U prosveti i dva direktora viška

29 avgusta, 2017

Među suvišnima najviše nastavnika engleskog, fizičkog, likovnog, muzičkog, istorije, geografije… – Ima i dva direktora viška, ali i po jedan knjižničar, magacioner i daktilograf

 

Li­ste sa no­vim pre­se­kom sta­nja ažu­ri­ra­će se go­to­vo sva­ko­dnev­no

Oči prosvetnih radnika uprte su u spiskove radnika za čijim angažovanjem više nema potrebe, zaposlenih sa nepunom normom, slobodnih radnih mesta, koji su za predstojeću školsku godinu počeli da se objavljuju na sajtu resornog ministarstva. Prvo što vide je lista tehnoloških viškova. Zaključno sa jučerašnjim izmenama, ona broji 4.572 osobe. Među njima su nastavnici, učitelji, psiholozi, pedagozi, školski sekretari, domari, čistačice…Najviše je prekobrojnih nastavnika – 3.786, koji predaju različite predmete u osnovnim, srednjim, muzičkim, baletskim školama…
Pročitajte i Šarčević: Lažnim odeljenjima se ne mogu čuvati radna mesta
U društvu tehnološki suvišnih najbrojniji su nastavnici engleskog jezika (303), fizičkog vaspitanja (293), likovne kulture (263), muzičkog (255), istorije (249), geografije (231), biologije (221), srpskog jezika i književnosti (208). Suprotno uvreženom mišljenju da nema dovoljno predavača fizike i matematike, među viškovima ih zajedno ima više od dve stotine, a tu je i 162 njihovih kolega koji predaju računarstvo i informatiku. Oko stotinu nastavnika sociologije i psihologije, na istom je spisku „nepotrebnih”, kao i 84 predavača građanskog vaspitanja. U verskoj nastavi šestoro je višak. U razrednoj nastavi, za mlađe školarce, na listi tehnoloških viškova ima više od 100 učitelja.
Pročitajte i Slobodna radna mesta u školama za školsku 2017/2018. godinu
Spisak obuhvata sve zaposlene u školama, ne samo prosvetne radnike, pa se među prekobrojnima nalazi i 91 čistačica, 70 domara, 29 kafe kuvarica i servirki, 14 tehničko-pomoćnih radnika i 11 kuvara-poslastičara. Evidencija pokazuje da u kućama znanja kao višak rade i četiri socijalna radnika, osam logopeda, 13 defektologa, 28 psihologa i 57 pedagoga. I u administraciji ima suvišnih, oko 120 zaduženih za finansijske i računovodstvene poslove i 19 sekretara.
Ima i dva direktora viška, ali i po jedan knjižničar, magacioner i daktilograf.
Tehnološki viškovi su ljudi za čijim angažovanjem često delimično, a nekada i potpuno, prestaje potreba, a među njih 4.572 ima 459 zaposlenih koji su višak sto odsto, što za učitelje i nastavnike znači da nemaju nijedan čas u rasporedu.
Za tehnološke viškove u obrazovanju koji žele da uzmu otpremninu i napuste sistem prosvetna vlast ponudila je socijalni program. Maksimalna novčana naknada za odlazak sa radnog mesta u prosveti iznosi 964.354 dinara. Prve otpremnine su podeljene, a nadležni procenjuju da ih može biti isplaćeno ukupno 1.200.
Pročitajte i Skoro četiri i po hiljade onih koji su višak mogu da se prijave na 27.000 slobodnih radnih mesta u prosveti
Na listi zaposlenih s nepunom radnom normom, gde su, na primer, nastavnici koji godinama rade sa 30, 50, 70 odsto fonda časova, trenutno se nalazi 7.292 prosvetara. Spisak slobodnih radnih mesta je najduži, sa 26.738 punih ili delimičnih nastavničkih normi koje pokazuje evidencija. Lista ne pokazuje da ta mesta u stvari uglavnom nisu upražnjena i da na njima rade nastavnici koji su zaposleni na određeno vreme, mahom zbog zabrane zapošljavanja koja traje već tri i po godine. Na predočena slobodna mesta mogu da konkurišu tehnološki viškovi i zaposleni s nepunom normom. Liste sa novim presekom stanja ažuriraće se i objavljivati gotovo svakodnevno, a posao je direktora škola da raspoloživim kadrom sa ovih spiskova popune upražnjena radna mesta.
Autor: Milenija Simić-Miladinović
Izvor:Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "U prosveti i dva direktora viška

  1. Nula nula sedam kaže:

    26738 slobodnih mesta, a koliko ih je iskazano sa 7%, 3%, čak i 0,01% i tome slično??
    Budimo realni!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama