“У школску торбу мама ми је спремила заштитну маску , резервну маску, сапун, дезинфекционо средство… “

У школску торбу мама ми је спремила свеску, оловке, заштитну маску за лице, резервну маску, сапун, дезинфекционо средство, пластичне рукавице и смартфон.

Данас почиње нова школска година за нас ученике од петог до деветог кластера. Прошлу школску годину, због избијања пандемије КОВИД-19, завршили смо онлине, школовањем од куће. У новој школској години враћамо се у школске клупе. Као некад. Уствари, и није баш као некад. Ово је сад нова нормалност.

Школа под маскама

У школску торбу мама ми је спремила све што требам за први дан: једна свеска, пар оловака, заштитна маска за лице, резервна маска, сапун, дезинфекционо средство за руке, пар пластичних рукавица и смартфон. На путу према школи срео сам неколико другара. Поздравили смо се махањем, са дистанце. Испред школе, чекајући да се огласи звоно, стајали смо у круговима и причали шта нам се дешавало од прекида наставе средином прошле школске године. Измислили смо и нову игру: Погоди ко је?, тако што би један играч одабрао у школском дворишту неког од ученика или наставника, а остали су погађали ко је испод заштитне маске.

Мало смо и коментарисали те заштитне маске. Дјевојчице из виших кластера носиле су маске са извезеним логотипима познатих свјетских компанија које однедавно имају продавнице и код нас, а дјечаци патике са препознатљивим заштитним знаковима, са штампаним бунтовничким мотом Јуст дон’т до ит!. Косати Ами из деветог кластера носио је црну маску са натписом Металлица. Већина је носила тиркизне или плаве медицинске маске, а на рубу школског дворишта, на удаљености пуно већој од прописане, стајала су дјеца са ручно шивеним маскама.

Класификација по Целзијусу

Кад је зазвонило, кренули смо кроз дезинфекциони тунел према улазним вратима, гдје су дежурни наставници у заштитним скафандерима и визирима мјерили температуру ученицима на улазу у школу. На основу измјерене температуре, ђаци сваког кластера подијељени су у поједине учионице. Они са температуром мањом од 36,5 ишли су у једне учионице, од 36,5 до 36,9 у друге, а они са температуром већом од 37 ишли су у тријажни шатор на преглед код школског диспанзера. Ја сам, са измјерених 36,4 целзија, добио школски заштитни визир, опрао сам руке сапуном и упућен сам у учионицу 7А, са десетак других ученика мог кластера који су имали температуру приближну мојој. Кад смо прешли преко спужване дез-баријере испред врата, дочекале су нас школске клупе у новом распореду, удаљене једне од других и окружене прозирним плексигласом. Овако је уређена зборница и канцеларије директора, секретара и школског педагога, те само неколико учионица. Због велике потражње за плексигласом, било је тешко набавити довољну количину за све учионице и све клупе, па су у другим учионицама клупе више размакнуте. Зато је у сваку учионицу уведен видеонадзор, сензори покрета и термокамере. Свако мало из звучника се оглашава пискутави аларм када се два ученика превише приближе један другом или кад дежурна особа у контролној соби на својим дисплејима примијети понашање које процијени као здравствени ризик.

Распоред прања руку

Када је у учионицу ушао наставник језика и књижевности, сви смо га одмах препознали јер маска, визир и скафандер нису могли сакрити његове дебеле наочале. Нисмо се посебно узбунили кад се накашљао прије него што је проговорио, јер је то његов обичај још од прије пандемије. Издиктирао нам је распоред часова, који смо записали у свеске. По новом распореду, умјесто малог одмора имамо прање руку, а умјесто великог – дезинфекцију учионице. Пошто се доста времена потроши на припремне и превентивне мјере, сами часови трају по 15 минута и сваки поткластер почиње наставу са 5 минута размака, како се одмори за прање руку и дезинфекцију учионица не би поклопили свим поткластерима у исто вријеме.

Примијетили смо да је у распореду повећан број часова информатике и уведен је здравствени одгој, а музичко и физичко васпитање пребачени су на извођење у хоме моде-у, значи код куће. Вјеронаука је опет усред распореда. Часови одјељенске заједнице ће бити скупа са родитељима у зоом моде-у.

Распоред наставника

Поред распореда часова, овај пут смо добили и распоред наставника. Наставници запослени по уговору о раду на одређено наставу изводе искључиво у школи. Наставници са уговором на неодређено и до три године радног стажа наставу изводе у школи, али имају право на 30% онлине наставе. Наставници са 3 до 7 година радног стажа могу изводити до 50% наставе онлине и могу имати до 5 дана боловања мјесечно. Наставници са преко 7 година радног стажа могу 75% наставе изводити онлине, те имати до 10 дана боловања мјесечно.

Неко од ученика уочио је да по овом распореду неки наставници неће морати никако долазити у школу ако искомбинују онлине наставу и боловање. Наставник књижевности покушао је објаснити како 75% и 10 дана нису 100%, али се видјело да му математика није јача страна. Ову расправу прекинуо је Бојан који је наставнику пријавио како му је Мак на визиру маркером нацртао срце у којем је писало Бојан + Маја. Мак је признао недјело правдајући се да је мислио како пише обичним фломастером. Бојан баш и није био задовољан овим оправдањем и готово плачним очима зурио је у смјеру наставника кроз нацртано срце на визиру. Наставник се нашао у недоумици: да ли да у овој ситуацији поступи по протоколу Министарства образовања у случају уништавања заштитне опреме или по протоколу Министарства здравства за угрожавање безбједности ученика или да, ипак, попуни четворолисни формулар просвјетне инспекције о овом инциденту. Трилему је прекинуло школско звоно за учионицу 7А, које је означило крај овог часа и вријеме за ново прање руку сапуном.

Златна кока носи јаја од плексигласа

Журећи до школског тоалета, кроз прозоре у ходнику накратко смо могли видјети како је у школском дворишту паркиран велики камион са приколицом са које су радници истоваривали нове количине плексигласа. Док сам послије код куће радио домаћу задаћу са родитељима, на дневнику смо чули да је Министарство образовања успјело набавити плексиглас преко фирме Златна кока. Сазнали смо и да је набављени плексиглас јако скуп. И непрозиран.

Енес Куртовић