају да су деца и те како способна за усвајање страног језика и то већ пре треће године.
Boy reading book sitting in window nook
 
– Ако желите да ваше дете подједнако добро зна два језика, неопходно је да почнете да га учите у раном детињству, односно критичном периоду који траје до четврте године. Тај критичан период је веома важно искористити, односно ставити дете у ситуацију да слуша и учи страни језик. То нема никакве везе са коефицијентом интелигенције јер су у том узрасту сва деца спремна да уче нове језике – објашњава психотерапеут Филиповић.

 
Савети
Нека учи језик кроз игру
Пуштајте детету цртаће који нису синхронизовани
Разговарајте са дететом на страном језику
Певајте му песмице на страном језику
Свакога дана треба да научи нови појам

 
– Методичари препоручују да деца крену са учењем страног језика већ у трећој години, јер тада најбрже усвајају нова знања. Међутим, пракса код нас је таква да деца обично почињу да уче други језик када крену у први разред – објашњава Бојана Арсић, професор енглеског језика.
– Будући да деца основе матерњег језика у потпуности усвоје око десете године, препорука је да тек тада почну са учењем страног језика. Међутим, то заправо зависи од интересовања и талента самог детета те се може почети и раније. Има и оних који заговарају теорију да чак и бебе у стомаку могу да разликују стране језике па се препоручује да их маме већ тада уче другом језику – каже Данијела Тошић, професор енглеског.
Посебно је интересантно да до сада није било много валидних истраживања о утицају двојезичне средине на јако малу децу.
Сада су научници анализирали ту појаву тако што су снимали неуролошку активност мозга изложеног једном језику и оног који је био у двојезичној средини.
Анализа неуролошке активности беба док слушају језик и поређење тих првих реакција са речима које та деца науче када су старија, помаже не само да се схвати како мозак перципира језик већ и како слушање обликује млад мозак.
Недавно су научници са Универзитета Вашингтон поредили мождану активност једнојезичне деце (у чијим кућама се причао један језик) са децом која су расла у двојезичној средини.
С обзиром на то да су та деца била стара од шест до 12 месеци нису изговарала много речи.
Ипак, откривено је да једнојезична шестомесечна деца праве разлику у фонетици, било да се ради о језику који слушају код куће или о другом језику.
Од 10. до 12. месеца она престају да детектују звукове другог језика, већ само матерњег. Код двојезичне деце ситуација је обрнута.
– Истраживање је показало да различитост искуства двојезичне бебе чини отвореним. Оне не показују ограничено запажање као једнојезичне бебе. То је још један доказ да искуство обликује мозак – каже докторка Патриција Кал са Универзитета Вашингтон.
Најновија истраживања показују да је спремност за учење код деце на максималном нивоу у периоду између треће и шесте године
М. Илић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "У ком периоду живота дете најбрже учи стране језике

  1. Englez каже:

    Jedini način da dete nauči da ljudski priča engleski je da živi u engleskom govornom području barem neko vreme.

  2. Sonja каже:

    Moje dete od 2 godine i 2 meseca se meni iskljucivo obraca na srpskom jeziku a tati iskljucivo na italijanskom. Fond reci na srpskom je znatno veci, ali ono je shvatilo da sa tatom mora na italijanskom jeziku da komunicira. A tata i ja komuniciramo na nemackom jeziku. Jos ga neucimo nemacki. Na engleskom peva zato sto ga ja ucim kroz pesmu i igru.
    Ponosna mama :0)

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама