U Ministarstvu prosvete potvrđuju da će koncept završnog ispita za naredne generacije biti drugačiji. Provera znanja i za učenike četvrtog razreda

4 juna, 2022

Kombinovani test, koji se polaže u okviru male mature za buduće maturante biće promenjen. Ova generacija koja na malu maturu, izlazi 27, 28. i 29. juna polagaće uobičajen kombinovani test koji sadrži po pet pitanja iz istorije, geografije, hemije, biologije i fizike i nosi ukupno 14 bodova.

Da se razmišlja o promenama kombinovanog testa, “Novostima” je potvrđeno i u Ministarstvu prosvete:

– Mišljenja stručne javnosti, nastavnika i direktora ukazuju na to da koncept kombinovanog testa u ovom obliku nema kapacitet da ostvari svoj puni potencijal i svrhu i da su izmene neminovne.

Da se na promenama već radi, pokazuje i podatak da će učenici sedmog razreda u svim školama u Srbiji već 15. juna raditi probni kombinovani test, a Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pripremio je pitanja za probno testiranje.

– Učenici će se na osnovu isticanja u prirodnim, odnosno društvenim naukama opredeliti za predmet iz kog će rešavati probni test. Mogu da izaberu: fiziku, hemiju, biologiju, geografiju ili istoriju – ističu u Ministarstvu prosvete i napominju da su, u saradnji sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, sagledali kvalitet male mature i da je razmatrana mogućnost promene koncepta kombinovanog testa.

– Nakon višegodišnje primene završnog ispita, uvideli smo potrebu za sagledavanjem i preispitivanjem njegovog kvaliteta, svrsishodnosti, kao i prednosti i nedostataka, a to se, pre svega, odnosi na kombinovani test – napominju u ministarstvu.

U školama su pripreme za probu novog modela kombinovanog testa već počele. Đaci sedmog razreda treba da izaberu jedan od pet predmeta iz kog će raditi probni test, a prijavljivanje je počelo u petak.

Deca će birati prema svojim afinitetima i planovima za dalje školovanje – srednju školu i studije.

– Moje dete se opredelilo za geografiju, zbog toga što je ovaj predmet spremao za takmičenje – kaže nam majka jednog sedmaka i dodaje da je ova promena dobra, jer ovako osmaci moraju da spremaju gradivo iz pet predmeta za jedan ispit.

A rezultati koje sedmaci budu postigli na probnom testu neće se ocenjivati. Nastavnici su obavezni da analiziraju rezultate zajedno sa đacima, a ako oni budu slabiji od očekivanih, nastavnici treba da planiraju kako bi im pomogli da unaprede znanje.

Provera znanja i za učenike četvrtog razreda

ZA 15. jun najavljeno je i testiranje učenika četvrtog razreda osnovnih škola. Reč je o godišnjem testu znanja iz tri predmeta – maternjeg jezika, matematike i prirode i društva. Pripremljene su dve verzije testova, koji služe da učenici provere svoje znanje, kao i da bi se za narednu školsku godinu isplaniralo na čemu nastavnici treba dodatno da rade. Na osnovu rezultata, nastavnik može da oceni učenika, ako je to u njegovom interesu.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


2 komentara na "U Ministarstvu prosvete potvrđuju da će koncept završnog ispita za naredne generacije biti drugačiji. Provera znanja i za učenike četvrtog razreda

  1. Daki kaže:

    Godinama slušam o reformi školstva u Srbiji. Pošto radim u prosveti i imam dva djaka u kući, mislim da su to samo priče. Idalje se bubaju teoretski predmeti, usvajaju detalji koji se zaborave posle mesec dana, profesori lupaju kontrolni za kontrolnom da bi postigli broj ocena za svakog djaka, a koje je predvidelo Ministarstvo koje ne zna šta je rad u učionici. Usmenog ispitivanja kod mnogih profesora nema. Ocene se zaključuju prema srednjoj oceni, a gde je tu dete, angažovanje, strah od pisanih provera, pokušaj da zaista realno sagledamo koliko učenik zna iako to možda od treme na kontrolnom nije umeo da pokaže?Sve je to jadno i žalosno!

  2. Ljiljana Milic kaže:

    Slazem se ali mislim da je mali period da se deca spreme a pritom nisu završili 4 razred.Kako to kao učiteljica da opravdam ako učenici ne znaju gradivo?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama