Учење на даљину – савети за наставнике

Драге колеге,

Викенд смо провели у ишчекивању вести, али данас је већ свима јасно – до даљег нема школе. Због тренутне епидемиолошке ситуације уведено је ванредно стање у земљи, а образовно-васпитни рад морамо спроводити на даљину.

Вероватно сте већ упознати са тим да ће се едукативни садржаји за основце емитовати на трећем каналу Радио-телевизије Србије (РТС Канал 3), а за средњошколце на платформи РТС Планета. Распоред часова пронаћи ћете на адреси www.rasporednastave.gov.rs, а емитовање образовних емисија почиње сутра, 17. 3. 2020. од 8 часова ујутру.

Деца која иду у ниже разреде основне школе моћи ће да прате наставу из математике, српског и света око нас. За ученике петог разреда припремљене су лекције из математике, српског, историје, биологије и географије; за шестаке – уз ове предмете још и физика, а за седмаке и осмаке, пред наведених, физика и хемија.

Средњошколци ће путем малих екрана моћи да прате опште предмете: српски, математику, историју, биологију, географију, физику и хемију.

Ипак, ово неће бити довољно и свако од нас има обавезу да нађе начин да у новонасталој ситуацији ради са својим ученицима. Тешка времена захтевају и знање и сналажљивост, па бих навела, као предлог, неколико начина на које можете бити у контакту са ученицима и остваривати образовно-васпитни рад на даљину:

  • Најједноставнији начин је комуникација путем имејла, односно електронске поште. С обзиром на то да већина наших ученика (скоро сви, заправо) има отворен налог на некој друштвеној мрежи, подразумева се да имају и имејл. Ученицима овим путем можете слати материјале и текстове, снимке са Јутјуба које треба да погледају, анализирају, тражити да вам пошаљу презентације које треба да ураде и сл.
  • Следеће по једноставности за употребу биле би апликације Viber и WhatsApp. Уколико имате поруку за цео разред, врло лако ћете је поделити путем ових апликација, а можете и са сваким учеником појединачно разменити образовни садржај. Друга погодност односи се посебно на колеге које предају неки инструмент. Путем ових апликација можете заказати видео-позив са учеником и послушати како свира, дати упутства за даље вежбање…
  • Наредни алат је Гугл диск путем којег можете делити и размењивати са ученицима текстове, табеле, фотографије и многе друге типове докумената. Уколико нисте до сада користили Гугл упитнике, право је време да откријете колико је то сјајан и једноставан начин да направите тест, квиз, анкету и сл. Дакле, он вам може користити приликом провере савладаности неког дела градива.
  • Кад смо код Гугла, треба поменути и опцију за ћаскање, тј. размењивање кратких порука – Hangouts. Добра страна ове апликације, у нашој тренутној ситуацији, јесте то што помоћу ње можете организовати видео-конференцију са ученицима без употребе било каквих програма, инсталирања камера и сл. Уколико већ имате рачунар са камером – одлично, али ако немате, биће вам довољан и мобилни телефон на који сте инсталирали ову апликацију. Ученицима треба само да најавите овај разговор како бисте сви у исто време били „онлајн“.
  • У великој сте предности уколико имате свој блог јер ту можете постављати лекције, прилоге, материјале, видео-лекције, тестове… а ученици ће увек знати где их градиво чека.
  • На крају, у образовне сврхе можете користити и друштвене мреже, и то тако што ћете на Фејсбуку, на пример, оформити групу затвореног типа и у њој са ученицима размењивати наставне материјале, лекције, постављати тестове, квизове и слично. Овакву групу можете направити за свако одељење којем предајете, под условом да ученици имају профиле на Фејсбуку, наравно.

Надам се да ће вас ове идеје инспирисати да се организујете и да већ од сутра кренете са радом. Уколико будете делили туђе радове, имајте на уму закон о ауторским правима и трудите се да увек потпишете/означите аутора. Сада смо ту где јесмо, баш као и остатак света. Иако ништа од наведеног није замена за непосредан рад са ученицима, у датим околностима морамо да користимо све ресурсе које имамо на располагању. Хвала б(л)огу да живимо у 21. веку!

Јелена Братић.

Извор: Какојецакаже