У наредних пет година све школе увoде електронски дневник

Електронски дневник, лаган за примену, поуздан, брз, за сада у 60 школа
Од почетка школске године у 60 основних и средњих школа оцене, изостанке и похвале ученицима учитељи и наставници, уместо у папирне дневнике, бележе електронски

Фото eskolskidnevnik.rs

Од почетка школске године у 60 основних и средњих школа оцене, изостанке и похвале ученицима учитељи и наставници, уместо у папирне дневнике, бележе електронски.
ЕсДневник уведен је ове године као пилот пројекат, а осим 60 школа у којим већ функционише, још 500 је заинтересовано за нови систем.
Руководилац пројекта “Е просвета” Бојан Радић каже да је најважније да школе искажу вољу и жељу да се уведе есДневник који је “лаган за примену”, јер функционише као портал.
“Услов да се у неку школу уведе есДневник је и ИКТ опремљеност школе”, рекао је Радић за Тањуг и додао да то значи да школе имају рачунаре и добар интерет.
Он је нагласио да је предвиђено да у наредних пет година све школе уведу електронски дневник (есДневник), а то значи да ће се са папирне потпуно прећи на електронску евиденцију оцена, изостанка, похвала.
Радић каже да есДневник омогућава наставницима, разредним старешинама и директорима школа да на брз, једноставан и поуздан начин воде евиденцију о ученицима.
Како би се обезбедила већа објективност идеја је да све оцене ученика могу да виде само разредни старешина, директор, а да наставници могу да виде само своје, а не оцене својих колега.
ЕсДневник треба да омогући и родитељима да имају увид у оцене своје деце и изостанке, али у 60 школа у којима је почео пилот пројекат родитељи још нису добили своје шифре.
“Модул за родитеље је завршен. У процедури смо решавања правних питања и очекујемо да ће то брзо да се заврши”, рекао је Радић.
Он је додао да повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић треба да да сагласност и то је једна од ствари која се чека.
Уважена је препорука психолога и педагога да родитељи оцене деце виде са два дана закашњења, како би се дала могућност ученицима да сами саопште родитељима коју су оцену добили.
Једна од школа у којој је уведен есДневник је и основна школи Краљ Петар Први, чији директор Младен Стевановић каже да су бројне предности вођења електронске евиденције, те да се у реалном времена добија увид у све што се дешава у школи.
“Преко електронског дневника можемо да дођемо до свих информација које су релевантне и за одређене ученике и за одређене наставнике у врло кратком периоду. Он је преузео све оно што су писане верзије дневника у себи садржавале као образац”, појаснио је Младеновић за Тањуг.
Каже и да је било мало уздржаности код наставника на почетку, јер нису знали како ће пројекат да функционише, али да су видели предности које електронски дневник даје и да су сада “сви одушевљени”.
“Тај отпор је нешто природно и нормално, као у свему што је ново и непознато. Ако су навикли да раде на један начин 30 година, јако је тешко и морамо то да разумемо. Међутим, чак и они који су условно речено били неповерљиви према електронском дневнику, опције и могућности које тај дневник даје разуверили су их”, нагласио је.
Позната је ствар да већина наставника има педагошке свеске у које бележе успехе и постигнућа ученика, а Младеновић каже да и електронски дневник даје могућност бележења напомена о постигнућима ученика.
“То не значи да су наставници потпуно одустали од папирне верзије педагошке свеске и педагошка свеска би требало да остане у папирној верзији. Међутим, електронски дневник чак и све те ствари које се односе на педагошку свеску покрива 100 одсто”, појаснио је Младеновић.
Електронски дневник је само један од пет сервиса у оквиру пројекта Е просвета. Касније је планирано да се уводи “Е лектира”, “виртуелни музеји”, информациони систем за аналитику учења, национална платформа за израду, дистрибуцију и коришћење одобрених дигиталних, образовних садржаја.
 
Извор: Танјуг