U prosveti najviše "uzbuna"

26 septembra, 2016

Više od godinu dana u Srbiji se primenjuje Zakon o zaštiti uzbunjivača. Za to vreme formirano je 157 predmeta po tužbama u vezi sa uzbunjivanjem, od kojih je rešeno 89.

Foto: M. Karović

Foto: M. Karović


Veliki je broj prijavljenih slučajeva u ministarstvima trgovine, odbrane, spoljnih poslova, energetike, a najviše u Ministarstvu prosvete, čak 15. Doneto je 12 mera za vraćanje na staro radno mesto u slučajevima gde su uručeni otkazi zbog prijave korupcije na radnom mestu.
Iako postoji pomak kada je reč o ovoj oblasti, prema rečima Vladimira Radomirovića iz portala Pištaljka, sistem je i dalje trom i spor. Ono što je, kako kaže, ohrabrujuće, jeste postojanje pojedinaca, hrabrih sudija koji imaju volje da učestvuju u borbi protiv duboko ukorenjene korupcije u Srbiji.
Ministarka pravde Nela Kuburović smatra da su uzbunjivači mnogo zaštićeniji od kada se primenjuje novi zakon.
– Sudije efikasno postupaju u zaštiti uzbunjivača. Privremena mera koja je prva pomoć uzbunjivaču mora biti doneta u roku od osam dana, a prosek naših sudova u donošenju ove mere je tri – navela je ministarka.
Izvor: Vesti onjaln

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "U prosveti najviše "uzbuna"

  1. J kaže:

    I naš kolega profesor iz Kovačice je mesecima pisao o malverzacijama u gimnaziji i uzbunjivao i nadležne organe i javnost, pa je skoro ubijen u sopstvenoj kući. Nekoliko dana nigde nije bilo nijedne vesti o tome a onda je pre pokretanja bilo kakve istrage krenulo tabloidno blaćenje.

    1. Prvi kaže:

      Daleko je to od istine. U kovačičkoj gimnaziji nikad nije bilo ni nazovi uzbunjivača. To što “vaš” kolega zloupotrebljava internet medije je destruktivno. Pogazio je etički kodeks koji vlada među profesorima. Molio je da ga učenici podrže – a krio se iza satanističkih simbola.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama